ΟΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Η ανάμνηση της Καθαράς Δευτέρας είναι εξαιρετικά έντονα αποτυπωμένη στη μνήμη μου.

Πάντοτε χρωματιστή και χαμογελαστή, εκδρομική και ηλιόλουστη – ακόμα κι όταν δεν ήταν, με μία μποέμικη ενέργεια η οποία έκανε εναλλαγές με τις αστικές επιρροές αλλά και το παραδοσιακό στοιχείο που χαρακτηρίζει την οικογένειά μου. Σε αντίθεση με τα παιδιά της ηλικίας μου, λάτρευα το μενού της ημέρας και δεν υπήρχε περίπτωση να εξαιρεθώ από τις λιχουδιές που μέχρι και σήμερα τολμώ να πω προτιμώ αντί της κρεατοφαγίας.

Χρόνια μετά αυτή η παιδική ανάμνηση έχει γίνει ενήλικο βίωμα με πάμπολλους πειραματισμούς συνδυαστικής και βεβαίως… μεζέδες. 

Αυτά είναι 4 από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα της ημέρας και μερικοί κλασικοί ή και όχι συνδυασμοί για τα ποτήρια σας.

Όστρακα 

Μπόλικα, λαχταριστά μέσα στην απλότητα αλλά και συνάμα την πολυτέλεια που αποπνέουν υποδέχονται με μεγάλη χαρά το φρέσκο χυμό λεμονιού που δένει μαγικά με τη φυσική τους αλμύρα και βεβαίως με τη θαλασσινή αύρα τους και το μπόλικο ιώδιο. Τέλεια ευκαιρία να συνδυάσει κανείς τη Champagne Pierre Gimonnet & Fils Brut Cuvée Cuis 1er Cru, τη Σαντορίνη από το Κτήμα Αργυρού ή ένα Ασύρτικο με την υπογραφή του Οινοποιείου Akrathos

Ταραμοσαλάτα και λαγάνα 

Υπάρχουν πάντα στο τραπέζι και παρότι μπορείς να χορτάσεις με αυτά πάντοτε τα θεωρείς συνοδευτικά. Από τη μία η ταραμοσαλάτα με την υπέροχα διαπεραστική για τον ουρανίσκο ένταση σε αρώματα και θαλασσινή γεύση που καθηλώνει. Από την άλλη η τραγανή λαγάνα που την ηρεμεί και τη συμπληρώνει. Υπέροχη μπουκιά για τη Ρετσίνα Old Vines της Αναστασίας Φράγκου, για τον Αφρό του Κεχρή, ένα Sánchez Romate Fino Perdido ή ούζο από την οικογένεια Κατσάρου

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Επιδέξια τυλιγμένα αμπελόφυλλα και μία γέμιση που αν είσαι τυχερός και περισσέψει τρώγεται με κουτάλι και… λαχτάρα. Πιάτο ‘πράσινο’ σε όλα του με μπόλικα μυρωδικά και συχνά αρκετό λεμόνι. Η φυτικότητα του πιάτου αναζητά μία Cara Σπάνιες Γαίες από το Κτήμα Στροφιλιά, ένα Touraine Sauvignon Blanc της Maison Castel ή μία Βερντέα από το Κτήμα Γράμψα. 

Χταπόδι στη σάλτσα του με κοφτό μακαρονάκι

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία μόνο από τις ημέρες του χρόνου που το χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι. Ζουμερή θαλασσινή σάλτσα από το χταπόδι, απολαυστικές μπουκιές και πλάι ένα γευστικό ροζέ ή ένα μαλακό κόκκινο. Επιλέξτε το Βουδόματο από την Οινοποιία Γαβαλά, το Apla Rose από Oenops Wines σε ροζέ και σε κόκκινο Νεγκόσκα Carbonic από το Κτήμα Χατζηβαρύτη ή Κοτσιφάλι από το Κτήμα Λυραράκη. 



Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!