Από τους «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου, όπου «αττικός οίνος απαλός και λεπτός» (=Ο αττικός οίνος είναι απαλός και εκλεπτυσμένος), μέχρι τα σημερινά οινοποιεία που επαναπροσδιορίζουν τη δυναμική του, ο αττικός αμπελώνας αποδεικνύει πως η φινέτσα και η αλήθεια του κρασιού δεν είναι ζήτημα μόδας, αλλά θέμα ταυτότητας. Μέσα σε μια γη που βλέπει θάλασσα, αλλά μυρίζει φασκόμηλο, και σε χώματα που από τη μία φιλοξενούν αμπέλια εδώ και χιλιάδες χρόνια κι από την άλλη ξεπηδούν σύγχρονα κτίρια και παλμός ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, η νέα γενιά κρασιών της Αττικής, χάρη στο πείσμα των οινοποιείων να πετάξουν από πάνω τους την αρνητική ρετσινιά, έχει αποκτήσει χαρακτήρα, καθαρότητα και εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Από τραγανές λευκές ετικέτες, με πρωταγωνιστές το Σαββατιανό και τη Μαλαγουζιά, και παιχνιδιάρικα ροζέ μέχρι σοβαρά ερυθρά και φυσικά ρετσίνες νέας γενιάς, η περιοχή πατάει γερά στο παρελθόν για να δημιουργήσει ένα εξίσου δυνατό παρόν και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.
1. EUPHORIA ROSÉ, ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΡΚΟΥ
Αγιωργίτικο, Ασύρτικο • 16,50€
Αν η χαρά είχε χρώμα, θα ήταν αυτό το απαλό ροζέ. Ευωδιαστό, βελούδινο και γευστικά πολύπλοκο. Εξαιρετικά ισορροπημένο, με φινέτσα που κάνει κάθε γουλιά να μοιάζει με μικρή απόδραση. Φράουλα, κεράσι, ροδοπέταλα και μια αίσθηση κομψής λιπαρότητας συνδυάζονται με την αίσθηση φρεσκάδας που δίνει το Ασύρτικο και δημιουργούν έναν τέλειο σύντροφο για πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.
2. ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, ΚΤΉΜΑ ΡΩΞΑΝΗΣ ΜΑΤΣΑ
Μαλαγουζιά• 16,10€
Ένα κρασί που μιλάει με λεπτότητα, αλλά αφήνει έντονο αποτύπωμα. Ανθική, φίνα και ισορροπημένη, συνδυάζει νότες τριαντάφυλλου, ροδάκινου και φρέσκων εσπεριδοειδών, με μια διακριτική τροπική αύρα στο βάθος. Δροσερή και κομψή, με καθαρή έκφραση και αέρινη παρουσία που κερδίζει. Μια αυθεντική Μαλαγουζιά, γεμάτη φως, φρεσκάδα και χαρακτήρα, που στέκεται με χάρη στο τραπέζι, όποια κι αν είναι η περίσταση.
3. ASSYRTIKO, ΜΙΚΡΟΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΥΛΩΝΑΣ
Ασύρτικο • 10,80€
Μακριά από τις ηφαιστειακές πλαγιές της Σαντορίνης, το Ασύρτικο βρίσκει νέα ταυτότητα στον αττικό αμπελώνα. Φρουτώδες, με δομή, φινέτσα, φρεσκάδα και αυστηρότητα, ξεδιπλώνει νότες εσπεριδοειδών, ροδάκινου και μήλου, με υπαινιγμούς τσακμακόπετρας, ανθικών στοιχείων και αλμυρής επίγευσης, και αποτυπώνει την ευελιξία της ποικιλίας σε νέα εδάφη. Ένα κρασί που δεν φωνάζει, αλλά έχει πολλά να πει.
4. ΦΙLOS, CHÂTEAU ΚΑΝΙΑΡΗΣ
Syrah • 12,40€
Γαλλίζον, απολαυστικό και απόλυτα ισορροπημένο, κόκκινο που κερδίζει τις εντυπώσεις και αποδεικνύει πως η ποιότητα δεν χρειάζεται υπερβολές. Σκούρο, ατμοσφαιρικό και πυκνό, ξεδιπλώνει αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων. Η μεσογειακού χαρακτήρα γουλιά του, που ξεχωρίζει για τις μαλακές τανίνες και την πιπεράτη επίγευση, επιβεβαιώνει πως η αττική γη έχει πολλά να πει ακόμη και στα οικονομικά ερυθρά.
