DOMAINE SIGALAS

Καλά κρυμμένος στην αρχαία πεδιάδα της Οίας βρίσκεται ο φιλόξενος χώρος του Domaine Sigalas, μια όαση ηρεμίας στο πολυσύχναστο νησί της Σαντορίνης.

Φτάνοντας στην όμορφη αυλή του κτήματος ανάμεσα στα αμπέλια, μας υποδέχονται χαμογελαστοί τουρίστες που ήδη απολαμβάνουν τα μενού γευσιγνωσίας κρασιών. 

«Ο τομέας του οινοτουρισμού πάει καλά, παρά το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος φαίνεται να είναι λίγο πεσμένη για το νησί φέτος» λέει ο Σπύρος Λεμανής, Γενικός Διευθυντής του οινοποιείου, καθώς μας ξεναγεί στο μικρό αμπέλι που περιβάλλει το οινοποιείο.

Η ξενάγηση των επισκεπτών ξεκινά από τα αμπέλια του κτήματος, όπου δίνονται λεπτομέρειες για την ιστορία της Σαντορίνης, ακολουθούμενες από πληροφορίες για το ίδιο το αμπέλι, την παραδοσιακή κουλούρα – το σχήμα καλαθιού στο οποίο κλαδεύονται τα αμπέλια στο νησί – και τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, δίνοντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα του παρελθόντος του νησιού και της 3.000 χρόνων οινοποιητικής του κληρονομιάς.

Το τραπέζι με θέα τα αμπέλια του κτήματος φιλοξενεί τα εξαιρετικά κρασιά της δοκιμής.

Ο Πάρις Σιγάλας, ιδρυτής του Domaine Sigalas, είναι ένας πρωτοπόρος οινοποιός που εφάρμοσε μαθηματικούς τύπους και άλλες καινοτόμες ιδέες στην οινολογία και την αμπελουργία, κάνοντας παγκόσμια γνωστά τα κρασιά της Σαντορίνης. Όταν ο Σιγάλας ανέλαβε το αμπέλι του παππού του, άρχισε να φτιάχνει κρασί με τον δικό του μοναδικό τρόπο: «η δυναμική εξέλιξη της παράδοσης». 

Πιστεύει ότι η καινοτομία και η τεχνογνωσία μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά αλλά και δημιουργικά με τις αρχαίες οινοκαλλιεργητικές παραδόσεις του νησιού. Επίσης, απολαμβάνει πραγματικά να βελτιώνει το προϊόν του· το πάθος του για τη δοκιμή και την αξιολόγηση κρασιών έθεσε το υψηλό πρότυπο για τις δικές του δημιουργίες.

Ο Στέλιος Μπουτάρης, νυν Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Domaine Sigalas, οδηγεί το κτήμα σε μια νέα εποχή με μια εξαιρετική ομάδα κυρίως νέων ανθρώπων. Το Domaine Sigalas παράγει 11 ετικέτες κρασιού και 3 ετικέτες οινοπνευματωδών. Η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 250.000 φιάλες, στόχος που δεν είναι πάντα επιτεύξιμος σε κακές χρονιές. Η μπλε ετικέτα, το διάσημο Santorini Sigalas, αποτελεί τη μισή  παραγωγή. Οι πωλήσεις κατανέμονται ως εξής: περίπου το ένα τρίτο πωλείται στη Σαντορίνη, άλλο ένα τρίτο στην υπόλοιπη Ελλάδα, και το υπόλοιπο εξάγεται, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτης τάξεως ξενάγηση και εμπειρία γευσιγνωσίας περιλάμβανε πέντε από τα περιορισμένης έκδοσης premium κρασιά του Σιγάλα. Κάθε κρασί οινοποιείται αποκλειστικά από σταφύλια που καλλιεργούνται στα ηφαιστειακά εδάφη της Σαντορίνης και συνδυάζεται με ένα ειδικά προετοιμασμένο πιάτο από τη σεφ του οινοποιείου Κυριακή Φωτοπούλου. Η βραβευμένη σεφ, υποστηριζόμενη από μια εξειδικευμένη ομάδα, είναι γνωστή για τις εξαιρετικές γαστρονομικές δημιουργίες της, την κατανόηση και τον σεβασμό για τη γη, τις παραδόσεις, τα προϊόντα και τη εποχική τους φύση.

Η πιο δημοφιλής προσφορά του οινοποιείου είναι το μενού συνδυασμού φαγητού και κρασιού, αλλά υπάρχει επίσης η επιλογή à la carte, καθιστώντας το οινοποιείο το πρώτο στο νησί που λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα εστιατορίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, απολαύσαμε ένα πραγματικά εντυπωσιακό γεύμα συνδυασμένο με τα κρασιά του κτήματος.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΟΥ

7 ΧΩΡΙΑ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 100% με ντοματάκια Σαντορίνης, κατσούνι (το τοπικό αγγούρι), φύλλα κάπαρης τουρσί, ελιές, χλωρό τυρί.

