Δεν είναι πολλά τα οινοποιεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία οινική ζώνη.
Αν και έχουν αρχίσει να αυξάνονται τέτοιες προσπάθειες, παραμένουν ελάχιστα εκείνα που καταπιάνονται με περισσότερες από μία από τις ποικιλίες – πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού.
Οι τέσσερις σημαντικότερες ποικιλίες, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο, έχουν η κάθε μία τις δικές της ιδιαιτερότητες και χρειάζονται διαφορετική μεταχείριση. Από την καλλιέργεια και τον τρύγο, μέχρι την οινοποίηση.
Από τις πιο τυπικές εκφράσεις των τριών πρώτων από τις τέσσερις αυτές ποικιλίες, είναι τα μονοποικιλιακά κρασιά από τη Gaia Wines. Με δυναμική παρουσία στη Σαντορίνη και τη Νεμέα, είναι ένα από τα ονόματα που διαμορφώνουν τις εξελίξεις. Το Ασύρτικο, από τον αυτόριζο σαντορινιό αμπελώνα του Πύργου, το Μοσχοφίλερο από τα Αγιωργίτικα της Μαντινείας και το Αγιωργίτικο της ημιορεινής Νεμέας, αποτελούν τρία μονοποικιλιακά κρασιά που σέβονται την κληρονομιά τους, αναδεικνύοντας άριστα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Το Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment, είναι αυτό που λέει και το όνομά του. Άγρια ζύμωση σε δύο μέρη. Ένα μέρος του αφήνεται να ζυμώνει και να ωριμάζει σε δρύινο βαρέλι ενώ το άλλο μένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το κρασί αυτό, θεωρείται από τους καλύτερους εκφραστές του Ασύρτικου και μία από τις πιο αρωματικές Π.Ο.Π Σαντορίνες, με συμπεριφορά ερυθρού και δυναμική παλαίωσης.
Το Αγιωργίτικο της Γαίας, ισορροπεί άριστα ανάμεσα στο φρούτο της ποικιλίας και το ξύλο των δρύινων βαρελιών στα οποία ζυμώνει, αποτελεί διαχρονικά πρότυπο δείγμα Νεμέας.
Αρχική » ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ… ΣΕ ΤΡΙΑ ΓΗΠΕΔΑ
Το Μοσχοφίλερο της Γαίας Wild Ferment, είναι μία από τις λίγες εκφράσεις της ποικιλίας που κάνει άγρια ζύμωση και δίνει μια από τις πιο συναρπαστικές και απολαυστικές εκδοχές της.
Οι τρεις αυτές μονοποικιλιακές προτάσεις συγκεντρώνουν και προάγουν, η κάθε μια με το δικό της τρόπο, τα χαρίσματα των σταφυλιών και των αμπελώνων τους.