DAVID LEMIRE, MW

Σπούδασε Ίστορία και Αγγλικά στην Αυστραλία και παράλληλα εργαζόταν σε κάβες, όπου έμαθε και στη συνέχεια αγάπησε το κρασί.

Πριν τελειώσει το πανεπιστήμιο, συνειδητοποίησε ότι ήθελε να αφοσιωθεί στον χώρο του κρασιού. Βρέθηκε στο Λονδίνο και δούλευε σε εταιρείες με λιανική, ενώ ξεκίνησε το WSET το 1995. Έντάχθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του Ίνστιτούτου των Masters of Wine το 2002 και κατέκτησε τον τίτλο MW το 2007. 

Από τότε μέχρι σήμερα κινείται στον κόσμο, κάνει consulting σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, γράφει άρθρα σε περιοδικά, αλλά η κύρια ενασχόλησή του πλέον είναι στο οινοποιείο Shaw+Smith, στην ομάδα του οποίου εντάχθηκε το 2010. Σήμερα είναι διευθυντής και ο joint CEO του οινοποιείου, που βρίσκεται στην Adelaide Hills της νότιας Αυστραλίας.

Συναντήσαμε τον David LeMire MW στο περιθώριο της παρουσίασης του οινοποιείου, η οποία έγινε στην Αθήνα και διοργανώθηκε από την Epic Imports, που εισάγει τα συγκεκριμένα κρασιά στην Έλλάδα. Η φωτογράφηση έγινε στο Oinoscent από τον Κώστα Σταυρόπουλο.

Νίκος Ιωαννίδης Πώς ξεκινήσατε τότε;

David LeΜire MW Η αγορά του Λονδίνου δεν είχε τη σημερινή εικόνα με κρασιά απ’ όλο τον κόσμο, υπήρχαν κυρίως τα μεγάλα ονόματα: Μπορντό, Βουργουνδία, Τοσκάνη, Μπαρόλο. Τότε άρχισε να συντελείται η αλλαγή, η οινική επανάσταση που έφερε στο προσκήνιο άγνωστες περιοχές, όπως η Σικελία, η Νότια Αμερική, η Έλλάδα.

Πάντα υπήρχε για μένα μια αίσθηση ανακάλυψης για το κρασί, αλλά και η δυνατότητα να συνδεθείς με ανθρώπους που είναι πραγματικά εστιασμένοι στην ποιότητα. Και ήμουν τυχερός που εργάστηκα με μερικούς υπέροχους ανθρώπους. Έπέστρεψα στη Μελβούρνη και δούλεψα στις εξαγωγές με καταπληκτικό portfolio, πριν περάσω στις εισαγωγές κρασιών απ’ όλο τον κόσμο.

Τότε, οι λίστες των κρασιών στα εστιατόρια της Μελβούρνης είχαν κατά 90% κρασιά από την Αυστραλία, άντε και μια Σαμπάνια ή ένα Chianti. Έτσι, η όποια τοποθέτηση εισαγόμενου ήταν μεγάλο επίτευγμα. Ασχολήθηκα και με διαγωνισμούς ως κριτής, έφτιαξα και κρασί με έναν φίλο οινοποιό, φυτεύαμε Tempranillo στην Αδελαΐδα.

Νίκος Ιωαννίδης  Πώς φτάσατε στο Shaw+Smith;

David LeΜire MW Το 2010, ο Michael Hill Smith, Master of Wine, με γνώριζε, καθώς του είχα πουλήσει κρασί όταν ήμουν στους Negociants και τον ήξερα αρκετά καλά. Στη Shaw+Smith ήταν σε φάση ανάπτυξης και έψαχναν ανθρώπους για να διευρύνουν την ομάδα τους. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: «Ξέρεις κάποιον που θα ενδιαφερόταν να δουλέψει για μας;». Και είπα: «Χμ, δεν ξέρω!». Πολύ σύντομα καταλήξαμε συνεργάτες και στη συνέχεια η συνεργασία προχώρησε και από το 2020 είμαστε δύο MW στην ηγεσία του οινοποιείου.

