Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

Αντιμέτωπη με τα καιρικά φαινόμενα και επηρεασμένη πολύ από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι και φέτος η οινική Αυστραλία. Η παραγωγή κρασιού αναμένεται να μειωμένη αισθητά, σε χαμηλά ιστορικά εικοσαετίας. Με την ολοκλήρωση του τρύγου και την καταγραφή που ακολούθησε, ο οργανισμός Wine Australia παρουσίασε μια εκτίμηση για τη συνολική σοδειά του 2023 και κάνει λόγο για 1,32 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα 26% χαμηλότερη από τον δεκαετή μέσο όρο.  Είναι η μικρότερη σοδειά που έχει καταγραφεί από το 2000 και οι παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα λένε ότι αντιμετώπισαν τις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Ο τρύγος στην Αυστραλία γίνεται από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τον Απρίλιο.

Δϊχτυ σε αμπελώνα για να προστατέψει τα σταφύλια από τον παγετό.

Η Αυστραλία πλήττεται για τρίτη συνεχή χρονιά από το φαινόμενο La Niña (την ψυχρή εκδοχή του El Nino) που προκάλεσε την πιο βροχερή σεζόν από το 2011 και την ψυχρότερη από το 2012.
Οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης σε μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Αυστραλίας δυσκόλεψαν τους αμπελουργούς που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν πρόσβαση στους αμπελώνες. Οι συνθήκες σε αρκετές περιοχές οδήγησαν σε χαμηλές αποδόσεις, καθυστέρηση στην ωρίμανση και προκλήσεις στη διαχείριση των ασθενειών.

“Η περιορισμένη παραγωγή, που θα μειώσει το διαθέσιμο προς πώληση κρασί κατά περίπου 325 εκατομμύρια λίτρα, αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση σε όλο το wine business σε ολόκληρη την Αυστραλία, τη στιγμή που το κόστος της ενέργειας, των εργατικών εργασίας και των μεταφορών έχει αυξηθεί σημαντικά”, δήλωσε ο Peter Bailey, διευθυντής αναλύσεων αγοράς στο Wine Australia.

Η πληθωριστική ισοτιμία στην Αυστραλία έφθασε το 6,4% τον Μάιο, οδηγώντας την Κεντρική Τράπεζα σε αυξήσεις των επιτοκίων και όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές υπάρχει ορατή απειλή να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τους φόρους που επέβαλε η Κίνα και είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των εξαγωγών κρασιού σε μία από τις σημαντικότερες αγορές για την Αυστραλία, το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις.

Δείτε Επίσης
ΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Από την άλλη, αν σταθούμε στην ποιότητα, η εξαιρετικά δροσερή χρονιά δίνει σταφύλια υψηλής ποιότητας, που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για premium κρασιά κυρίως σε αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι πολύ σημαντικές για τα κρασιά της Αυστραλίας.
“Σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε ώριμες αγορές, υπήρξε συνολικά μείωση των πωλήσεων κρασιού με παράλληλη αύξηση των πωλήσεων κρασιών υψηλής ποιότητας”, πρόσθεσε ο Bailey.

Η παραγωγή κόκκινων σταφυλιών για το 2023 εκτιμάται σε 711.777 τόνους, που σημαίνει μείωση 26% σε σύγκριση με το 2022, ενώ ο αριθμός αυτός είναι 25% κάτω από τον δεκαετή μέσο όρο των 943.146 τόνων. Παράλληλα, τα λευκά εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 605.321 τόνους. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση 22% σε σύγκριση με το 2022 και 28% κάτω από τον δεκαετή μέσο όρο των 839.013 τόνων. Το Shiraz παραμένει το κορυφαίο ποικιλιακό σταφύλι, πάνω από το Chardonnay, το Cabernet Sauvignon, το Sauvignon Blanc και το Merlot.

Η μεγαλύτερη ζημιά, έγινε στη Νότια Αυστραλία όπου φαίνεται ότι χάνεται μεγάλο μέρος της παραγωγής και είναι υπεύθυνη για το 55% τις συνολικής μείωσης ακολουθούμενη από τη Νέα Νότια Ουαλία (27%) και τη Βικτόρια (13%). H Δυτική Αυστραλία ήταν μια εξαίρεση, καθώς είχε πολύ καλή σεζόν γενικά και αύξησε το μερίδιό της στο 3,5%, ενώ η Τασμανία και το Κουίνσλαντ αποτελούν πολύ μικρότερο ποσοστό στη συνολική συγκομιδή.
Ο οργανισμός Wine Australia κατέγραψε τις μεγαλύετρες μειώσεις της ποσότητας των σταφυλιών που τρυγήθηκαν σε τρεις μεγάλες οινικές ζώνες της χώρας: το Ρίβερλαντ στη Νότια Αυστραλία, το Μάρεϊ Ντάρλινγκ Σουόν Χιλ  που εκτείνεται στη Νέα Νότια Ουαλία και στην Βικτόρια.
Η συνολική συγκομιδή στις 59 οινοποιητικές περιοχές και 26 ζώνες προσδιορισμένης γεωγραφικής ένδειξης της Αυστραλίας μειώθηκε μόνο κατά 15% σε σύγκριση με το 2022, φθάνοντας τις 417.162 τόνους.
Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σοδειάς του 2023 είναι 983 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, μειωμένη κατά 19% σε σύγκριση με το 2022.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε τα newsletter του grape!