Ανεξάρτητος δημοσιογράφος εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Ασχολήθηκα πριν από…
O Nicolas Vivas, wine consultant, έκανε μια ρηξικέλευθη πρόταση στους οινοποιούς του Μπορντό, αξιοποιώντας ωστόσο εμπειρία που έχει από τη Σλοβενία. Συγκεκριμένα, ο οινολόγος ισχυρίζεται ότι οι οινοποιοί θα πρέπει να φυτεύσουν την ποικιλία Refosk στη θέση της ποικιλίας Μερλό, το οποίο έχει χάσει τη φρεσκάδα του λόγω κλιματικής αλλαγής.
Πριν από 6 χρόνια, η γαλλική αρχή , έδωσε το πράσινο φως για να φυτευτούν στην περιοχή του Μπορντό οι κόκκινες ποικιλίες Touriga Nacional, Marselan, Castets and Arinarnoa και οι λευκές ποικιλίες Alvarinho and Liliorila. Οπότε, η πρόταση του Nicolas Vivas έρχεται να συμπληρώσει αυτές τις αλλαγές.
Ο Vivas έχει ξεκινήσει την καριέρα του το 1986 και εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται, μεταξύ άλλων και ως σύμβουλος κτημάτων στο Μπορντό. Η πρόταση του έχει υλοποιηθεί ήδη σε ένα οινοποιείο στη Σλοβενία, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα κρασί στυλ Μπορντό που περιέχει και 2% Refosk.
Θα μπορούσε άραγε να συμβεί το ίδιο στην Ελλάδα;
Αρχική » ΤΟ REFOSK ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗ ΖΕΣΤΗ
Σε συζήτηση που είχαμε με τον Νίκο Αστεριάδη, συνιδιοκτήτη με τον Δημήτρη Μαστοργιάννη του οινοποιείου Οίνοι Αδάμ, που καλλιεργεί Refosk (ή Ρεφόσκο στα ελληνικά) υπάρχουν ήδη 4.500 φιάλες με blend Μερλό (70%) και Refosk (30%) από το 2021, οι οποίες βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης για να βγουν στο εμπόριο τον ερχόμενο χειμώνα. “Είμαστε το μόνο οινοποιείο που εμφιαλώνει μονοποικιλιακό Refosk (κλώνος: dal Pendiculo Rosso) στην Ελλάδα, αν και πατέρας της καλλιέργειας της ποικιλίας αυτής στην χώρα μας θεωρείται το Κτήμα Μερκούρη , το οποίο έφερε το Refosk στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα από την Ιταλία με διαφορετικό κλώνο από τον προαναφερόμενο.”, λέει ο Νίκος Αστεριάδης. Ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι το Refosk μπορεί να βοηθήσει και το ελληνικό Μερλό, ώστε να αποκτήσει τη χαμένη του φρεσκάδα, καθώς οι κλιματικές συνθήκες το επηρεάζουν και στη χώρα μας. Η οξύτητα και η φαινολική ωριμότητα του Refosco μπορούν να ισορροπήσουν τέλεια και άλλες γνωστές ποικιλίες.