SUMMER BEST BUYS από τη Γιοβάννα Λύκου*

Πόσα καλοκαιρινά στιγμιότυπα και τι να πρωτοδιαλέξεις από τόσα υπέροχα κρασιά και αποστάγματα! Τα διλήμματα της επιλογής λαμβάνουν τέλος με την αποδοχή τού ότι η οινοχοΐα είναι μια απόλυτα multi skilled ιδιότητα που δεν βαδίζει αποκλειστικά σε τεχνικά μονοπάτια. (Ξεχωριστό εργαλείο επιλογής για όπου κι αν ταξιδέψεις φέτος!) Η γλώσσα θα πρέπει να συμβουλευτεί τη γνώση και να κάνει τις κατάλληλες συστάσεις, διότι, πέρα από την ποιότητα και τη νοστιμιά, η πρώτη επαφή με κάθε κρασί θα πρέπει να είναι ουσιώδης και ανεξίτηλη. Γούστο, περίσταση, παρέα και διάθεση παραγκωνίζουν τα απόλυτα pairing και το οινικό correctness, μαρτυρώντας πως το μυστικό κρύβεται στην απόλαυση. Η ουσία είναι τα ερεθίσματα να προκύψουν από όλες τις αισθήσεις, κι ας είναι προαπαιτούμενες μόλις οι τρεις στη δοκιμή. Επίλεξε το κρασί που σε ευχαριστεί, κατάταξέ το σε όποια κατηγορία επιθυμείς και με μια πρόποση υποδέξου το καλοκαίρι: την εποχή που –παραφράζοντας τον Γκάτσο– ανασαίνει στην τέντα της κληματαριάς.

Τα χρωματιστά

Εντυπωσιακά ροζέ σε αμέτρητες αποχρώσεις που βάζουν πινελιές στα ποτήρια μας. Αν υπάρχει μια κατηγορία που δικαιούται να παρέμβει και εικαστικά στον ουρανίσκο μας, αυτή είναι σίγουρα τα ροζέ κρασιά! Τα –για πολλούς– ιδανικά passepartout ταιριάζουν τόσο με τη διατροφή μας όσο και με το ταμπεραμέντο μας.

1.Grace Anhydrous 15,90 € (Αηδάνι, Μανδηλαριά)

 Η Σαντορίνη αρνείται να συμβιβαστεί πως είναι καλή μόνο στα λευκά της και στέλνει το Anhydrous να διαδώσει τον ιερό λόγο του ροζέ! Ένα κρασί που «μυρίζει νοστιμιά» και φέρνει αιγαιοπελαγίτικη αύρα με κάθε γουλιά. Ελκυστικά κερασένιο με μία δόση αλμύρας και φρεσκάδας από βότανα, θα γίνει το for ever and ever άλλο μισό σε τηγανητά μπαρμπουνάκια και αχνιστά όστρακα.

 2. Mountcloud Navitas 13,60 € (Grenache Rouge)

Το απόλυτο σταφύλι για ροζέ εγκλιματίζεται στο οικοσύστημα του Ολύμπου και αποτελεί ένα θαυμάσιο case study για το πώς η ευγένεια ισορροπεί με την εξωστρέφεια. Εσπεριδοειδή και κεράσια πλάι σε κομψά τριαντάφυλλα αρωματίζουν μια γαργαλιστική φρεσκάδα που κρατάει για ώρα. Πάρτε τον χρόνο σας να αποφασίσετε αν στο μεσημεριανό τραπέζι θα βάλετε τα ορφανά γεμιστά της μαμάς ή ένα λαχταριστό ψητό ψάρι και με ευχαριστείτε μετά.

3.Άβδηρος ροζέ, Κτήμα Βουρβουκέλη 12,00 € (Syrah, Παμίδι)

Όποιος είπε πως η γλύκα στο κρασί δεν μπορεί να είναι γοητευτική παρακαλείται να δοκιμάσει αμέσως τον Άβδηρο! Από την Ξάνθη με αγάπη έρχονται αναμνήσεις από γλυκό βύσσινο και φρεσκοκομμένες φράουλες πασπαλισμένες με λίγη ζαχαρίτσα στο σερβίτσιο της γιαγιάς. Πολύπλοκα γευστικό όπως είναι, αναμένει μια γενναία καλοκαιρινή σαλάτα με πρασινάδα, τοματίνια και φρέσκα φρούτα!