Νίκος Ιωαννίδης Τι άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια στο οινοποιείο;

David LeΜire MW Τα τελευταία 13 χρόνια εξελιχθήκαμε ως επιχείρηση και κάναμε κάποια πολύ συναρπαστικά πράγματα. Έπενδύσαμε σε αμπελώνες. Αγοράσαμε τον αμπελώνα Toll Puddle στην Τασμανία. Και αυτός ήταν ένας αμπελώνας που έβγαζε σταφύλι πολύ υψηλής ποιότητας, το οποίο πουλούσαν σε άλλα οινοποιεία. Βελτιώσαμε το έδαφος, βελτιώσαμε τα αμπέλια, ανασχεδιάσαμε κάποια μέρη του αμπελώνα, φυτέψαμε νέες ποικιλίες.

Νίκος Ιωαννίδης Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες της φιλοσοφίας σας;

David LeΜire MW Ένα από τα πράγματα που ο Michael και ο Martin νομίζω ότι έχουν καταφέρει, είναι να έχουν μια συγκέντρωση. Έτσι, δεν κάνουν πολλά κρασιά ή δεν δουλεύουν με πολλές διαφορετικές ποικιλίες και ακολουθούν το μοντέλο «ας κάνουμε λιγότερα πράγματα, αλλά ας τα κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε». Κάτι που ισχύει και για τα κρασιά και τον τρόπο πώλησής τους.

Αν επισκεφτείτε το οινοποιείο, θα δείτε ότι είναι πολύ καθαρό, τα πάντα έχουν γίνει με ακρίβεια. Φτιάχνουμε ένα προϊόν διατροφής, θέλουμε να είναι τα πάντα καθαρά. Νομίζω ότι έχουμε επικεντρωθεί περισσότερο στα αμπελοτόπια από τότε που είμαι εκεί. Έίναι σημαντικό να έχεις καλά σταφύλια και να κάνεις καλό κρασί, αλλά κατανοούμε καλύτερα ολόκληρο το οικοσύστημα μεταξύ του εδάφους, του αμπελιού και του φρούτου και στη συνέχεια σεβόμαστε αυτό το φρούτο στο οινοποιείο.

Όλοι θέλουν να φτιάξουν κρασί, όσο πιο καλό μπορούν. Όλοι θέλουν τα κρασιά τους να αντικατοπτρίζουν τον τόπο απ’ όπου προέρχονται. Έτσι, αυτό ακούγεται σαν κλισέ, αλλά νομίζω ότι η οπτική του Michael και του Martin ήταν ότι είναι άνθρωποι του κρασιού και όχι δικηγόροι ή γιατροί που μπήκαν στον χώρο του κρασιού, ή μια μεγάλη εταιρεία. Το να ανήκει ένα οινοποιείο σε ανθρώπους του κρασιού και η κουλτούρα του κρασιού να είναι πολύ δυνατή, αποτελεί πραγματικά μεγάλο προνόμιο.

Και όταν ο Adam κοιτάει τι χρειάζεται στο οινοποιείο, ξέρει ότι μπορεί να επενδύσει σε ό,τι χρειάζεται. Πολλοί δεν επενδύουν στο αμπέλι, αλλά εμείς είμαστε τυχεροί που οι ιδιοκτήτες μας θα επενδύσουν, θα αποδεχτούν τις χαμηλές παραγωγές και θα στοχεύσουν στην υψηλότερη ποιότητα.

Νίκος Ιωαννίδης Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε σε όλη αυτή την πορεία;

David LeΜire MW Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρεις μια καριέρα που να είναι βιώσιμη σε σχέση με την οικογένειά σου. Χρειαζόμαστε μια επιχειρηματική επιτυχία και παράλληλα πρέπει να διατηρήσουμε τη σημασία της οικογένειας, χωρίς να χάσουμε τον ενθουσιασμό που μας οδήγησε στη βιομηχανία του κρασιού.