Επτά αυστηρά επιλεγμένα αμπελοτεμάχια από επτά χωριά του νησιού (Οία, Ημεροβίγλι, Βουρβούλος, Φηρά, Πύργος, Μεγαλοχώρι και Ακρωτήρι) αποτελούν τον καμβά αυτού του μοναδικού κρασιού. Κάθε χρόνο, συλλέγουν και οινοποιούν ξεχωριστά την παραγωγή κάθε χωριού. Αυτό το πλήρες κρασί, με τις κομψές γεύσεις και τη ζωντανή οξύτητα που αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη ισορροπία, ταιριάζει απόλυτα με τα ντοματάκια Σαντορίνης και τη γεύση της ελιάς.

Τα χωριά συνδυάζονται αρμονικά με Σαντορινιά τοματάκια, και κατσούνι που είναι το ντόπιο αγγούρι.
  • KAVALIEROS ΑΣΥΡΤΙΚΟ 100% ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ με σεβίτσε εσπεριδοειδών, τζίντζερ, πιπεριές τσίλι, κόλιανδρο, φρέσκα εποχιακά φρούτα.

Αυτό το πιάτο με μαριναρισμένο λαβράκι αγαπάει πολύ το κρασί Καβαλιέρος, με την πολύ ιδιαίτερη ετικέτα που απεικονίζει έναν βοσκό από τη μία πλευρά και ένα κυκλαδικό εδώλειο από την άλλη. Είναι το πρώτο αμπελοτόπι με Ασύρτικο από αμπέλια που καλλιεργούνται σε υψόμετρο 300 μέτρων. Τα ελληνικά βότανα και η φράουλα, με την οξύτητα και τη γλυκύτητά της, αποτελούν ιδανικό συνδυασμό με το κρασί.

Δείτε Επίσης

 

  • ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΙ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 100%, ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ με φάβα Σαντορίνης, καπνιστό χέλι, κρεμμύδι, τουρσί μπάμιες, ημιαποξηραμένα ντοματάκια, κρίταμο.

Το βαρέλι δεν είναι πολύ στη μόδα στις μέρες μας. Αυτό το κρασί, όμως, ξεχωρίζει για τη φινέτσα του και τα βραβεία που παίρνει κάθε χρόνο στο εξωτερικό, και είναι πιθανό ότι μεγάλο μέρος της αναγνώρισης να οφείλεται στην εξαιρετική επίδραση του βαρελιού. Η ζύμωση ξεκινά στη δεξαμενή, αλλά στη συνέχεια το κρασί μεταφέρεται σε χρησιμοποιημένο βαρέλι. Αυτή η επιλογή έχει έντονο σώμα που ταιριάζει απόλυτα με τις υπέροχες τουρσί μπάμιες ή, ακόμα καλύτερα, με τη τοπική φάβα. Ένα κρεμώδες πιάτο, άλλωστε, αγαπάει ένα κρεμώδες κρασί.

 

Santorini Assyrtiko βαρέλι συνδυασμένο με Σαντορινιά φάβα και καπνιστό χέλι.
  • ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ 100%, ΠΓΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ με μουσακά της Κυριακής με μάγουλο μοσχαρίσιο, πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, πατάτα κονφί, αφρό μπεσαμέλ. 

Ο Πάρις Σιγάλας ήταν ο πρώτος που εξήρε την ποικιλία Μαυροτράγανο και δούλεψε σκληρά για να την σώσει. Την φύτεψε στη Σαντορίνη και έδειξε στους άλλους τον καλύτερο τρόπο να την οινοποιήσουν. Αυτή η επιλογή, το premium κόκκινο κρασί της ζώνης, συνδυάζεται εξαιρετικά με καπνιστή μελιτζάνα και μπραιζέ κρέας. Σε ένα πιάτο που θυμίζει τον παραδοσιακό ελληνικό μουσακά αλλά με διαφορετικά υλικά, υπάρχουν έντονες γεύσεις που ωστόσο συνδυάζονται αρμονικά με ένα κρασί εξίσου έντονο.

  • VINSANTO ΑΣΎΡΤΙΚΟ 75%, ΑΗΔΑΝΙ 25%, ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ με μπακλαβά, φιστίκια Αιγίνης, παγωτό μαστίχα.

Το Vinsanto είναι τέλειο ταίρι για αυτόν τον σπιτικό μπακλαβά με φιστίκια από την Αίγινα. Το αποξηραμένο σταφύλι έχει τόσο το χρώμα όσο και τη γεύση της καραμέλας, και όσο περισσότερο παραμένει, τόσο περισσότερο τα σάκχαρά του έρχονται στην επιφάνεια. Το επίπεδο αλκοόλ του είναι χαμηλότερο από τα κλασικά κρασιά Σαντορίνης, αφού δεν μετατρέπεται όλο το φρούτο σε αλκοόλ. Δεν είναι όμως μόνο σάκχαρα· η υψηλή οξύτητα του Vinsanto του 2016 βοηθάει να ισορροπήσει τη γλυκύτητα του μπακλαβά.Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!