CANTINETTA ANTINORI

Από τη στιγμή που θα διαβείς την πύλη στο Palazzo Antinori στην καρδιά της Φλωρεντίας, ξεκινάς ένα ταξίδι στον χρόνο. Η  Iστορία ζωντανεύει μπροστά σου και είναι γεμάτη με γεύσεις και αρώματα.

Μία από τις πιο ιστορικές οικογένειες στον χώρο του κρασιού, οι Antinori, μετρούν πλέον 26 συνεχόμενες γενιές που εμπλέκονται με τα αμπέλια και την οινοποίηση – από το 1385, όταν ο Giovanni di Piero Antinori έγινε μέλος της Arte Fiorentina dei Vinattieri, της Ένωσης των Οινοποιών της Φλωρεντίας.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η οικογένεια Antinori έχει τη διαχείριση της επιχείρησης και στο πέρασμα των αιώνων έχει αφήσει πολύ μεγάλο αποτύπωμα στο κρασί, κυρίως με τις καινοτόμες και ορισμένες φορές τολμηρές αποφάσεις της. Σήμερα, με σεβασμό στις παραδόσεις, έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους όχι μόνο πέρα από τα όρια της Τοσκάνης, σε άλλες οινικές περιοχές της Ίταλίας, αλλά και πέρα από την Έυρώπη, με οινοποιεία στη Νάπα και στη Χιλή.

Ένα από τα παράλληλα projects, με σαφώς μικρότερη ιστορία, αλλά μεγάλη σπουδαιότητα για τους Antinori, είναι το εστιατόριο στη Φλωρεντία.

 Το όνομά τους είναι ταυτόσημο με το κέντρο της πόλης. H Cantinetta Antinori βρίσκεται στο Palazzo Antinori, εκεί που η via degli Antinori συναντά την piazza degli Antinori. Έδώ και 500 χρόνια είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας, εδώ βρίσκεται και το κέντρο των επιχειρήσεων, ενώ από το 1957 λειτουργεί στο ισόγειο του παλατιού το εστιατόριο-wine bar.

H CANTINETTA

Μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις, στη δεξιά πλευρά της εισόδου βρίσκεται ο χώρος του wine bar με ετικέτες απ’ όλα τα κτήματα των Antinori. Όλα τα κρασιά είναι διαθέσιμα για κατανάλωση με πολλές επιλογές σε ποτήρι, σε μια ατμόσφαιρα καθαρά οινική, χάρη στα ξύλινα κιβώτια και στη διακόσμηση.

Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η Cantinetta. Το εστιατόριο με την πρώτη ματιά σού δίνει μια καλαίσθητη εικόνα. Έκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα με κλασικά έπιπλα, ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, αλλά και σκουρόχρωμους δερμάτινους καναπέδες.

Oι λεπτομέρειες, όπως τα πορσελάνινα σερβίτσια και ο χαμηλός φωτισμός, δίνουν την αίσθηση της ανεπιτήδευτης πολυτέλειας. Tα πλακάκια της τερακότας στο δάπεδο φιλοξενούν το οικόσημο των Antinori, δημιούργημα του 1655 από τον Φλωρεντινό γλύπτη και κεραμίστα Giovanni della Robia.

Ένα βράδυ καθημερινής το περασμένο φθινόπωρο, ενώ δειπνούσαμε στο εστιατόριο, διαπιστώσαμε ότι ο Marchese Piero Antinori, που στα 86 του παραμένει η κεφαλή της οικογένειας, δειπνούσε με τους φίλους του στο μικρό πατάρι της Cantinetta Antinori.

Το μενού δεν είναι μεγάλο και επικεντρώνεται σε κλασικές γεύσεις της Τοσκάνης. Εποχικά και προφανώς τοπικά προϊόντα, με τα λαχανικά από τους κήπους των χωριών και τα κρέατα από το Chianti. Σαλάτες, αρκετές επιλογές σε pasta και παραδοσιακές γεύσεις για αρχή – κυρίως με κρέας και ψάρι σε ανεπιτήδευτες εκφράσεις.