4.Ουσύρα ροζέ, Οινοποιείο ΟυΣύρα 12,00 € (Φωκιανό)

Το Φωκιανό ταξιδεύει και η συνέργεια Σύρου στην παραγωγή και Νάξου στην καλλιέργεια στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Ένα καθ’ όλα μοναδικό κρασί, με διεγερτικώς σεμνά αρώματα ροδάκινου, κυδωνιού και περγαμόντου. Χάρη στο γοητευτικό στέγνωμα που προκαλεί στο στόμα, σκηνοθετεί δροσερά καλοκαιρινά βράδια με ποικιλίες «τζαναμπέτικων» αλλαντικών ή –για τους εραστές του είδους– σιτεμένων ψαριών.

Τα ζωηρά

Σε ένα παράλληλο ζωηρό σύμπαν, οι φυσαλίδες στο κρασί θα υπήρχαν για να μη μας αφήνουν σε ησυχία. Τα καλοδουλεμένα αφρώδη μάς υπενθυμίζουν όλους αυτούς τους υπέροχους λόγους για τους οποίους πρέπει να τα βάλουμε για τα καλά στη ζωή μας. Ήρθε η ώρα της συνειδητοποίησης πως η γευστική πολυτέλεια δεν έχει ως προαπαιτούμενα ούτε την ειδική περίσταση ούτε τους φαντασμαγορικούς συνδυασμούς.

5. Scaperdas Frères Cuvée Exceptionnelle – Κτήμα Κυρ-Γιάννη 19,90 € (Ξινόμαυρο)

Μια γαλλοτραφής προγονικά σχέση ονοματοδοτεί ένα μοναδικό αφρώδες που είναι συνυφασμένο με τη φινέτσα της υπογραφής Κυρ-Γιάννη. Ώριμα βερίκοκα, γλυκά του κουταλιού τομάτα και τριαντάφυλλο μαζί με brioche, που δροσίζονται από τη ζωηρή οξύτητα. Ένα αφρώδες που ενδείκνυται για γαστρονομικές περιπέτειες και μπόλικα εσωστρεφή δειλινά.

6.Karanika Brut Cuvée Speciale 18,00 € (Ασύρτικο, Ξινόμαυρο)

Συνώνυμος της εξαιρετικής ποιότητας φυσαλίδας, ο Καρανίκας κοιτά στα μάτια πολλές Σαμπάνιες και στο 90 ́ τις κατατροπώνει με τη σχέση ποιότητας-τιμής που έχει. Κομψό, με έντονα φυτικά αρώματα που παραστέκονται σε αυτά των ξηρών καρπών και του καψαλισμένου ψωμιού. Αποτέλεσμα της ένωσης δύο εκ των κορυφαίων ελληνικών ποικιλιών, είναι δημιούργημα μοναδικό και πάει παντού.

7. Agrafo Limniona pet nat, Αμπελώνες Κοντοζήση 21,00 €

Pétillant-naturel εφαρμογή σε μια ποικιλία που δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Το κρασί εμφιαλώνεται πριν ολοκληρωθεί η κυρίως ζύμωση και το αποτέλεσμα είναι έκπληξη. Οι Αμπελώνες Κοντοζήση εκμεταλλεύονται τον εξαιρετικό καρπό που δίνει το αμπέλι τους και με τη βοήθεια της μικροσκοπικής αλλά θαυματουργής φυσαλίδας αναδεικνύουν τη funky εκδοχή αυτού του φυσικού αφρώδους. Πεντανόστιμο, καλοδουλεμένο και γεμάτο διάχυτη φρεσκάδα, επαναπροσδιορίζει την έννοια του φυσικού.

