Γνώρισα για πρώτη φορά τον Κώστα Μητραβέλα το –μακρινό πλέον– 2010, όταν τον επισκεφτήκαμε στη Νεμέα μαζί με συμμαθητές μου σπουδαστές sommeliers από τη σχολή της Le Monde.
Έχοντας επισκεφτεί πριν αίθουσες γευσιγνωσίας και σύγχρονα οινοποιεία, θυμάμαι την εντύπωση που μας έκανε το γεγονός ότι η γευστική δοκιμή έγινε στην κουζίνα του σπιτιού του Κώστα. Μας έβαλε στο σπίτι του και δοκιμάσαμε τα κρασιά του, όπως γίνεται ακόμα σε κάποια χωριά της Γαλλίας. Από τότε λοιπόν κατάλαβα ότι για κάποιες οινικές οικογένειες, σε κάποιες περιπτώσεις όπου η σχέση με το κρασί είναι βαθιά και ειλικρινής, ο ιδιωτικός χώρος μπορεί να γίνει μέρος της οινικής ζωής και το ανάποδο.
Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Το κρασί, η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποίηση καθ’ υπερβολήν θα λέγαμε ότι πλέον αποτελεί κομμάτι του γενετικού υλικού αυτών των ανθρώπων.
Η οικογένεια Μητραβέλα περήφανα δηλώνει ότι είναι το πιο παλιό οινοποιείο της Νεμέας, με το πρώτο οικογενειακό πατητήρι να ξεκινάει περί το 1900 από τον παππού του Κώστα, ενώ η οικογένεια έχει παράλληλα κλείσει 200 χρόνια αμπελουργίας, γεγονός που αποδεικνύεται με έγγραφα ντοκουμέντα. Όταν τον ξανασυνάντησα φέτος, χάρηκα με τα νέα του: το νέο οινοποιείο τους κατασκευάζεται στο ίδιο ακριβώς σημείο και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2025.
Κάθε οινοπαραγωγός πορεύεται με οδηγό τα πλεονεκτήματα που έχει αποκτήσει μέσα στην πορεία των ετών. Για τον Κώστα Μητραβέλα και το Κτήμα του, αυτό είναι η γνώση των καλών περιοχών και των σημαντικών αμπελοτεμαχίων της Νεμέας.
Οι συνεργασίες δεκαετιών με πλήθος αμπελουργών σε όλο το εύρος της ζώνης της ΠΟΠ Νεμέα έχουν χαρίσει στην οικογένεια ένα μεγάλο εύρος εμπειρίας και γνώσης, το οποίο αξιοποιεί στο έπακρο.
Ο Ανδρέας Μητραβέλας, πατέρας του Κώστα, οινοποιούσε στην περιοχή μια περίοδο που τα οινοποιεία της Νεμέας μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού και όλα, με εξαίρεση τον συνεταιρισμό, οινοποιούσαν για λογαριασμό των κραταιών οινοβιομηχανιών της εποχής.
«Ανδρέα, το αποφάσισα, θα το στρίψω το καράβι», είχε πει ο αείμνηστος Θανάσης Παπαϊωάννου στον Ανδρέα Μητραβέλα, συμπαρασύροντας ολόκληρη την περιοχή στη λογική της καθετοποίησης και της ανεξάρτητης εμφιάλωσης. Ο Ανδρέας Μητραβέλας ήταν μάρτυρας αυτής της εποχής ζυμώσεων και αναγέννησης, έχοντας αναλάβει από τη δεκαετία του 1950 την επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας τους.
Ο Κώστας Μητραβέλας ανέλαβε τις τύχες του οινοποιείου το 2003, με πρώτη του προτεραιότητα την εμφιάλωση της παραγωγής. Έχοντας επωφεληθεί από τη μακροχρόνια εμπειρία του πατέρα του, έβαλε σταθερές βάσεις για τη συνέχεια, με ακόμα πιο αυστηρή διαλογή της πρώτης ύλης, νέα κρασιά, διεύρυνση των στιλ.
Ο Κώστας από το 2018 έχει δίπλα του ως διευθυντή παραγωγής τον οινολόγο Δημήτρη Ακρίβο, μια συνεργασία που είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, το 2003, όταν ο Δημήτρης συνεργαζόταν με τον Κώστα ως σύμβουλος οινοποίησης, παράλληλα με την τότε σταδιοδρομία του στη Γαία. Μαζί αποτελούν μια πολύ δυνατή ομάδα.