Οι γεύσεις από τα φαγητά θα σου μείνουν αξέχαστες για την απλότητα και τη νοστιμιά τους. Στα signature ξεχωρίζουν η bruschetta με αντζούγιες, το τοσκανέζικο ragu, τα gnudi alla fiorentina με σπανάκι και ricotta, η σαλάτα με ωμή αγκινάρα και παρμεζάνα με dressing από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο των Antinori.

Από τα κυρίως οι περισσότεροι θα προτιμήσουν μια καταπληκτικά ψημένη Bistecca alla Fiorentina, την κλασική μοσχαρίσια Τ-bone που προέρχεται από chianina. Πρόκειται για τη μικρόσωμη, λευκή ράτσα βοοειδών της Τοσκάνης, που έγινε σύμβολο της τοπικής κουζίνας και του κινήματος του slow food.

Δείτε Επίσης

Ένα από τα πιάτα που δεν θα βρείτε πια σε καθημερινή βάση, καθώς πλέον μπαίνει στο μενού ως πιάτο ημέρας, είναι η ribollita, η κλασική σούπα λαχανικών με ντομάτα και ψωμί. Η γεύση της έχει μείνει ξεκάθαρα στη μνήμη από την πρώτη φορά που δοκιμάστηκε στο εστιατόριο, το μακρινό 2007.

Η Cantinetta φυσικά προσφέρει όλα τα κρασιά από τα κτήματα της οικογένειας στην Τοσκάνη, ανάμεσά τους και τη μυθική Solaia και το Tignanello, διαθέσιμα και σε ποτήρι. Συναντήσαμε τον Marco Ferrarese και μιλήσαμε για τη φιλοσοφία της οικογένειας γύρω από το κρασί. Είναι οινολόγος και διευθυντής του Κτήματος Guado al Tasso, το οποίο βρίσκεται στο Bolgheri, κοντά στην ακτή της Maremma. «Ως προς την οινοποίηση η φιλοσοφία μας είναι να σεβαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ποικιλία του σταφυλιού, τον τρύγο, τη χρονιά, αλλά με έναν τρόπο που να μπορεί να εκφράζεται η κομψότητα, η φινέτσα των κρασιών αλλά και η δύναμη αυτού του απίστευτου τοπίου. Θέλουμε να έχουμε ισορροπία στο κρασί και ζωντάνια, που να προέρχεται από μια σωστή οινοποίηση, αλλά και από την προσοχή στη διαχείριση του αμπελώνα σε όλο τον κύκλο, μέχρι τον τρύγο. Δεν κοιτάμε μόνο την ποιότητα των σταφυλιών, αλλά και το άρωμα. Δεν είναι η οξύτητα που μας δίνει τη δυνατότητα παλαίωσης, αλλά ο αρωματικός χαρακτήρας και οι τανίνες», λέει ο Ferrarese.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Στις 2 Φεβρουαρίου 1506, ο Niccolò di Tommaso Antinori, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη Φλωρεντία εκείνης της εποχής, αγόρασε το Palazzo Antinori (που ήταν γνωστό ως Palazzo Bonni) για 4.000 φλωρίνια. Το παλάτι σχεδιάστηκε και χτίστηκε μεταξύ του 1461 και του 1469 από τον αρχιτέκτονα Giuliano da Maiano, μαθητή του Brunelleschi, και το 1520 εμπλουτίστηκε με έναν κήπο που δημιουργήθηκε από τον Baccio d’Agnolo, άλλο ένα μεγάλο όνομα της αρχιτεκτονικής εκείνη την εποχή.

Το εμβληματικό κτίριο είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα της φλωρεντινής αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης. Με το πέρασμα των χρόνων άνοιξαν κι άλλα εστιατόρια σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στη Ζυρίχη, στη Βιέννη, στη Μόσχα και στο Μόντε Κάρλο. Το ταξίδι στον χρόνο γίνεται και ταξίδι στον χώρο.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!