8. Φυσικός Αφρώδης Οίνος Μπεγλέρι, Afianes Wines 38,00 €

Το οινοποιείο Afianes μεγαλουργεί με το Μπεγλέρι, βάζοντας αυτόν τον φυσικό αφρώδη οίνο να ζυμωθεί και να ωριμάσει υπο- θαλάσσια. Η φροντίδα και ο σεβασμός που δέχτηκε το σταφύλι κολυμπούν προς την επιφάνεια του ποτηριού, αναπνέοντας μια εντυπωσιακή γκάμα αρωμάτων. Πληθωρικό και πολύπλοκο και συγχρόνως δωρικό και ευγενές, αποτελεί για την ώρα την κορυφαία «ζωηρή» εκπροσώπηση του νησιού. Ποιος να μας το έλεγε πως η Ικαρία θα μας χάριζε τέτοιες ασύγκριτες φυσαλίδες.

Τα ανατρεπτικά

Ανατρεπτικά και όμως αληθινά. Κρασιά που δεν «κρατούν τους τύπους», καθώς η ανατροπή είναι συνυφασμένη με τον χαρακτήρα τους. Ποικιλίες που τράβηξαν άλλο δρόμο, απροσδόκητες στιλιστικές ακροβασίες και προσδοκίες που επαναπροσδιορίστηκαν είναι μόνο μερικοί από τους λόγους της ύπαρξής τους, της νοστιμιάς τους και τελικά της γοητείας τους.

9. Rawditis, Oenops Wines 16,20 € (Ροδίτης)

Ο πήχης της κατηγορίας orange φυσικό μόλις ανέβηκε εξαιρετικά ψηλά. Ο ταπεινός για πολλούς Ροδίτης αποτελεί το μουσικό όργανο με το οποίο η Oenops γράφει μεθυστικές μελωδίες. Ροδάκινο, πεπόνι, μέλι, γλυκό σταφύλι και confit πιπεριάς, αισθητή οξύτητα και όμορφα ζωηρές τανίνες συνθέτουν μια αξέχαστη γουλιά. Πάμπολλοι οι γευστικοί του συνδυασμοί, μα εγώ πεθύμησα σαλιγκάρια γιαχνί.

10. Λημνιώνα new age, Κτήμα Ζαφειράκη 14,30 €

Η αρχόντισσα του κάμπου φοράει την casual θερινή της αμφίεση και επευφημείται από το πλήθος των θαυμαστών της. Η εκδοχή που καθιστά απόλυτα ευχάριστη και εύκολη την κατανάλωση της ποικιλίας και το καλοκαίρι έχει κόκκινα φρούτα, μεταξένιες τανίνες και εναρμονισμένη με το σώμα οξύτητα. Μπορεί να είναι new age, αλλά νοσταλγεί τα κλασικά κεφτεδάκια που μόλις βγήκαν από το τηγάνι.

11.Orange DR-Debina Respect, Οινοποιείο Ζοίνος 11,20 €

Το ανατρεπτικό ΠΟΠ orange κατάγεται από την Ήπειρο και γεφυρώνει την παραδοσιακή τεχνική της Ντεμπίνας με τις σύγχρονες εφαρμογές οινοποίησης. Η γοητευτική αφήγηση του παρελθόντος προκαλεί δέος, καθώς το κρασί είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, ώριμα φρουτένιο και γήινο. Οι απαλές τανίνες ζηλεύουν τη ζωντανή οξύτητα για τη φρεσκάδα που προσφέρει, αλλά υπερτερούν στην αντοχή που επιδεικνύουν στο food pairing.

12. LAKOUΔITSA, Petrakopoulos Wines 45,00 € (Ζακυνθινό, Μοσχατέλα)

Τρία κρασιά σε ένα ή αλλιώς η μοναδική LAKOUΔITSA, που το ένα μέρος της οινοποιείται ως orange, το άλλο περνά το στάδιο της δρύινης ωρίμανσης και το υπόλοιπο προκύπτει από λιαστά σταφύλια. Ως εκ τούτου, αν υπάγεται σε κάποια κατηγορία, κανείς δεν ξέρει, αλλά και μικρή σημασία έχει, καθότι το ανατρεπτικό αυτό κρασί αγγίζει την (ημι)γλυκιά τελειότητα. Όποιο άρωμα αντιστοιχίζετε στα παραπάνω είναι εδώ, το αλκοόλ ομοίως παρόν και η οξύτητα και με το παραπάνω. Θεωρήστε μονόδρομο το καρίκι Τήνου και τα αντιστοίχως ηχηρά τυριά.

