ESPERA & AMONI ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ

Γιοβάννα Λύκου

Στην Κίμωλο, μένεις στο Espera και τρως στο Amoni

Στην καρδιά της Κιμώλου, λίγα μόλις μέτρα από το κύμα και με ανεμπόδιστη θέα προς τη Μήλο, το Espera Suites συνδυάζει την απλότητα της κυκλαδίτικης αισθητικής με μια υψηλού επιπέδου εμπειρία φιλοξενίας. Χωρίς φανφάρες και επιτήδευση, αποπνέει την ποιότητα που πηγάζει από τη λεπτομέρεια: τα φωτεινά δωμάτια με θέα στο πέλαγος, το άψογο service και το προσεγμένο πρωινό με τοπικά προϊόντα.

Η εμπειρία, όμως, κορυφώνεται στο εστιατόριο Amoni, στο οποίο μπορείς να πας ακόμη κι αν δε μένεις στο ξενοδοχείο. Εκεί, η δημιουργική ομάδα υπό τον βραβευμένο σεφ Δημήτρη Δημητριάδη προτείνει μια κουζίνα με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην ποιότητα της πρώτης ύλης και την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας.

Τα πιάτα έχουν σαφή νοηματική σύνδεση με τον τόπο: χόρτα εποχής και αυγολέμονο με βασιλικό και πιπερόριζα συνοδεύουν άψογα το ψάρι ημέρας, ενώ η κατσικομακαρονάδα Κιμώλου με φρέσκα ζυμαρικά και ξινό τυρί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα γευστικής μεταγραφής της τοπικής παράδοσης.

Τα πιο σύγχρονα πιάτα, όπως τα “nigiri” με αρώματα γεμιστών και μαγιονέζα δυόσμου, δείχνουν τη διάθεση του σεφ να παίξει με αναφορές και τεχνικές, πάντα με σεβασμό στην ελληνική γευστική παλέτα. Άξιο αναφοράς είναι και το πιάτο με ρεβύθια, θράψαλο και σάλτσα κακαβιά, που ενώνει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με την κοσμοπολίτικη λογική του fine dining.

H θέα του εστιατορίου στη θάλασσα.

Η wine list, σε επιμέλεια της γράφουσας και σε συνεργασία με το House of Wine, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη φιλοσοφία του χώρου: επιλεγμένες ελληνικές και διεθνείς ετικέτες που σέβονται το terroir και συνοδεύουν έξυπνα κάθε πιάτο.

Το σαντορινιό Ασύρτικο ‘Ammonite’ του Κτήματος Γαία είναι η προφανής επιλογή δίπλα σε θαλασσινά και πιάτα με έντονη οξύτητα, όπως το μαριναρισμένο ψάρι ημέρας με γλιστρίδα και ταραμά. Αντίστοιχα, το Syrah από το Κτήμα Κίκονες απογειώνει την πλούσια γευστική εμπειρία του “ιμάμ” με ουρά μόσχου και σάλτσα παστιτσάδας.

Για πιο ανάλαφρες επιλογές, το Lexis Gris Sur Lie από Μοσχοφίλερο ή το ροζέ Danica λειτουργούν εξαιρετικά ως συνοδευτικά στις σαλάτες και τα πρώτα πιάτα, όπως τα φασολάκια σχάρας με κρέμα ντομάτας και κατσικίσιο τυρί.

Στο τέλος, το εκμέκ με παγωτό πρόβειου γάλακτος και κεράσια βρίσκει την τέλεια αρμονία με το Vinsanto του Santo Wines ή ακόμα και το Royal Tokaji Late Harvest. Κατά την ίδια λογική πορεύεται και η κάρτα με τα signature cocktail, που στρέφεται σε μία ξεκάθαρα ανάλαφρη παλέτα και all day προσανατολισμό.

Το service είναι άμεσο, ευγενικό και διακριτικό, χωρίς καμία διάθεση επιτήδευσης, αλλά με ευδιάκριτα χαμόγελα και ξεκάθαρη επαγγελματική γνώση τόσο του φαγητού όσο και του κρασιού. Η ομάδα είναι πρόθυμη να προτείνει συνδυασμούς, να εξηγήσει τις ετικέτες και να καθοδηγήσει ακόμα και τον πιο διστακτικό επισκέπτη σε μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.

Το Espera Suites, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια όμορφη επιλογή διαμονής σε ένα ιδιαίτερο νησί. Είναι μια ολιστική πρόταση – εξαιρετική αν με ρωτάς – για όλους όσοι αναζητούν διακοπές με ουσία, γεύση και χαρακτήρα. Εδώ, η Κίμωλος αποκαλύπτεται όχι μόνο ως τοπίο, αλλά ως εμπειρία που αξίζει να γευτείς και να θυμάσαι.

 

TAGS

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!