ΚΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

Ένας νέος άνθρωπος με γνώσεις και όραμα, συγκροτημένος, προσηλωμένος στους στόχους του, με άποψη και αγάπη για τη φύση, γεμάτος ενέργεια. Αυτός είναι ο Ευθύμης Αποστολίδης που στα 27 του έχει αναλάβει πλέον, μαζί με την αδερφή του Βασιλική, το οικογενειακό οινοποιείο στο Διαλεκτό της Καβάλας.

Η παράδοσή της οικογένειας αρχίζει το 1958. Ο παππούς του ο Ευθύμιος Αποστολίδης, κάνει τις πρώτες φυτεύσεις και οινοποιήσεις και η αγάπη του για το αμπέλι πέρασε στη δεύτερη γενιά τον Ιωάννη Αποστολίδη την εποχή του ‘80. Εκείνος άρχισε να εμφιαλώνει και με την υποστήριξη συμβούλων, ανέπτυξε τους αμπελώνες και το οινοποιείο και έφτασε να παραδώσει τη σκυτάλη το 2020.

Το 2020 ο Ευθύμης και η Βασιλική ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη Γερμανία και μόλις επέστρεψαν, οι γονείς τους τούς εμπιστεύτηκαν την επιχείρηση. Οινολογία και αμπελουργία στο Pfalz της Γερμανίας ο Ευθύμης και η αδερφή του μάρκετινγκ και αμπελουργία στην πόλη Heilbronn.

Φυσικά οι γονείς είναι ενεργοί, δίπλα τους και συμμετέχουν στις αποφάσεις. Όμως ο Ευθύμης είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο.  Και είναι ένας λόγος αποφασιστικός, με γνώμονα την λιγότερη δυνατή παρέμβαση:

«Το οινοποιείο ξεκίνησε με μια φιλοσοφία της βιολογικής καλλιέργειας από τότε που ξεκίνησε ο πατέρας μου να καλλιεργεί τους αμπελώνες. Είχε πάντα σαν γνώμονα το να μην επηρεάζει την φύση με φυτοφάρμακα. Έτσι κι εμείς μεγαλώσαμε με τις αρχές αυτές σαν παιδιά, και στη συνέχεια το πήραμε και το εξελίξαμε. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε με βιοδυναμικές μεθόδους στον αμπελώνα κυρίως, εν μέρει και στην οινοποίηση των κρασιών».

Σήμερα έχουν φτάσει τα 130 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων στους οποίους εφαρμόζουν βιοδυναμική καλλιέργεια.Κάθε αμπελοτόπι οινοποιείται ξεχωριστά και για κάθε κρασί ακολουθείται διαφορετική μέθοδος οινοποίησης και χρησιμοποιούνται διαφορετικά δοχεία για τη ζύμωση και την ωρίμανση. Ανοξείδωτες δεξαμενές, δρύινα βαρέλια, τσιμεντένιες δεξαμενές και πήλινοι αμφορείς.

«Προσπαθούμε να έχουμε μια δικιά μας φιλοσοφία στο κομμάτι του αμπελιού. Διαχωρίζουμε όλους τους αμπελώνες μας με βάση το terroir, την εδαφολογική σύσταση και την μορφολογία του εδάφους. Έχουμε αμπελώνες σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές που είναι το Παλαιοχώρι, ο Λόφος, η Πλαγιά και η Αγία Τριάδα», λεει ο Ευθύμης Αποστολίδης.Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι ελληνικές και διεθνείς και τα κρασιά τους έχουν διαφορετικά στυλ. Λευκά, ροζέ και κόκκινα, ξηρά και ήσυχα αλλά και αφρώδη ακόμα και μία ρετσίνα δημιουργούν ένα portfolio με κοινή ταυτότητα.