Τα μαγικά

Ξεχωριστές οινοποιήσεις, μοναδικά terroir, ακόμα και υποδειγματικό brand marketing δίνουν φόρα σε κρασιά που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι ικανά να προσφέρουν μαγεία. Όπως και να ’χει, θα σου αρέσουν, όπου και να είσαι θα τα απολαύσεις. Μαγικά κρασιά που σου χαρίζουν ευχαρίστηση και σε κρατούν ασφαλή κάθε φορά που τα επιλέγεις από μια λίστα.

13. Santorini Laoudia, Canava Chrissou – Kτήμα Τσέλεπου 54,50 €

Ο καρπός και ο τόπος συνεισφέρουν με υποδειγματικό τρόπο και τη σκυτάλη παίρνει η οινοποίηση: έξι μήνες σε αμφορείς και άλλοι τόσοι στη φιάλη αρκούν για μια απόλυτα πολυδιάστατη και εκφραστική Σαντορίνη. Αρώματα εσπεριδοειδών και κερήθρας, πιπεράτα και μίνεραλ στοιχεία και ένα σώμα τόσο πλούσιο, που μόνο η οξύτητα μπορεί να το κάνει καλά. Τα Λαούδια δίνουν την εντύπωση πως θα ζήσουν για πάντα, αλλά ποιος αναβάλλει την ευκαιρία για συγκινητική απόλαυση;

14. Όβηλος, Κτήμα Βιβλία Χώρα 24,70 € (Semillon, Ασύρτικο)

Σαν άλλος prom king, o Όβηλος τα έχει όλα. Γοητευτικός, συνεπής και πρωταθλητής, απολαμβάνει τη φήμη του χωρίς όμως να μένει μόνο σε αυτήν. Σταθερά νόστιμος και καλοδουλεμένος, δικαιώνει το πάντρεμα του Semillon με το Ασύρτικο. Βερίκοκα, κίτρα και λεμόνια, ξηροί καρποί και μέλι. Η εντυπωσιακή του σπιρτάδα και το πλούσια δομημένο του στόμα επιβάλλεται να συμπαρασταθούν στο ριζότο εποχικών λαχανικών που τόσο λαχταρήσατε.

15. Άσπρος Λαγός, Οινοποιείο Δουλουφάκη 13,30 € (Βιδιανό)

Έχει παρέλθει ο καιρός που το Βιδιανό ήταν απλώς μία ακόμα ανερχόμενη ποικιλία. Χάρη στον Άσπρο Λαγό η ποικιλία μπαίνει για τα καλά στον οινικό χάρτη, απαντώντας σε όσους το συγκρίνουν με το Viognier πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το καμάρι του Condrieu. Τροπικό, χρυσαφένιο και πολύπλοκο, γοητεύει εκπέμποντας ηδονιστικά αρώματα βερίκοκου, λουλουδιών, βουτύρου και φουντουκιού. Η ελαιώδης οριακά υφή του το αναβαθμίζει σε κρασί που χωρίς υπερβολή συνδυάζει βουνό και θάλασσα

16. Ασύρτικο sur lie, Οινοποιείο Βρυνιώτη 25,00 €

Εύβοια-Σαντορίνη σημειώσατε Χ, με το ασύλληπτο value for money από τα Γιάλτρα να κερδί- ζει στα σημεία. Το Ασύρτικο που προβοκάρει με την απόδοσή του μεγάλα κρασιά προς αναμέτρηση, είναι από μόνο του μια απολαυστική εμπειρία. Φρεσκάδα, οξύτητα, λιπαρότητα, ορυκτότητα και φρούτο, όλα στο κόκκινο με εντυπωσιακή αρμονία. Η «θαλασσινή» ωμοφαγία του καλοκαιριού μόλις πέρασε σε άλλη διάσταση.

