ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ

Τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά συνεχίζουν την εντυπωσιακή πορεία τους. Τα μεγέθη στις εξαγωγές ξεπέρασαν ακόμα και τα προ πανδημίας επίπεδα ενώ η εικόνα αυτή γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα για την ελληνική αγορά, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι εξαγωγές του συνόλου των ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2022. Επομένως, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 9,4% με σύνολο εσόδων πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα ελληνική ποτοποιία – αποσταγματοποιία είναι μια αισιόδοξη εικόνα ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη πραγματικότητα. 

Η περσινή χρονιά δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση ή εξαίρεση, αλλά τη συνέχεια μιας αναπτυξιακής πορείας των εξαγωγών, οι οποίες κατά την πενταετία 2019 – 2023, έχουν αυξηθεί κατά 39,3% σε αξία και κατά 5,2% σε ποσότητα. Με μεγαλύτερες μέσες τιμές, τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται στα ράφια απαιτητικών αγορών και κερδίζουν συνεχώς έδαφος απέναντι στον ανταγωνισμό.

Ως προς τους εξαγωγικούς προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ-27, αποτελούν σταθερά τις σημαντικότερες αγορές των ελληνικών αποσταγμάτων, με ποσοστό 76% σε αξία δηλαδή 80,7 εκατομμύρια ευρώ και 78% σε ποσότητα δηλαδή 28,4 εκατομμύρια κιλά.

Σύμφωνα με την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές εντός ΕΕ-27 του κλάδου της ελληνικής ποτοποιίας το 2023 σε σύγκριση με το 2022, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε αξία, περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστιαία 13,7%), ενώ ως προς την ποσότητα υπάρχει μία μικρή πτώση των -0,2 εκατομμύρια κιλά (ποσοστιαία 0,7%).

Η Γερμανία εμφανίζεται σταθερά στην πρώτη θέση, ως βασική χώρα εξαγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών, με μερίδιο 40% σε αξία (42,5 εκατομμύρια ευρώ) και το 45,4% σε ποσότητα (16,5 εκατομμύρια κιλά). Δεύτερη σημαντικότερη χώρα προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών εξακολουθεί να είναι το Ιράκ με αξία εξαγωγών 14,6 εκατομμύρια ευρω και  ποσότητα 5,6 εκατομμύρια κιλά. Η μείωση των εξαγωγών στο Ιράκ οφείλεται στην εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών.

Δείτε Επίσης
Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

Το ούζο παραμένει στην κορυφή με το 58% της αξίας και το 68% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων. Οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς, αν και αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μερίδιο (περίπου 2% σε αξία και περίπου 1% σε ποσότητα) του συνόλου των εξαγωγών, καταγράφουν σταθερή άνοδο. 

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!