Ο πυρήνας της παραγωγής αποτελείται από την ποικιλία Αγιωργίτικο όπως αυτή εκφράζεται στη γενέτειρά της, τη Νεμέα. Και τα τρία κόκκινα κρασιά φτιάχνονται αποκλειστικά από Αγιωργίτικο και ανήκουν όλα στην ΠΟΠ Νεμέα, γεγονός που καταδεικνύει την πίστη και την προσήλωση του οινοποιείου στην ποικιλία, η οποία προσφέρεται σε τρεις εκφράσεις.
Περίπου η μισή παραγωγή του οινοποιείου (55.000 φιάλες) κατευθύνεται στο ζουμερό, κερασένιο, βυσσινάτο, κομψό αριστούργημα που ονομάζεται «Κόκκινο σε Μαύρο» (ΠΟΠ Νεμέα, 100% Αγιωργίτικο). Το πρώτο Αγιωργίτικο δεξαμενής της αγοράς έκανε το ντεμπούτο του το 2003 και γοητεύει με τη φρεσκάδα, το φρούτο αλλά και την πυκνότητά του. Αν κάποιος ξένος με ρωτούσε «πώς είναι το Αγιωργίτικο;», μάλλον αυτό το κρασί θα του έδειχνα!
Για την παραγωγή του αξιοποιούνται ιδιόκτητοι αμπελώνες, αμπελώνες συμβολαιακής εκμετάλλευσης αλλά και σταφύλια από συνεργαζόμενους αμπελουργούς της Νεμέας.
Το ερυθρό Κτήμα Μητραβέλα – ΠΟΠ Νεμέα (100% Αγιωργίτικο) προέρχεται από ιδιόκτητα αμπέλια άνω των 40 ετών στον Αχλαδιά Νεμέας, σε υψόμετρο 350-400 μ., με οκτάμηνη παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, δεύτερης και τρίτης χρήσης, ενώ το ερυθρό “highlight” είναι η Nemea Old Vines από κλήματα άνω των 60 ετών, διαμορφωμένα σε κύπελλο και με αποδόσεις 400 κιλά/στρέμμα. Τα σταφύλια προέρχονται από δύο συνεργαζόμενους, παρόμοιας έκτασης αμπελώνες 6 στρεμμάτων συνολικά, στο Μαλαδρένι Αργολίδας και στο Τζιντάρι Νεμέας.
Τα τελευταία χρόνια, τη συλλογή κρασιών του οινοποιείου συμπληρώνουν δύο λευκά και ένα ροζέ κρασί. Σε αντίθεση με τα ερυθρά που όλα προέρχονται από τη Νεμέα, για τα λευκά κρασιά αξιοποιούνται σταφύλια και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου (Αρκαδία, Λακωνία).
Το «Λευκό σε γκρι» είναι ένα αρωματικό, φίνο Μοσχοφίλερο από το Ζευγολατιό Αρκαδίας σε υψόμετρα που φτάνουν τα 700 μ., ενώ το λευκό Emigré προέρχεται από 80% Ασύρτικο και 20% Κυδωνίτσα. Το Ασύρτικο καλλιεργείται σε ιδιόκτητο αμπελώνα στο Μπογάζι Νεμέας, με τη μισή ποσότητα να ζυμώνεται σε δρύινα βαρέλια, ενώ η Κυδωνίτσα προέρχεται από τον Βλαχιώτη Λακωνίας.
Τη συλλογή κλείνει το ροζέ Esthita, με 80% Αγιωργίτικο από το Ψάρι Νεμέας σε υψόμετρο 800 μ. και 20% Syrah από το Κλημέντι στα 700 μ.
Ευχαριστώ τον Κώστα Μητραβέλα για τη φιλοξενία του και την αφοσίωση στον σκοπό του, που πηγάζει από την ανάγκη του να «μεταφέρει τη φλόγα». Στο δίλημμα μεταξύ της «μοντέρνας εξέλιξης» και της «σιγουριάς της παράδοσης», η απάντηση είναι ξεκάθαρη για μένα: Κάν’ το όπως το Κτήμα Μητραβέλα!