17. Chardonnay, Κτήμα Κίκονες 24,50 €

Δεν σου αρέσει το Chardonnay; Νόμιζεις! Ένα από τα πλέον αξιόλογα της ποικιλίας εντός συνόρων αναδεικνύεται υπό τη μαεστρία των Κικόνων, συγκαταλέγοντας στο fun club και τους πιο διστακτικούς. Ροδάκινο, αχλάδι, φλούδες λεμονιού, βανίλια και φρυγανιά συστήνουν ένα στόμα ογκώδες και λιπαρό. Με μόνο το 1/3 σε δρυ, το κρασί καλά κρατεί τη ζωηράδα του. Η οξύτητα φρεσκάρει και το τελείωμα επιμένει, αναμένοντας καρτερικά ένα φρικασέ ψαριού με άγρια χόρτα.

Τα σπάνια

Σπάνιες ποικιλίες που στα χέρια εκείνων των τολμηρών και ίσως αθεράπευτα ρομαντικών καταλήγουν να δημιουργούν σπάνια κρασιά. Η εντυπωσιακή τους οργανοληπτικά απόδοση βαδίζει παράλληλα στον χρόνο με την αποδοχή του κοινού, που κάνει ολοένα και περισσότερο χώρο σε συντηρητές και κάβες.

18. Sklava, Αμπελώνες Ζαχαριά 9,90 €

Η Σκλάβα μπορεί να κόπιασε για χρόνια στο αμπέλι, αλλά μόλις μπήκε στο μπουκάλι, όλα έγιναν ακαταμάχητα εύκολα. Κάπως έτσι, κάθε φορά που δεν ξέρεις τι να πιεις ή ψάχνεις παρέα για τα καλοκαιρινά λευκά λαδερά σου, πιες μια Σκλάβα. Αρώματα εσπεριδοειδών και βότανα, ήπια, δροσερή οξύτητα και ελαφρύ τελείωμα συνθέτουν ένα γευστικό και μοναδικό σε όλα του κρασί.

19. Κατσανό, Οινοποιία Γαβαλά 31,00 € (Κατσανό, Γαϊδουριά)

Σε έναν τόπο όπου το Ασύρτικο μονοπωλεί –και όχι άδικα– την προσοχή, η Οινοποιία Γαβαλά αγκαλιάζει το Κατσανό, που μετά βίας καλύπτει το 0,5% του σαντορινιού αμπελώνα, και χαρίζει στην ελληνική αγορά ένα σπουδαίο κρασί. Με την κατά 15% βοήθεια της ποικιλίας Γαϊδουριά, γίνεται ένα κρασί terroir με θαυμάσια ντροπαλά αρώματα λεμονανθών, μελιού και βερίκοκου. Η οξύτητα, που τιμά τα πάτρια εδάφη, μας ενεργοποιεί μαζί με το μίνεραλ στοιχείο για ψαροφαγίες με θέα θάλασσα.

Δείτε Επίσης
SPRING BEST BUYS #33

20. Apus Ρωμέικο, Οινοποιείο Ντουράκη 9,70 €

Εκεί που οι άλλοι επιμένουν στο κόκκινο, το Οινοποιείο Ντουράκη δημιουργεί το α λα κρητικά πρωτότυπο «λευκό από μαύρο», με το Ρωμέικο να κάνει ζημιές ντυμένο στα λευκά. Εντυπωσιακή, χρυσαφένια όψη και γοητευτικός αρωματικός χαρακτήρας. Τα ζουμερά τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή και το πλούσιο στόμα σε αρμονία με την οξύτητα θα είναι μερικά από όσα θα σκεφτείτε πριν λαχταρήσετε μια παραδοσιακή χορτόπιτα με τυρί.

