Αφού πέρασε 15 χρόνια σε στούντιο ειδήσεων ασκώντας “σοβαρή δημοσιογραφία”…
“Σύμφωνα με τον μύθο, η Σεμέλη ήταν μητέρα του Διονύσου –προστάτη της αμπέλου τα αρχαία χρόνια–, ο οποίος γεννήθηκε μετά την κρυφή συνεύρεσή της με τον Δία. Όταν η Ήρα έμαθε για τη Σεμέλη, οργίστηκε και έβαλε σκοπό να τη σκοτώσει. Μια μέρα εμφανίστηκε σε αυτήν με τη μορφή της παραμάνας της και δολερά την παρότρυνε να ζητήσει από τον Δία να εμφανιστεί μπροστά της με τη θεϊκή του μορφή. Όταν η Σεμέλη τού το ζήτησε, αυτός απερίσκεπτα, θέλοντας να ικανοποιήσει την επιθυμία της, εμφανίστηκε ως θεός, προκαλώντας εκτυφλωτικό φως και κεραυνούς οι οποίοι τη σκότωσαν. Ο Δίας τότε, πικραμένος από τον άδικο χαμό της, πήρε τον αγέννητο ακόμα Διόνυσο από την κοιλιά της και τον έραψε στον μηρό του, για να τρέφεται από το αίμα του ώσπου να γεννηθεί. “
Κουβαλώντας τον βαρύ μύθο που φέρει το όνομά του, το Κτήμα Σεμέλη, αγκαλιασμένο από βουνά και αμπέλια που ανηφορίζουν στις πλαγιές των λόφων πλάι σε κυπαρίσσια και υπεραιωνόβιες ελιές, στέκει επιβλητικό. Ο δρόμος από την Αθήνα είναι εξαιρετικός και νωρίς το πρωί βρεθήκαμε, κυριολεκτικά χωρίς να το καταλάβουμε, στη Νεμέα, τη μεγαλύτερη ενιαία αμπελουργική ζώνη της Eλλάδας και γνωστή ΠΟΠ περιοχή. Σε ύψος 650 μέτρων, σε έναν λόφο, το νέο, ανακαινισμένο επισκέψιμο οινοποιείο αποτελεί μία από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες και μία από τις σπουδαιότερες αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του κρασιού στη χώρα μας. Η πλήρης ανακαίνιση του οινοποιείου διήρκεσε δύο χρόνια –η συγκυρία με τον κορωνοϊό μάλλον αποδείχθηκε θετική– και φέρει την υπογραφή της Σοφίας Στάικου, προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Σεμέλης. Χαμογελαστή, η οινολόγος και Ηospitality Coordinator του Κτήματος, Μαργαρίτα Συγκιρίδου, ανέλαβε να μας ξεναγήσει. Η θέα από το Κούτσι –η περιοχή όπου βρίσκεται το κτήμα– είναι μοναδική, με τον κάμπο της Νεμέας και τα χωριά του ακριβώς μπροστά μας και περιφερειακά όσο πηγαίνει το μάτι, έως τον Κορινθιακό, το Κιάτο, το Λουτράκι και το κάστρο Ακροκορίνθου. Σε αυτό το μοναδικό μικροκλίμα, που ευνοεί την καλλιέργεια ποιοτικών σταφυλιών, η στρεμματική απόδοση είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
«Aποφασίσαμε να χτίσουμε το οινοποιείο εδώ και όχι αλλού μέσα στη ζώνη για πολλούς λόγους», μας λέει η οινολόγος. «Το έδαφος εδώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο, είναι αργιλοασβεστώδες, που σημαίνει ότι δίνει παραπάνω χρώμα στο σταφύλι. Το βλέπετε, είναι λευκό. Έχουμε πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση, εδώ μπορεί να φτάσει τα 600-700 κιλά ανά στρέμμα, γεγονός που μας εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα. Επιπλέον μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ανεβαίνοντας τα εδάφη φυσικά έχουν αρκετά μεγάλη κλίση, επομένως δεν συγκρατούν υγρασία, ενώ έχουμε πολύ καλό αερισμό». Ο ιδιόκτητος αμπελώνας, ο οποίος καλύπτει έκταση 250 στρεμμάτων, συμπληρώνεται από άλλους, που βρίσκονται στην ίδια κοινότητα (Κούτσι, Ασπρόκαμπος, Καστράκι, Αρχαία Νεμέα κ.α.) και ανήκουν σε αμπελουργούς που έχουν συνάψει μακροχρόνιες συμβάσεις συνεργασίας με το Κτήμα Σεμέλη. Αυτό επιτρέπει τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας καθ’ όλη την περίοδο της καλλιέργειας, προϋπόθεση απαραίτητη για τη σταθερή παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι: Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Cabernet Sauvignon, Syrah και Gewürztraminer.
