O Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine , γεννήθηκε, μεγάλωσε και…
Υπόδειξη: Θα έπρεπε να μας απασχολούν όλους!
Αν διαβάζετε αυτό το κείμενο, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεστε στην Ελλάδα και να αγαπάτε το κρασί. Αν δεν αποτελείτε στατιστικό λάθος ή αν είναι πολύ νωρίς για να πιείτε αλκοόλ, τότε αφήστε κάτω το περιοδικό (ή το tablet, ή το smartphone), πάρτε ένα ποτήρι κρασί από μια ελληνική ποικιλία, οργανωθείτε και συνεχίστε να διαβάζετε…
Πριν από λίγους μήνες μίλησα με ένα στέλεχος της εταιρείας που διαχειρίζεται τα καταστήματα Duty Free στα ελληνικά αεροδρόμια και, φυσικά, η συζήτηση εστιάστηκε στις πωλήσεις κρασιών.
“Βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να αγοράζουν μια φιάλη ελληνικού κρασιού πριν φύγουν από τη χώρα”, είπε.
Ενθουσιάστηκα! Τα νέα ήταν υπέροχα! Ωστόσο, για κάποιο λόγο, ρώτησα “τι αγοράζουν”; Σχεδόν αμέσως απάντησε “πάνω από 75% διεθνείς ποικιλίες”!
Το χαμόγελο μου, εξαφανίστηκε αυτόματα. Δεν το περίμενα! Η αγορά κρασιού από τα καταστήματα duty free στα αεροδρόμια είναι γνωστό ότι είναι δύσκολη.
Μια φιάλη κρασί είναι βαριά. Κολλάει. Οι αεροσυνοδοί θα υποστηρίξουν, -αν σας πιάσουν- ότι δεν πρέπει να τη βάλετε στα πάνω ντουλάπια και σίγουρα δεν θέλετε να κάνετε μία μεγάλη πτήση με ένα κομμάτι γυαλί στα πόδια σας. Είναι εύθραυστο και, αν σπάσει, θα δημιουργήσει ένα μπάχαλο. Επίσης, αν βρεθείτε σε αεροδρόμιο με αυστηρό έλεγχο ασφαλείας, πραγματικά δεν ξέρετε αν θα περάσει η φιάλη.
Απαιτείται πολύ αφοσίωση για να πάρετε μια φιάλη κρασί στο σπίτι σας. Λογικά υποθέτετε ότι οι άνθρωποι που επισκέφθηκαν τη χώρα μας και είχαν μια ωραία εμπειρία με ελληνικό κρασί – απόλαυσαν ένα ποτήρι ή δύο-, προσπάθησαν να μεταφέρουν την εμπειρία αυτή στην πατρίδα τους ή να δωρίσουν σε κάποιον το κρασί που δοκίμασαν. Στέκονται, αποφασισμένοι να πάρουν μια φιάλη ελληνικού κρασιού μαζί τους. “Ποιό να πάρουμε, Ξινόμαυρο ή ελληνικό Merlot;” Και, όλα δείχνουν ότι το Merlot κερδίζει συχνά.
Καταλαβαίνω τους λόγους που γίνεται αυτό.. Οι ελληνικές ποικιλίες είναι δύσκολες στην προφορά και δεν θέλετε να ακούγεστε σαν να είχατε μια παράλυση όταν παρουσιάζετε το κρασί στους συνδαιτυμόνες σας. Το κρασί είναι, για τους περισσότερους, ένα περίπλοκο προϊόν, οπότε με το ελληνικό κρασί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολο και η εξοικείωση είναι σημαντική.
Ναι, αλλά γιατί;
Σας παροτρύνω να έχετε περισσότερη εμπιστοσύνη στα κρασιά που παράγονται από ελληνικές ποικιλίες και ιδού μερικοί από τους λόγους.