21. Methymnaeos λευκός, Οινοποιείο Μεθυμναίος 14,90 € (Χιδηριώτικο)

Σε ένα νησί που μοιάζει να ξέχασε το κρασί για να κάνει ούζο, ο Μεθυμναίος αναδεικνύει το πόσο ευλογημένος τόπος είναι η Λέσβος. Καλύτερος από ποτέ στην blanc de noir εκδοχή του, ενηλικιώνεται καθώς το αμπέλι προσφέρει απλόχερα την εμπειρία ετών. Βερίκοκο, κυδώνι και φλούδες grapefruit καλιμπράρουν το φρούτο με την ορυκτότητα και τις τανίνες, θέτοντας διλήμματα για το αν θα φάμε κρέας ή ψάρι.

Τα πεισματάρικα

Παρεξηγημένες αποχρώσεις και ποικιλίες, κακοί ποιοτικά εαυτοί και μια δόση παραπληροφόρησης δημιούργησαν κατά καιρούς δισταγμό στο καταναλωτικό κοινό. Σε πείσμα των παραπάνω, τα πεισματάρικα κρασιά αποκαθιστούν διαχρονικά την ιστορία, υπενθυμίζοντας το πόσο γοητευτικό είναι το πραγματικό πρόσωπό τους και επισημαίνουν πως στην απόλαυση δεν χωρούν προκαταλήψεις.

22. Βυσσινόκηπος, Κτήμα Παλυβού 11,00 € (Αγιωργίτικο)

Η κατηγορία των ελληνικών σκουρόχρωμων ροζέ θα μένει πάντα ζωντανή χάρη στον Βυσσινόκηπο. Αντίθετα με το ρεύμα, το ροζέ αυτό, που στην όψη θυμίζει κοκκινέλι, στρώνει καρό τραπεζομάντιλο για το καλοκαιρινό κοκκινιστό και υπενθυμίζει την πολυδιάστατη δυναμική του Αγιωργίτικου. Φρουτώδες, με το βύσσινο πρωταγωνιστή, και βοτανικά δροσιστικό, χαρίζει γευστική μεστότητα και μερικές παραπάνω τανίνες από τα τύπου provencal.

23. Πέρασμα Σαββατιανό, Κτήμα Στροφιλιά 7,30 €

Το Σαββατιανό έχει καιρό τώρα αφήσει πίσω την παλιά χύμα ζωή του και διανύει στα χέρια χαρισματικών παραγωγών την καλύτερή του περίοδο. Ένα Πέρασμα όνομα και πράγμα από το παρελθόν στο παρόν, που είναι γεμάτο φρεσκάδα, ζωηρά αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινου και λευκών λουλουδιών. Έτοιμο για κάθε πρόκληση, έχει ως όπλο την καλή του οξύτητα και το χυμώδες στόμα. Όποιος νομίζει πως θα ταιριάξει μόνο με τα ορεκτικά, μόλις την πάτησε!

24. Ρόζα Ρετσίνα, Οινοποιείο Κεχρής 10,90 € (Ξινόμαυρο)

Ρετσίνα, ροζέ και μάλιστα από Ξινόμαυρο: Η Ρόζα βάλθηκε να καταρρίψει όλα τα στερεότυπα και να βάλει τα γυαλιά και στους πιο διστακτικούς. Χρωστάμε, άλλωστε, πολλά μεταξύ άλλων στο Οινοποιείο Κεχρή για την αποκατάσταση της φήμης της Ρετσίνας. Υψηλή οξύτητα και νεύρο περιπλέκονται με αρώματα κερασιού, πιπεριάς και δεντρολίβανου, συνθέτοντας ένα ποίημα που θα απαγγελθεί υπό τη συνοδεία μιας μερίδας μελιτζάνας στον φούρνο σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι.

25. Mademoiselle, Κτήμα Χαριτάτου 16,20 €

Πόσες φορές να φωνάξουμε πως η Μαυροδάφνη μεγαλουργεί σε ξηρή οινοποίηση; Το Κτήμα Χαριτάτου μάς συστήνει μια πρώτης τάξεως δεσποινίδα που πρεσβεύει όλες τις χάρες της ποικιλίας χωρίς καμία παρουσία βαρελιού. Ιδανική για το καλοκαίρι, με αρώματα φρέσκων αλλά ζουμερών φρούτων, όπως το κεράσι, το βύσσινο και το μύρτιλο. Η αίσθηση του κρασιού ταυτοποιεί το όνομά του χωρίς να σε βάζει στην κουζίνα. Λίγη μόνο δροσιά στη φιάλη και η τραγανή οξύτητα με τις απαλές τανίνες μόλις έγιναν τα ιδανικά props για ένα ερυθρό απεριτίφ.