5. ΟΙΝΌΤΡΙΑ ΓΗ, ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Syrah, Αγιωργίτικο • 49,60€
Ένα κρασί που επιβεβαιώνει πως η Αττική ξέρει από ερυθρά με χαρακτήρα. Το πάντρεμα της πικάντικης έντασης του Syrah και της βελούδινης φινέτσας του Αγιωργίτικου δίνει βάθος, ένταση και πικάντικη πολυπλοκότητα σε ένα κρασί με ζουμερό φρούτο, βελούδινες τανίνες, στιλ και διάρκεια. Μεγάλο, πληθωρικό και κομψό, ιδανικό για αντίστοιχα μεγάλες στιγμές και πλούσιες γευστικές περιπέτειες.
6. KOKOTOS ESTATE, ΚΤΗΜΑ ΚΟΚΟΤΟΥ
Cabernet Sauvignon, Merlot • 45,30€
Δύο διεθνή σταφύλια, το Cabernet Sauvignon και το Merlot, βρίσκουν τη φωνή τους επί ελληνικού εδάφους και η ένωσή τους δίνει ένα σπουδαίο Bordeaux-style κόκκινο με εξαιρετική προοπτική παλαίωσης. Ένα μεστό, αυστηρό, γεμάτο μαύρο φρούτο, βοτανικές νύξεις και αρώματα βαρελιού κρασί, που με τη βοήθεια μιας καράφας και με τη συμβολή μιας καταλλήλως ψημένης μοσχαρίσιας κοπής θα δώσει απλόχερη νοστιμιά.
7. ΝΈΗΛΥΣ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ
Μαλαγουζιά • 15,60€
Γοητευτικά αρωματική ετικέτα που αποδίδει όλη τη χάρη της ποικιλίας στην πιο φωτεινή, κομψή και ισορροπημένη εκδοχή της. Φρέσκια, αρωματική, δροσιστική, αλλά και με σώμα, ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο φρουτώδες και το ανθικό. Απόλαυσέ την από απεριτίφ μέχρι πλουσιοπάροχα γεύματα με ψαροφαγία και εποχικές συνταγές της μεσογειακής κουζίνας, και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!
8. GRANATUS, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο • 13,00€
Ένα κρασί γεμάτο ζωντάνια και φρουτώδες ταμπεραμέντο. Μοντέρνο, καθαρό, άμεσο και αληθινά νόστιμο. Φράουλα, καραμέλα, νυχτολούλουδο και μια ανεπαίσθητη φυτική νότα δίνουν αρωματικό χαρακτήρα σε μια ανάλαφρη, παιχνιδιάρικη και φρέσκια έκφραση αυτού του blend της Αττικής. Εξαιρετική επιλογή στην απόχρωση τόσο για καθημερινές απολαύσεις, όσο και για απαιτητικές γευστικά περιστάσεις.
9. ΠΈΡΑΣΜΑ MULTI VINTAGE, ΚΤΗΜΑ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ
Σαββατιανό • 10,50€
Το κάποτε απλό, καθημερινό κρασί της Αττικής Σαββατιανό παίρνει σύγχρονη μορφή και μετατρέπεται σε ένα απόλυτα γοητευτικό λευκό που δεν μοιάζει με αυτά που περιμένεις. Φρέσκο, φίνο και γεμάτο προσωπικότητα, με λεμονάτη φρεσκάδα και ανθική κομψότητα, μαζί με απροσδόκητες νύξεις ορυκτότητας. Το blend εσοδειών δίνει βάθος και χαρακτήρα. Είναι ένα κρασί αληθινό value-for-money, που μπορεί να παίξει και casual και εορταστικά, και πάντα με στιλ.
10. SEVENTEEN, ΑΩΤΟΝ WINERY
Σαββατιανό, Ροδίτης • 24,50€
Ένα λευκό κρασί με… φωτογραφική μνήμη, που κουβαλά σε κάθε γουλιά τη νοσταλγία των Μεσογείων και την τεχνική αρτιότητα του σήμερα. Μύτη γεμάτη ώριμο φρούτο και ανθικά στοιχεία, και στόμα με πλούσια υφή, ζωηρή οξύτητα, πινελιές ζύμης που θυμίζουν φρεσκοψημένο ψωμί, τροπικό φρούτο και φρεσκάδα εσπεριδοειδών. Απολαύστε το δίπλα σε εκλεκτά πιάτα ή σκέτο, σαν φόρο τιμής στο αττικό terroir.