↑ ΘΑ “ΠΙΕΙΣ” ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Ο αριθμός των αυτόχθονων ποικιλιών ενός κράτους κρασιού σχετίζεται με τη διάρκεια της ιστορίας του κρασιού του. Πηγαίνετε σε ένα κράτος του Νέου Κόσμου, όπου τα αμπέλια είναι λιγοστά και είναι λογικό να βρείτε ένα μικρό δείγμα ποικιλιών στην αγορά. Πηγαίνετε στην Ελλάδα και θα ανακαλύψετε περίπου 200 τοπικές ποικιλίες, ενώ οι ειδικοί λένε ότι θα ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια τις 300.
↑ΘΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Καθώς αυτά τα αμπέλια υπάρχουν εδώ και χιλιετίες, χρειάζονται κάποια υποστήριξη και από την αγορά. Όπως η υποστήριξη που παρέχεται στις “ντομάτες”: εσύ κερδίζεις σε γεύση, αυτές κερδίζουν σε επιβίωση. Παρ’ όλα αυτά, αυτά τα κρασιά θα σε κάνουν πολύ πιο ευτυχισμένο από μια ντομάτα.
Αρχική » ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ;
↑ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΠΡΟΦΑΝΗ. Σε πολλά μέρη του κόσμου του κρασιού, τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο μονότονα ή, τουλάχιστον, ομοιόμορφα. Η βαρεμάρα επικρατεί αν δοκιμάζεις μόνο τις γνωστές ποικιλίες όπως Chardonnay και Sauvignon. Οι ελληνικές ποικιλίες έχουν ιδιαίτερες γεύσεις και θα σε εκπλήξουν. Όσο περισσότερα δοκιμάζεις, τόσο περισσότερο θα ανακαλύψεις ποικιλίες που θα ερωτευθείς!
↑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ! Το πόσο ταιριάζουν τα ελληνικά κρασιά με την κουζίνα πρέπει κάποιος να το δοκιμάσει για να το πιστέψει. Εμείς οι Έλληνες πάντα είχαμε φαγητό με το κρασί μας και κρασί με το φαγητό μας (εκτός αν μιλάμε για πρωινό ή θα έπρεπε να πω για πρωινό κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας;). Έτσι, ως αποτέλεσμα της συμβίωσης για χιλιετίες, οι Έλληνες προτίμησαν αυτά τα αμπέλια που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κρασιά που συμπληρώνουν το φαγητό. Αυτά τα στυλ κρασιού προέκυψαν από δοκιμές και προσαρμογές με την κουζίνα και όχι από μια εμπορική στρατηγική.
↑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΝΩΣΗ! Ο καθένας μπορεί να κάνει μία ασφαλή επιλογή επιλέγοντας ένα Chablis. H ζωή όμως ανταμείβει τους τολμηρούς. Επίλεξε αυτά τα κρασιά το όνομα των οποίων δεν μπορείς να προφέρεις και σε διαβεβαιώ ότι δεν θα μείνει σταγόνα κρασί στο μπουκάλι.
↑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ! Όλο και περισσότεροι παραγωγοί κρασιού σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, η Νότια Αφρική ή η Ιταλία, φυτεύουν ελληνικές ποικιλίες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, από την καθαρή ποιότητα μέχρι την διαφοροποίηση, αλλά η προετοιμασία για την κλιματική αλλαγή είναι πιθανόν ο σημαντικότερος. Πολλές περιοχές με καλλιέργεια αμπελιού γίνονται ολοένα και πιο ζεστές και ξηρές και οι παραδοσιακές ποικιλίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος. Εδώ έρχονται τα ελληνικά αμπέλια που έχουν ανθεκτικότητα σε ζεστές, ξηρές τοποθεσίες εδώ και αιώνες.
Και, αφού οι ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού ήδη εξαπλώνονται από την Ελλάδα για να κατακτήσουν τον κόσμο, γιατί να μη δοκιμάσεις αυτά τα κοσμήματα, ενώ έχουν ακόμα τιμές που μπορεί να τα αγοράσεις;