Τα πνευματώδη

Το ελληνικό «πνεύμα» έχει την τιμητική του τους καλοκαιρινούς μήνες. Ξεχωριστά αποστάγματα με όραμα και υπογραφή, που επιμένουν να δηλώνουν παρουσία στα ποτήρια και στις καρδιές των καταναλωτών, αποδεικνύοντας πως η ελληνική αποσταγματοποιία και ποτοποιία έχει βρει τον δρόμο της.

26. Angel Tears, Αποσταγματοποιία Κατσάρος 31,90 €

Η μαγεία της απόσταξης στην υπηρεσία της φινέτσας! Η υπέροχη υφή όμοια με χάδι τριγυρίζει με τη μορφή της γουλιάς στο στόμα. Το Αngel Tears φέρνει δάκρυα συγκίνησης για την εξοχότητα του περισσεύματος της οινοποίησης, τα στέμφυλα. Ένα κορυφαίο τσίπουρο τριπλής απόσταξης, απόλυτα στρογγυλό και διακριτικό σε αρώματα, που είναι ικανό να συνθέσει γαστρονομικά pairing με μεζέδες αλλά και να διαπρέψει σε cocktails.

27. Mataroa Mediterranean Gin Limited Edition Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία Μελισσανίδη 34,60 €

Οι Έλληνες αποσταγματοποιοί-ποτοποιοί αποδεικνύουν πως μπορούν να είναι εξαιρετικοί στην παραγωγή gin και να συνεισφέρουν στην τόσο σημαντική κατηγορία των ποτών διασκέδασης. Το Mataroa παίρνει ύδωρ και αλκοόλη και σαλπάρει με ένα πλοίο να μαζέψει συστατικά από τις ακτές της Μεσογείου. Έντονα βοτανικό, με απόλυτα grecian chic όψη διά χειρός Themis Z, αναμένει εξαιρετικό πάγο, ποιοτικό tonic για το απόλυτο Mediterranean G&T του καλοκαιριού.

28. Ouzo VETO, Ποτοποιία Σπέντζα 9,50 €

Μπορεί το Πλωμάρι να έκανε τη σκληρή δουλειά της εξωστρέφειας (όχι μόνο για το νησί, αλλά και για την κατηγορία στο σύνολό της), το ούζο Μυτιλήνης ωστόσο ρεφάρει με μια πιο γλυκιά και φιλική προς τον χρήστη παλέτα. Ο γλυκάνισος Λισβορίου μοσχοβολά τόσο, που μαζί με τα εσπεριδοειδή και τα βότανα που ξεχωρίζουν, ζωντανεύουν τον ναύτη και το κορίτσι του Θεόφιλου. Οι μερακλήδες απαρνιούνται το νερό και οι λιχούδηδες το βάζουν πλάι σε βραστή τρυγόνα με χοντρό αλάτι ή κολοκυθοανθούς.

29. Απόσταγμα Σταφυλής Μούχταρο, Lost Lake Distillery 25,90 €

Λαχταριστά κόκκινα και πεντανόστιμα ροζέ κρασιά ήταν μόνο η αρχή της καριέρας της ποικιλίας Μούχταρο. Η ράγα αποστάζεται ακέραιη και κρατάει όλη της τη γοητεία ακόμα και μετά την ισοπεδωτική για τα αρώματα διαδικασία της απόσταξης. Το αποτέλεσμα; Ένα κρεμώδες, πλούσιο και εκφραστικό απόσταγμα με αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών που λατρεύει τις προκλήσεις των σύνθετων συνταγών, τόσο στην κουζίνα όσο και στο μπαρ.

  • Sommelier, Wine and Spirits Instructor.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!