ΧΑΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ

Μια χαμένη, επιτραπέζια ποικιλία σταφυλιού που ήταν δημοφιλής στην αρχαία Ελλάδα φαίνεται ότι ανακαλύφθηκε ξανά στο τροπικό κλίμα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Η ποικιλία αυτή, το Επτάκιλο (Heptakilo) που θεωρείται εξαφανισμένη, βρέθηκε στην επαρχία Bahoruco και χρησιμοποιείται για την παραγωγή φρουτώδους κόκκινου κρασιού για σπιτική κατανάλωση. Πιστεύεται ότι έχει φθάσει στη χώρα αυτή της Καραϊβικής μαζί με τους πρώτους αποίκους τον 17ο αιώνα. Ο καθηγητής Αλέν Ντελουάρ από το Ινστιτούτο Agro Montpellier εξετάζει τις δυνατότητες της αμπελουργίας στη Δομινικανή Δημοκρατία για λογαριασμό του Υπουργείου Γεωργίας.

Όπως λέει ο Ντελουάρ: “Στο πλαίσιο της έρευνας που έκανα, έφερα φύλλα υπό ελεγχόμενες συνθήκες στο εργαστήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπελοκαλλιέργειας και Οίνου (IFV) του Μονπελιέ για ανάλυση του DNA. Και, τι μεγάλη έκπληξη… το όνομα της ποικιλίας του σταφυλιού είναι Heptakilo (μια αρχαία ελληνική ποικιλία)”. Το Heptakilo, έχει ιστορία καλλιέργειας πάνω από 2.000 χρόνια προέρχεται από την Ελλάδα, ταξίδεψε στη Μεσόγειο και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία του πλανήτη και συναντάται με διάφορες ονομασίες, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι “Axina de Tres Bias”.

Πιθανότατα ονομάστηκε Heftakilo (Εφτάκιλο) γιατί τα σταφύλια και τα τσαμπιά του είναι πολύ μεγάλα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

Έχει αναπτυχθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία εδώ και τουλάχιστον 300 χρόνια. Στη Nebya, πρωτεύουσα της επαρχίας Bahoruco, το Heptakilo είναι γνωστό με την τοπική ονομασία “το σταφύλι της Νebya”. Σύμφωνα με τον Οικοτουριστικό Οδηγό του Bahoruco, είναι ένα προϊόν που έχει συμβάλει στην ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό καθώς είναι γνωστή για την γαστρονομία και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Το Ερευνητκό Κέντρο Grapevine Biological Resources Centre (CRB-Vigne) από το Γαλλικό Ινστιτούτο για τη Γεωργική Έρευνα (INRA), ξεκίνησε πριν από 140 χρόνια στο Μονπελιέ και μελετά όλες τις ποικιλίες. Διατηρεί μεγάλη ποικιλία ποικιλιών σταφυλιών πάνω από 8.000 ταξινομημένες ποικιλίες, από υποκείμενα, υβρίδια και είδη που σχετίζονται με το Vitis vinifera. Είναι αφιερωμένo εξ’ ολοκλήρου στη διατήρηση, τον χαρακτηρισμό και ανάπτυξη γενετικών πόρων της αμπέλου.

Ο Τιερί Λακόμπ, ερευνητής στο κέντρο εξηγεί ότι το Heptakilo είναι πολύ αποδοτικό σταφύλι και επομένως ήταν ευρέως διαδεδομένο σε όλη τη Μεσόγειο. Θεωρεί ότι, αυτός ήταν ο πρόγονος αρκετών άλλων παραδοσιακών ελληνικών, ιταλικών, ισπανικών και βορειοαφρικανικών ποικιλιών σταφυλιού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το Mοσχάτο Αλεξανδρείας για το οποίο έρευνες που έγιναν στις αρχές του 21ου αιώνα έδειξαν ότι προέρχεται από φυσική διασταύρωση Μοσχάτου Άσπρου Μικρόρωγου και του ερυθρού Axina de Tres Bias, δηλαδή το Εφτάκιλο.

Δείτε Επίσης
ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΡΟΥΜΙ

“Λόγω της πλούσιας ιστορίας του, μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί το Εφτάκιλο ταξίδεψε πέρα από τον Ατλαντικό. Οι αποίκοι στην Αμερική το καλλιέργησαν για πολλά χρόνια στις δικές τους χώρες”, λέει ο Τιερί Λακόμπ.

Σήμερα, η ποικιλία υπάρχει κυρίως σε αμπελογραφικές συλλογές.”

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!