Ανάμεσά τους υπάρχει μία ποικιλία που ξεχωρίζει καθώς έχει διασωθεί από την οικογένεια Αποστολίδη. Ο «Καράπαπας» είναι μια εξαιρετικά σπάνια, ερυθρή ποικιλία με καταγωγή από την Θράκη που φυτεύτηκε στο Κτήμα Αποστολίδη και συγκεκριμένα στον αμπελώνα στο Παλαιοχώρι το 2017. Υψόμετρο 150 μέτρων, πλούσιο έδαφος με κοκκινόχωμα, μικρές κλίσεις και ένα πολύ ιδιαίτερο μικροκλίμα. Μέχρι πρότινος τα σταφύλια συμμετείχαν σε ροζέ blend με Αγιωργίτικο. Πριν από λίγους μήνες όμως, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, μια ερυθρή οινοποίηση σε μονοποικιλιακή εκδοχή της ποικιλίας, από τη σοδειά του 2022.

Ο Καράπαπας του 2022, είναι ένα κρασί με ελαφρύ, αραιό, κοκκινωπό χρώμα που έχει πολύ όμορφα αρώματα φρούτων με κυρίαρχο το κεράσι. Για την δημιουργία του ακολούθησαν διαφορετικές μεθόδους. Μια μικρή ποσότητα (10 με 20%) σπασμένες ρώγες, το 50% ολόκληρες ρώγες και η υπόλοιπη ποσότητα ήταν ολόκληρα τσαμπιά. Το 60% έχει οινοποιηθεί με γηγενείς ζύμες σε ανοιχτές δεξαμενές ενώ το υπόλοιπο 40% σε μεγάλα βαρέλια 500 και 600 λίτρων. Η ωρίμανση έγινε σε χρησιμοποιημένα βαρέλια όπου το κρασί έμεινε για εφτά μήνες και η εμφιάλωση έγινε πριν από έναν χρόνο, τον Μάιο του 2023.

Ο «Καράπαπας Παλαιοχώρι 2022» κυκλοφόρησε σε μόλις 4.000 φιάλες, μια περιορισμένη παραγωγή που όμως θα διευρύνεται χρόνο με το χρόνο όσο μεγαλώνουν ηλικιακά τα αμπέλια. Είναι μια ποικιλία που ταυτίζεται με την οικογένεια Αποστολίδη και ο Ευθύμης ευελπιστεί αυτή να είναι η δική του παρακαταθήκη.

Δείτε Επίσης

«Ο Καράπαπας είναι μια ποικιλία πολύ όψιμη, μας δίνει πολύ καλή ποιότητα λόγω μακράς ωρίμανσης του σταφυλιού, με πολύ ψηλές οξύτητες. Είναι τα δύο σημαντικά κλειδιά τα οποία θέλει να έχει ένας ευτυχισμένος αμπελουργός και οινοποιός. Από εκεί και πέρα βλέπω αυτή την ποικιλία μελλοντικά και σε κάποιο αφρώδες ή λευκό (Blanc de Noir), αλλά και σε ροζέ και κόκκινο όπως τα έχουμε σήμερα», μας λέει ο Ευθύμης Αποστολίδης.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα θέματα που συζητήσαμε και μάλιστα δεν έκρυψε το φόβο και την ανησυχία του για το μέλλον.
«Είναι κάτι το οποίο το φοβάμαι. Χρόνο με το χρόνο πράγματα τα οποία βλέπω να γίνονται σε τμήματα της Ευρώπης με φοβίζουν για το μέλλον. Σαν αμπελουργός αυτό που μπορώ να κάνω για τον τόπο μου τουλάχιστον είναι να χρησιμοποιήσω μεθόδους ώστε να εμπλουτίσω το έδαφος. Είναι κάτι το οποίο τα επόμενα χρόνια θα το ζήσουμε πάρα πολύ έντονα και στον ελληνικό αμπελώνα».

Τα όνειρά του δεν σταματούν, τα κρασιά του είναι γεμάτα με τα συναισθήματα του και αυτό που θέλει είναι να δίνει στον κόσμο όμορφα κρασιά, γιατί όπως λέει: «το κρασί είναι ένα κομμάτι απόλαυσης, γιατί κάνει χαρούμενο τον κόσμο αρκεί να έχουμε μέτρο». Όλα όσα δοκιμάσαμε δείχνουν ότι είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!