Δύο κιόσκια –το ένα βλέπει Κορινθιακό και το άλλο Αργολίδα– έχουν δημιουργηθεί για τους επισκέπτες τους Κτήματος, οι οποίοι μπορούν να δοκιμάζουν τα κρασιά τους κάνοντας πικνίκ και απολαμβάνοντας τη θέα, ενώ ένας παιδότοπος φιλοξενεί τους μικρούς επισκέπτες. Το οινοποιείο των 4.000 τ.μ. διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην τεχνολογία και λειτουργεί με τον νόμο της βαρύτητας. Τα σταφύλια φιλοξενούνται για ένα βράδυ σε ένα κτίσμα με τεράστια ψυγεία και στη συνέχεια γίνεται η διαλογή χειρωνακτικά. Υπάρχει οπτικός διαλογέας, ωστόσο έχουν επιλέξει τον συγκεκριμένο ρόλο να τον έχει ανθρώπινο χέρι, με αποτέλεσμα η πρώτη ύλη να αντιμετωπίζεται με πολλή προσοχή. Στη συνέχεια το κρασί θα οδηγηθεί στις 110 δεξαμενές πριν από την εμφιάλωσή του ή την πορεία του προς το κελάρι του Κτήματος.
Η ετήσια παραγωγή των 15 ετικετών ξεπερνά το ένα εκατομμύριο φιάλες, ενώ οι εξαγωγές αγγίζουν το 25%, σε 22 χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία. Το κελάρι και ο χώρος των tastings είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του οινοποιείου. Events για μεγάλες εταιρείες φιλοξενούνται σε έναν μοντέρνο αλλά και μυσταγωγικό χώρο με θέα το κελάρι και τα 500 δρύινα γαλλικά βαρέλια. Τη διακόσμηση έχει επιμεληθεί η ίδια η Σοφία Στάικου, ενώ στα ράφια φιλοξενούνται φιάλες από προηγούμενες χρονιές με παλιές ετικέτες, ακόμη και από τη δεκαετία του ’80. Εκεί ξεκουράζεται και μια φιάλη του ’85, το ιστορικό Château Semeli, ένα βαθιάς παλαίωσης κρασί, 90% Cabernet Sauvignon και 10% Merlot.
Το Κτήμα Σεμέλη έκανε τα πρώτα του βήματα το 1979, όταν και ιδρύθηκε στη Σταμάτα Αττικής από τον Γιώργο Κοκοτό και τη σύζυγό του Αν, ενώ στη συνέχεια ήρθε η συνεργασία με τον Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος διατήρησε τελικά την ιδιοκτησία του. To 1999 ξεκίνησε η ανέγερση του νέου οινοποιείου στο Κούτσι της Νεμέας, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2003, για να έρθει η εντυπωσιακή του ανακαίνιση, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες. Επιστροφή στο σήμερα, και στον χώρο της υποδοχής μια ευχάριστη έκπληξη μας περιμένει. Η Σοφία Στάικου έχει έρθει από την Αθήνα και αναλαμβάνει να συνεχίσει την ξενάγησή μας στους εντυπωσιακά ανακαινισμένους χώρους. Γευσιγνωσία σε μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια, δύο τεράστια τζάκια με καθιστικά γύρω τους, αλλά και χώροι για επιτραπέζια δίνουν μια ζεστή αίσθηση, ενώ και η θέα των χιονισμένων βουνών κόβει την ανάσα. Έργα τέχνης και έπιπλα διαλεγμένα με το προσωπικό γούστο της κ. Στάικου διακοσμούν τις δέκα σουίτες, καθεμία με το δικό της διαφορετικό ύφος, δημιουργώντας μια ζεστή, οικεία ατμόσφαιρα γαλήνης και θετικής ενέργειας. Εντύπωση μας κάνει το ότι έχουν προβλεφθεί και οι ανάγκες ατόμων με αναπηρία, τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν στο οινοποιείο.
Ειδικά προγράμματα γευσιγνωσίας, που περιλαμβάνουν οργανωμένες ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής, συλλογής, οινοποίησης και εμφιάλωσης, καθώς και στο εντυπωσιακό κελάρι, έχουν σχεδιαστεί για τους επισκέπτες. Μετά την ξενάγησή μας στους χώρους του οινοποιείου, σειρά είχε ένα άκρως κατατοπιστικό wine tasting με επιλογή από τα κρασιά του Κτήματος και στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα εξαιρετικό γεύμα στο bistrot του oινοποιείου, με βάση την τοπική ελληνική κουζίνα. Ο σεφ χρησιμοποιεί βιολογικά προϊόντα μικρών παραγωγών της περιοχής, όπως χυλοπίτες και γκόγκες από τη Νεμέα, όσπρια από τον Φενεό, τυριά από τη Στυμφαλία και εξαιρετικές πρώτες ύλες από το μποστάνι του Κτήματος, αλλά και από γειτονικά περιβόλια.
Στην παρέα μας προστέθηκε και ο επικεφαλής οινολόγος του Κτήματος Σεμέλη, Γιάννης Φλεριανός, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα αλλά και φιλική κουβέντα για την περιοχή, το Κτήμα και όχι μόνο. Με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε σύντομα και με γεμάτες, ωραίες εντυπώσεις και θετική ενέργεια, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. •