TO BORDEAUX ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Το Château La Tour Carnet στο Bordeaux δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς του για την ανοχή στη ζέστη και την έλλειψη νερού, νέων ποικιλιών κόκκινου σταφυλιού. Η ποικιλία Arinarnoa ήταν αυτή που αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στην ξηρασία και δείχνει αρωματικά κατάλληλη για την περιοχή, όπως ανέφερε ο Marc Plantevin από το La Tour Carnet σε μια διάλεξη στο Bordeaux.

Πριν από δέκα χρόνια, το 2013, το Κτήμα φύτεψε ένα πειραματικό αμπέλι με 75 διαφορετικές ποικιλίες, από τις οποίες 26 αναλύονται περαιτέρω τώρα. Οι αμπελώνες ζεσταίνονται με θερμαντικά καλώδια και προσομοιώνονται κλιματικές συνθήκες που προβλέπονται για το 2050. Ο τρύγος θα ξεκινήσει, επομένως, δύο έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ότι γίνεται σήμερα. Ο Plantevin αναλύει τη φαινολική ωρίμανηση, την αντοχή στην έλλειψη νερού και την περιεκτικότητα του μούστου σε μηλικό οξύ.

Η Arinarnoa έδειξε ιδιαίτερα ευνοϊκά χαρακτηριστικά: Η αργή διαμόρφωση των βλαστών την καθιστά λιγότερο ευάλωτη στις ανοιξιάτικες παγωνιές και η αλλαγή του χρώματος εμφανίζεται αργότερα, εξήγησε ο Plantevin. Η ποικιλία αποδείχθηκε ανθεκτική στην ξηρασία και διατηρεί την οξύτητα λόγω της αργής αποσύνθεσης του μηλικού οξέος. Επίσης, δίνει αρκετά καλές αποδόσεις.

Για να δοκιμάσει την καταλληλότητά της για κρασιά στο τυπικό στυλ του Bordeaux, ο Plantevin έκανε  89 μικροοινοποιήσεις από το πειραματικό αμπέλι σε τέσσερις τρύγους, με τα αποτελέσματα να δοκιμάζονται από ειδικούς. Η Arinarnoa περιγράφηκε ως τυπική ποικιλία των κρασιών του Bordeaux. Η μοναδική ποικιλία με εξίσου καλές βαθμολογίες ήταν η Manseng Noir. Ακόμα και ένα μείγμα Bordeaux που περιείχε 30% εκατό Arinarnoa θεωρήθηκε «πολύ τυπικό κρασί του Bordeaux».

Δείτε Επίσης

Σε αυτές τις δοκιμές, η Touriga Nacional, που εγκρίθηκε για το Bordeaux το 2019, περιγράφηκε ως ατυπική, όπως και πολλές άλλες ποικιλίες σταφυλιού που δοκιμάστηκαν στο οινοποιείο. Παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα, ο Marc Plantevin παραμένει προσεκτικός: «Δεν υπάρχει τέλεια ποικιλία σταφυλιού και ο τύπος του εδάφους δεν πρέπει να παραμεληθεί. Το Petit Verdot, το Carmenère και το Cabernet Sauvignon δεν έχουν ακόμα πει την τελευταία τους λέξη», δήλωσε στο vitisphere.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!