ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Νίκος Ιωαννίδης

Η Μαρία Μπούμπα Sommelier της Χρονιάς 2025 στο Ηνωμένο Βασίλειο – Τρίτη η Ιωάννα Νεράτζη

Η πρώτη και η τρίτη θέση στο διαγωνισμό καλύτερου sommelier στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελληνική υπόθεση. Η Μαρία Μπούμπα κατέκτησε την κορυφή, μόλις στη δεύτερη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, και η Ιωάννα Νεράτζη βγήκε τρίτη σε μια ιδιαίτερα απαιτητική διαγωνιστική διαδικασία.

Το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2025, στη σκηνή του μεγάλου τελικού του διαγωνισμού IWSC UK Sommelier of the Year, ανέβηκαν η Μαρία Μπούμπα, Wine Director & Restaurant Manager του εστιατορίου Da Terra στο Λονδίνο (δύο αστέρια Michelin), ο Dion Wai από τη Νέα Ζηλανδία (φιναλίστ και το 2024), Wine & Bar Manager στο Raffles London at the OWO, και η Ιωάννα Νεράτζη, Head Sommelier στο private club 5 Hertford Street του Λονδίνου, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά.

Η νικήτρια του διαγωνισμού Μαρία Μπούμπα ( στο κέντρο) με την Ιωάννα Νεράντζη και τον Dion Wai.

Τα φώτα πέφτουν πάνω τους και η στιγμή της ανακήρυξης της νικήτριας γεμίζει συγκίνηση τις δύο Ελληνίδες. Δεν είναι καθόλου λίγο να ανακηρύσσεσαι Sommelier της Χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είμαι πολύ χαρούμενη, είναι προφανές. Πέρυσι, που ήταν η πρώτη μου φορά, ήταν μια ψυχρολουσία γιατί κατέληξα στη σκηνή και δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ, ενώ φέτος πήγα πιο αποφασισμένη», λέει στην κουβέντα που είχαμε λίγες ώρες μετά τη μεγάλη επιτυχία της η Μαρία Μπούμα.

«Πίστευα ότι μπορώ να το πάρω, αλλά έπρεπε να ξεπεράσω κάποιες φοβίες, όπως η σκηνική παρουσία, το πώς είναι να μιλάς μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Νομίζω ότι αυτό με άγχωσε πολύ, γιατί όταν βγαίνεις να διαγωνιστείς, εκτίθεσαι πάρα πολύ – δείχνεις τις γνώσεις σου, πώς είσαι, πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Το δούλεψα μέσα μου όλους αυτούς τους μήνες και το ξεπέρασα», λέει, εμφανώς συγκινημένη, χαρούμενη και κουρασμένη από τη διαδικασία.

Συγκινημένη είναι και η Ιωάννα Νεράτζη, που βγήκε τρίτη στην πρώτη της εμφάνιση στην τελική διαδικασία του διαγωνισμού:
«Νομίζω ότι ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία που δημιούργησε έντονα συναισθήματα! Παρακολουθώντας διαγωνισμούς κρασιού αρκετά χρόνια, είναι πολύ σπάνιο να δούμε στον τελικό δύο γυναίκες – πόσο μάλλον δύο Ελληνίδες. Εξαιρετικά περήφανη που μπορούμε να εκπροσωπήσουμε την καταγωγή μας με αυτόν τον τρόπο και το επάγγελμα του Οινοχόου. Ο διαγωνισμός είχε πολύ υψηλό επίπεδο και διαγωνιστήκαμε ανάμεσα σε εξαιρετικά ταλαντούχους και έμπειρους επαγγελματίες», λέει στο grapemag η Ελληνίδα sommelier.

Η σημαντική αυτή διάκριση ήταν η κορύφωση δύο ημερών εντατικών δοκιμασιών, κατά τις οποίες η Μαρία Μπούμπα διαγωνίστηκε με 42 επαγγελματίες του χώρου, περνώντας από προκριματικούς και ημιτελικούς γύρους, σε διαδικασίες που περιλάμβαναν θεωρητικές εξετάσεις και ασκήσεις ακριβείας στη σάλα. Το μεγάλο φινάλε – ο ζωντανός τελικός – έγινε μπροστά σε κοινό και διαδικτυακούς θεατές.

Οι φιναλίστ κλήθηκαν να επιδείξουν τις ικανότητές τους μέσα από μια σειρά πολύ απαιτητικών δοκιμασιών τις οποίες μάλιστα δεν γνώριζαν από πριν: τυφλή γευσιγνωσία, service σε πελάτες εστιατορίου, διόρθωση λαθών σε wine list, θεωρητικό τεστ γνώσεων και φυσικά την περίφημη δοκιμασία της σαμπάνιας – όπου οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να σερβίρουν 14 ίδια ποτήρια Champagne (διαφορετικών τύπων) από μία μόνο φιάλη, χωρίς να επιστρέψουν σε κανένα, και όλα αυτά σε περιορισμένο χρόνο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μαρία έφτασε στον τελικό. Το 2024 είχε κατακτήσει την τρίτη θέση, αλλά φέτος κατάφερε να διορθώσει εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που, όπως φαίνεται, κάνουν τη διαφορά.

«Είχα πολύ καλή σκηνική παρουσία φέτος, γιατί προσπάθησα να είμαι πιο χαλαρή και να κάνω κάποια αστεία – όπως θα ήμουν στο εστιατόριο. Πιο φιλόξενη. Πέρυσι ήμουν πολύ σφιγμένη στην τελική διαδικασία του service».

Από τα απαιτητικά task του τελικού, τη δυσκόλεψε σε ένα βαθμό η μετάγγιση.
«Είχαμε να κάνουμε decanting ένα Tignanello του 2014. Τα πήγα πολύ καλά, περιέγραψα το κρασί, αλλά στο τέλος μου ζήτησαν κι ένα whiskey με το φαγητό και ένα non-alcoholic ποτό. Οπότε πρόλαβα απλά να τα αφήσω στο τραπέζι, αλλά δεν μπορούσα να τα εξηγήσω. Δεν έχασα όμως πόντους», μας λέει.

Καθώς, ως νικήτρια, δεν μπορεί να συμμετάσχει ξανά, η Μαρία έχει ήδη βάλει επόμενο στόχο: να γίνει Master Sommelier.

Η εστιατορική και οινική σκηνή του Λονδίνου είναι ιδιαίτερα απαιτητική, όπως λένε οι δύο γυναίκες που κατάφεραν να βρεθούν στην τριάδα. Είναι όμως και ένας χώρος γεμάτος ευκαιρίες, αρκεί να δουλέψεις συστηματικά και με συνέπεια.

Και οι δύο διαθέτουν σοβαρές περγαμηνές, έχουν περάσει από μεγάλες σάλες, βραβευμένα εστιατόρια και ιδιωτικές λέσχες και γνωρίζουν καλά τον οινικό χώρο.

Η Μαρία Μπούμπα μας λέει πως η ομάδα του εστιατορίου Da Terra τη βοήθησε πολύ στην προετοιμασία, όπως και φίλοι και συνάδελφοι που θα μπορούσαν εύκολα να τη δουν ανταγωνιστικά – αλλά δεν το έκαναν.

TAGS

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!