Η Νότια Αφρική “ακούγεται” όλο και πιο δυνατά στις διεθνείς οινικές αγορές και τα κρασιά της κατακτούν σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς και βρίσκουν θέση στις λίστες μεγάλων εστιατορίων στις παγκόσμιες μητροπόλεις. Όλος αυτός ο θόρυβος όμως δεν φαίνεται να μετουσιώνεται σε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Το 39% των παραγωγών κρασιού της χώρας δηλώνει ζημιές.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Γραφείο για τη Πολιτική Τροφίμων και Γεωργίας” (BFAP), ένα ελάχιστο ποσοστό των οινοποιών, μόλις το 12%, είναι κερδοφόροι μακροπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή το 49% έχει πολύ μικρό κέρδος ή είναι σε θέση απλώς να καλύψει τα έξοδά του. Το 2022, η έκταση με αμπελώνες στη χώρα, μειώθηκε και έπεσε κάτω από τα 90.000 στρέμματα για πρώτη φορά από το 1998.
Η έκθεση προβλέπει ότι οι αμπελώνες θα μειωθούν κι άλλο και θα φτάσουν σε ιστορικά χαμηλά μέχρι το 2025. Το 2022, η έκταση των αμπελώνων που καταστράφηκαν ήταν πάλι μεγαλύτερη από τις νέες φυτεύσεις. Όπως αναφέρει το vitisphere, η νοτιοαφρικανική βιομηχανία κρασιού αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις: Οι συχνές διακοπές ρεύματος επηρεάζουν τις εργασίες στους αμπελώνες και στα κελλάρια. Οι δεξαμενές άρδευσης δεν γεμίζουν καλά λόγω ξηρασίας. Η συναλλαγματική ισοτιμία του νοτιοαφρικανικού ραντ προκαλεί υψηλά κόστη επενδύσεων. Η αναποτελεσματική διαχείριση των λιμανιών και η μικρή κυβερνητική υποστήριξη αποτελούν επιπλέον εμπόδια στην ανάπτυξη.
Ο Rico Basson, εκτελεστικός διευθυντής του πρόσφατα ιδρυθέντος Συνδέσμου Νοτιοαφρικανικού Εμπορίου Κρασιού, βλέπει ωστόσο και μια ευκαιρία στην κατάσταση: “Αν και αυτές οι προβλέψεις προαναγγέλλουν δύσκολους καιρούς για τους παραγωγούς κρασιού και μπράντι, προσφέρουν επίσης ευκαιρίες και ενθαρρύνουν όλους τους παραγωγούς να προσέξουν και να σχεδιάσουν ανάλογα. Είναι καιρός να βρείτε μακροχρόνιους εμπορικούς συνεργάτες, να προσελκύσετε επενδύσεις, να αξιολογήσετε τις τιμές των εμφιαλωμένων και των χύμα κρασιών και να επαναθέσετε προς το premiumization.”
Αρχική » ΚΡΑΣΙ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