Στις αναδυόμενες οινικές περιοχές που ξεχωρίζουν για το 2025 όπως καταγράφονται από τους Financial Times περιλαμβάνονται σημαντικές ζώνες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι νέες τάσεις για το 2025, μέσα από το αφιέρωμα των συντακτών της εφημερίδας.
Η διεθνής αγορά κρασιού εξελίσσεται ραγδαία, με νέες περιοχές να αναδεικνύονται ως σημαντικοί παίκτες στον οινικό χάρτη και να ερδίζουν έδαφος όχ μόνο με την ποιότητα των κρασιών αλλά κυρίως με τον οινοτουρισμό. Σύμφωνα με πρόσφατο αφιέρωμα των Financial Times, το 2025 χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη περιοχών που συνδυάζουν παράδοση, καινοτομία και προσαρμοστικότητα στις κλιματικές καινοτομίες.
Η Ευρώπη που αλλάζει
Η κοιλάδα του Douro στην Πορτογαλία, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το Port, στρέφεται τώρα και σε ξηρά λευκά και αφρώδη κρασιά που φτιάχντονται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Η ποικιλία εδαφών και το μικροκλίμα του ποταμού Douro ενισχύουν το αρωματικό και οξύ χαρακτήρα των νέων αυτών κρασιών.
Τα ηφαιστιακά κρασιά από τα Κανάρια Νησιά αποκτούν συνεχώς πεσισσότερους φίλους, ενώ οι μοναδικοί αμπελώνες που είναι λαξεμένοι στην ηφαιστιακή λάβα αποτελούν οινικό προορισμό για ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο.
Η Τενερίφη αναδεικνύεται σε πυρήνα παραγωγής ηφαιστειακών κρασιών, βασισμένων σε ποικιλίες όπως οι Listán Negro και Listán Blanco. Στο Lanzzarote, η έντονη ορυκτότητα και το terroir δίνουν κρασιά μοναδικά στο είδος τους ενώ, το νησί Pico στις Αζόρες εντυπωσιάζει με ξηρά λευκά κρασιά υψηλής φρεσκάδας.
Πέρα από τις γνωστές και καθιερωμένες περιοχές, στη Ισπανία ανεβαίνουν και νέες ποικιλίες, νέες ζώνες. Όπως γράφουν οι Financial Times, η Αραγονία ξεχωρίζει με τα βαθιά, δομημένα κρασιά της από παλιά κλήματα της ποικιλίας Garnacha. Το σκληρό κλίμα και τα φτωχά εδάφη οδηγούν σε μικρές στρεμματικές αποδόσεις αλλά σε έντονα εκφραστικά κρασιά, τα οποία αρχίζουν να κατακτούν τις διεθνείς αγορές.
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τέτοια λίστα προτάσεων, καθώς η άνοδος της ποιότητας των ελληνικών κρασιών μέσα από τη στροφή στις γηγενείς ποικιλίες, την έχει καθιερώσει σε σημαντικές αγορές.
Η Κρήτη αναδεικνύεται ως ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή κρασιών από ελληνικές ποικιλίες. Το Βιδιανό και η Βηλάνα δίνουν λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα και φρεσκάδα. Χάρη σε αειφόρες τεχνικές και υψηλή οινολογική ακρίβεια, τα κρασιά του νησιού αποκτούν διεθνή αναγνώριση.
Η άνοδος της Κίνας
Περιοχές όπως η Ningxia, η Shandong και η Yunnan στην Κίνα επενδύουν στην ποιότητα, με τεχνογνωσία και τεχνολογία που οδηγεί στην παραγωγή κρασιών προσαρμοσμένων στο τοπικό terroir. Παρότι οι εξαγωγές είναι ακόμη περιορισμένες, η πρόοδος είναι εμφανής.
Στο Μεξικό και στην κοιλάδα Valle de Guadalupe συναντάμε ένα ξεχωριστό οινικό προφίλ. Συνδυάζοντας διεθνείς και τοπικές ποικιλίες σε ζεστό και ξηρό κλίμα, το Μεξικό παρουσιάζει κρασιά με ταυτότητα που αρχίζουν να ξεπερνούν τα γεωγραφικά του σύνορα. Στη Βόρεια Ευρώπη από την άλλη, το ψυχρό κλίμα δίνει καταπλητκά sparkling κρασιά.
Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει καταστήσει εφικτή την αμπελοκαλλιέργεια σε χώρες όπως η Αγγλία, το Βέλγιο, η Δανία και τα κράτη της Βαλτικής. Ιδιαίτερα η Αγγλία ξεχωρίζει για αφρώδη κρασιά παραγόμενα με την παραδοσιακή μέθοδο, τα οποία κερδίζουν βραβεία και εξαγωγές.
Το 2025 σηματοδοτεί μια στροφή στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Καθώς η κλιματική αλλαγή και οι τεχνολογικές εξελίξεις αναδιαμορφώνουν την παραγωγή, η ανάδυση νέων περιοχών δείχνει πως η ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας είναι το κλειδί για το μέλλον του κρασιού.