Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Από φέτος, η Λημνιώνα και το Μοσχάτο Τυρνάβου έχουν τη δική τους μέρα. Η ΕΝΟΑΘΕ και η Ένωση Οινοποιών & Αποσταγματοποιών Τυρνάβου, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις στον τομέα, ανακοίνωσαν τη θεσμοθέτηση δύο παγκόσμιων ημερών αφιερωμένων στις εμβληματικές ποικιλίες της Θεσσαλίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Λημνιώνας γιορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου θα γιορταστεί για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Μοσχάτου Τυρνάβου. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας ετήσιος διήμερος θεσμός που θέλει να αναδείξει την πλούσια ιστορία της περιοχής της Θεσσαλίας και τη σημασία της στην παραγωγή κρασιού και αποσταγμάτων της Ελλάδας.
Στόχος της ενέργειας αυτής, σύμφωνα με τους δύο συνδέσμους, είναι η συστηματική προβολή των δύο εμβληματικών ποικιλιών, η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους ως βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία, η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους καταναλωτές και η εκπαίδευσή τους η ανάπτυξη των εξαγωγών καθώς και η ανάδειξη του οινοτουριστικού χαρακτήρα της περιοχής, στην οποία ο οίνος και τα αποστάγματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας της.
Η Λημνιώνα, μια σπάνια ερυθρή ποικιλία αμπέλου με προέλευση τη Θεσσαλία, είναι γνωστή για τα αρώματα κόκκινων φρούτων, τη φρεσκάδα και την κομψότητά της. Η Λημνιώνα θεωρείται αρχαία ποικιλία, καλλιεργείται στην περιοχή της Θεσσαλίας από την αρχαιότητα, αλλά μετά τη φυλλοξήρα το 1930 παραμελήθηκε για πολλά χρόνια. Οι ιστορικές αναφορές που διαθέτουμε αποδεικνύουν τη μακρόχρονη παρουσία της στη Θεσσαλία. Αναβίωσε τα τελευταία χρόνια από τον Χρήστο Ζαφειράκη και αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Σήμερα, καλλιεργούνται περίπου 500 στρέμματα στην περιοχή, ενώ πλέον βρίσκουμε Λημνιώνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς θεωρείται μία από τις ανερχόμενες ερυθρές ποικιλίες της χώρας. Στην πρόσφατη έκθεση Central Wine Fair, παρουσιάστηκαν περισσότερες από δέκα μονοποικιλιακές εκδοχές της Λημνιώνας ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν πολλά διαφορετικά στυλ. Blanc de Noir, ροζέ, φρέσκες και παλαιωμένες ερυθρές εκδοχές, ακόμα και αφρώδες κρασί από Λημνιώνα φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο της Σαμπάνιας.
Αρχική » ΜΕΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το Μοσχάτο Τυρνάβου είναι μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται στην περιοχή του Τυρνάβου, στη Θεσσαλία. Παράγει κρασιά με έντονο χαρακτήρα Μοσχάτου λευκά (Blanc de Nοίr) και ροζέ, γλυκά, ημίγλυκα ή και ξηρά, όπως και αφρώδη με χαρακτηριστική φρεσκάδα και άρωμα τριαντάφυλλου. Η ποικιλία με το όνομα Μοσχάτο Αμβούργου εγκαταστάθηκε εκτεταμένα στον Τύρναβο τη δεκαετία του 1930 μετά τη φυλλοξήρα ενώ το 2013 πήρε το συνώνυμο Μοσχάτο Τυρνάβου μόνο για τις εκτάσεις που καλλιεργούνται εντός των ορίων του Δήμου Τυρνάβου. Αποτελεί τη σημαντικότερη ποικιλία που καλλιεργείται στον Τύρναβο με 12.000 στρέμματα και αποτελεί τη βασική ποικιλία για την παραγωγή του φημισμένου Τσίπουρου Τυρνάβου.
Η ποικιλία σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας με κυριότερες τον Τύρναβο και τα Μετέωρα, τον Μεσσενικόλα, τη Ραψάνη αλλά και τον Όλυμπο. Η Λημνιώνα έχει φυτευτεί στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στην Πελοπόννησο.