Το Κτήμα Ζαφειράκη βρίσκεται στον Τύρναβο της Θεσσαλίας και αποτελεί ένα από τα πρώτα ελληνικά οινοποιεία που εφάρμοσαν τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Ο Χρήστος Ζαφειράκης, αμπελουργός και οινοποιός με οικογενειακές ρίζες στο κρασί, έγινε γνωστός για την ανάδειξη της Λημνιώνα, της τοπικής ποικιλίας που καθιέρωσε ως μία από τις σημαντικότερες ερυθρές στον ελληνικό αμπελώνα.
Οι πρώτες μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις το 2007 τον έφεραν στο επίκεντρο της σκηνής του ποιοτικού ελληνικού κρασιού.
Biodyvin: Το διεθνές δίκτυο βιοδυναμικής οινοποίησης
Από το 2022, το Κτήμα Ζαφειράκη είναι το πρώτο —και μέχρι σήμερα το μοναδικό— ελληνικό οινοποιείο που εντάχθηκε στο δίκτυο Biodyvin. Το δίκτυο δημιουργήθηκε το 1995 και αριθμεί σήμερα 225 μέλη, όλα αμπελουργοί, κυρίως από τη Γαλλία, αλλά και από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία και την Ελβετία.
Στη Biodyvin γίνονται δεκτά μόνο κτήματα που:
- καλλιεργούν εξ ολοκλήρου βιοδυναμικά, ή
- έχουν δεσμευτεί να περάσουν πλήρως στη βιοδυναμική εντός 3 ετών.
Το 1998, τα μέλη του δικτύου κατέγραψαν τις θεμελιώδεις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας και κατάρτισαν ένα σύνολο προδιαγραφών για την αμπελουργία και οινοποίηση που είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη.

Μιλώντας στο grapemag.gr, ο Χρήστος Ζαφειράκης εξηγεί τη σημασία της πιστοποίησης Biodyvin και τον ρόλο που έχει η βιοδυναμική φιλοσοφία στην καθημερινή του πρακτική:
«Η βιοδυναμική πιστοποίηση Biodyvin για μένα είναι κάτι πολύ βαθύτερο από μια τυπική διάκριση. Είναι η επιβεβαίωση μιας διαδρομής που ξεκίνησα με στόχο να εκφράσω αυθεντικά τον τόπο μου μέσα από το κρασί, δουλεύοντας με σεβασμό προς το περιβάλλον και τη φυσική ισορροπία του αμπελώνα.
Από την πρώτη στιγμή που γύρισα στον Τύρναβο, ήθελα το κρασί να μιλάει για το χώμα μας, το φως μας, το κλίμα μας – και όχι για τεχνικές ή επεμβάσεις.
Η βιοδυναμική γεωργία είναι για μένα στάση ζωής. Δεν είναι απλώς μια μέθοδος καλλιέργειας, είναι μια καθημερινή άσκηση παρατήρησης, υπομονής και ταπεινότητας απέναντι στη φύση. Μαθαίνεις να ακολουθείς τους ρυθμούς της γης και όχι να την αναγκάζεις να ακολουθήσει τους δικούς σου.
Το να γίνει το Κτήμα Ζαφειράκη το πρώτο ελληνικό κτήμα μέλος της Biodyvin ήταν ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα και ταυτόχρονα μια τεράστια ευθύνη. Δείχνει ότι μπορείς να φτιάχνεις κρασιά με ταυτότητα, ζωντανά, γεμάτα ενέργεια, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα ή στο σεβασμό προς τη γη.
Και αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση: να ξέρω ότι κάθε φιάλη που φεύγει από το κελάρι μας κουβαλά την αλήθεια αυτού του τόπου, αυτού του αμπελώνα, αυτής της φιλοσοφίας.»