Μπορείς εύκολα –και το έχω διαπιστώσει– να εμπλακείς με όλα τα καθημερινά θέματα και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις δοκιμάσει τόσα όσα θα ήθελες ή ότι δεν είσαι σε επαφή με τα πράγματα στη Βουργουνδία και μπορείς πολύ εύκολα να χάσεις τη σύνδεση με τον χώρο.

Πάντα προσπαθώ να θυμάμαι ότι η καριέρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά η σύνδεση με το κρασί, με τους ανθρώπους και με τους αμπελώνες είναι πηγή ενέργειας και κίνητρο. Έπιστρέφεις σε αυτό, προσπαθώντας να δοκιμάσεις και να ανακαλύψεις νέα πράγματα και να θυμάσαι ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Δείτε Επίσης

Θέλω να παραμείνω ενημερωμένος για όλα και να μη χάνω αυτή τη χαρά τού να είμαι στη βιομηχανία του κρασιού, γιατί, αν δεν το απολαμβάνουμε παρόλο που είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι, τότε κάτι χάνουμε.

Νίκος ΙωαννίδηςΤι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε;

David LeΜire MW Κάθε χρονιά στον τρύγο, βρίσκω λίγο χρόνο και πηγαίνω να κάνω κάποια δουλειά στο αμπέλι και νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα πράγμα που θέλω να κάνω πιο συχνά. Παράλληλα, απολαμβάνω πολύ το γράψιμο. Γράφω λίγο, αλλά θέλω να βρω περισσότερο χρόνο. Κάτι που δεν έχει σχέση με το κρασί, αλλά θα ήθελα να κάνω, θα ήταν να πε- ράσω έναν-δύο μήνες στο Παρίσι, να βελτιώσω τα γαλλικά μου και να μπω λίγο πιο βαθιά στην εκεί κουλτούρα.

Νίκος Ιωαννίδης Ποιο ταξίδι που σχετίζεται με το κρασί σάς άρεσε περισσότερο;

David LeΜire MW Έίχα την τύχη να πάω στη Βουργουνδία αρκετές φορές και είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Όποτε επιστρέφω στη Βουργουνδία και δοκιμάζω κρασιά στα κελάρια, για παράδειγμα του Romanée Conti, είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Ένα μέρος που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το Priorat. Σαν να είναι αποκομμένο από την Καταλονία, η οποία είναι αποκομμένη από την Ίσπανία. Ένα μέρος που πραγματικά απόλαυσα και θα ήθελα να επιστρέψω.

Νίκος Ιωαννίδης Ποιο είδος κρασιού απολαμβάνετε αυτή την περίοδο;

David LeΜire MW Πήγα σε ένα ταξίδι στην Κοιλάδα του Λίγηρα το 2023 και πέρασα χρόνο στη Sevigny. Το Chenin Blanc και οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρασιών στην Κοιλάδα του Λίγηρα με έχουν συναρπάσει.

Στο masterclass που παρουσίασε o David LeMire σε συνεργασία με την Epic Imports, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εξαιρετικά, υψηλού επιπέδου κρασιά. Κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν η καθαρή αίσθηση του φρούτου, η ισορροπία, ο μοντέρνος χαρακτήρας και η κοινή ταυτότητα. Οι διάφορες εκφράσεις των ποικιλιών Chardonnay, Pinot Noir και Shiraz αποτελούν το βασικό focus του οινοποιείου, ενώ η γκάμα συμπληρώνεται από Sauvignon Blanc και Riesling.

Για τη δημιουργία των κρασιών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σταφύλια από τρεις ιδιόκτητους αμπελώνες: Balhannah Vineyard, Lenswood Vineyard και Piccadilly Vineyard, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων, οι οποίοι βρίσκονται σε υψόμετρο 350 έως 500 μ

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!