11. PIPERATO, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΑ
Μαντηλάρι, Grenache Rouge • 18,00€
Αφρώδες, ροζέ, φυσικό και παιχνιδιάρικο. Φτιαγμένο με την ancestral μέθοδο, χωρίς φίλτρα και χωρίς να υπακούει σε κανόνες, το Pet-Nat της οικογένειας Γεώργα είναι αυθεντικό, ειλικρινές και ιδανικό για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό, αλλά καλά φτιαγμένο. Φρουτώδες, ελαφρώς πικάντικο, με νότες φράουλας, πιπεριάς και εσπεριδοειδών. Ιδανικό για εναλλακτικά brunches και aperitivo.
12. SAVATIANO, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΙΕΠΟΥΡΗΣ
Σαββατιανό • 10,00€
Το κάποτε απλό, καθημερινό κρασί της Αττικής, το ιστορικό Σαββατιανό, παίρνει σύγχρονη μορφή και μετατρέπεται σε ένα γοητευτικό, ζωντανό και φρέσκο λευκό. Τραγανό, φρουτένιο και ζουμερό, βγαλμένο από το μικροκλίμα της περιοχής, χτίζει ένα προφίλ με νεύρο και καθαρότητα, που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά το καταφέρνει. Ευκολόπιοτο, με μια προσιτή διάθεση που σε κάνει να επιστρέφεις ξανά και ξανά στο ποτήρι.
13. RETSINA OLD VINES, ΟΙΝΟΠΟΙΊΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥ
Σαββατιανό • 10,20€
Μια single vineyard ρετσίνα, που είναι η πιο κομψή εκδοχή μιας παραδοσιακής ιδέας. Αυτό το κρασί αποδεικνύει πως η ρετσίνα μπορεί να είναι μοντέρνα, εκλεπτυσμένη και βαθιά απολαυστική. Προφίλ με εξωτικά φρούτα, λευκά άνθη, μαστίχα και βότανα, που οδηγούν σε φρεσκάδα και φινέτσα, ενώ η δροσερή οξύτητα χαρίζει ζωντάνια. Μια ρετσίνα που απευθύνεται σε ουρανίσκους με σύγχρονη αισθητική, ιδανική για ψάρια, λευκά κρέατα και όσους θέλουν να ξανασυστηθούν με αυτό το τόσο παρεξηγημένο κρασί.
14. RETSINA ORIGINS, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Σαββατιανό • 14,30€
Ζωντανό παράδειγμα του πώς η παράδοση μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή μέσα από δεξιοτεχνία και σεβασμό στην πρώτη ύλη. Με εξαιρετικής ποιότητας Σαββατιανό και προσεγμένο ρετσίνι, παραδίδει ένα κρασί που δεν συμβιβάζεται. Αρωματικό, έντονα βοτανικό, τροπικά και εσπεριδοειδένια φρουτένιο, με ζηλευτή φρεσκάδα. Κομψή, ζωντανή και βαθιά ελληνική, αυτή η ρετσίνα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ωδή στην παράδοση· είναι μια σύγχρονη οινική πρόταση με χαρακτήρα και διάρκεια.
15. RETSINA OF MESOGIA, ΆΩΤΟΝ WINERY
Σαββατιανό, Ροδίτης • 14,10€
Μια ρετσίνα με χαρακτήρα, που δεν απολογείται για την ταυτότητά της, αντιθέτως την προβάλλει συνειδητά και υπερήφανα. Αυθεντική, τολμηρή και σμιλεμένη με σεβασμό και άποψη. Πληθωρική αρωματικά, με βότανα, λευκά φρούτα, πιπεράτες νύξεις και ξηροκαρπάτες αποχρώσεις να εναλλάσσονται σε ένα πολύπλοκο και ζωντανό προφίλ. Η συνολική ένταση και η φαινολική δομή του κρασιού δίνουν νεύρο, εντυπωσιακή υφή και μακρά, εξελισσόμενη επίγευση. ¶