ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ»

Μια είδηση που δημοσιεύτηκε στο Ελληνικό Forbes έκανε λόγο για 23 ελληνικά οινοποιεία, τα δάνεια των οποίων άλλαξαν χαρτοφυλάκιο.

Συγκεκριμένα, από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, -η οποία είχε απορροφήσει την «καλή» Αγροτική Τράπεζα το 2012, με τότε διοικητή τον Μιχάλη Σάλλα, -μεταφέρθηκαν στην Intrum, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, εξαγοράζοντας πακέτα κόκκινων δανείων που θέλουν να ξεφορτωθούν οι τράπεζες από τα χαρτοφυλάκια τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει τρία ονόματα, τα οινοποιεία που περιλαμβάνονται στη λίστα, φαίνεται να είναι σε δυσχερή θέση, εξαιτίας του δανεισμού τους, όπως άλλωστε ορίζει ο χαρακτηρισμός «κόκκινο» δάνειο. Ωστόσο, είναι πραγματικά όλα τα δάνεια που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα «κόκκινα»;

Οι οινοποιοί απαντούν

Ως «κόκκινο» δάνειο χαρακτηρίζεται αυτό που δεν είναι εξυπηρετούμενο, δηλαδή ο δανειζόμενος έχει αργήσει πάνω από το όριο που προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογράψει για την αποπληρωμή δόσεων του δανείου. Ακόμα και αν ένα δάνειο είναι «κόκκινο», ο δανειστής έχει τη δυνατότητα να «κουρέψει» μέρος του ή και να επαναχρηματοδοτήσει επενδύσεις της επιχείρησης, εάν θεωρεί ότι η χρεοκοπία της θα του αποφέρει λιγότερα κέρδη από τη λειτουργία της.

Σε αυτό το πλαίσιο, επικοινωνήσαμε με οινοποιεία που βρίσκονται στη λίστα, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μας διευκρινίσουν ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της συνεργασίας με την Intrum. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλοι οι οινοποιοί που ενημερώθηκαν απόρησαν σχετικά με τη διαρροή των στοιχείων της λίστας στο δημοσίευμα, καθώς αυτά τα στοιχεία θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα από την Intrum.

Σύμφωνα με τον Παντελή Καριπίδη, έναν εκ των επιχειρηματιών, του οποίου το οινοποιείο περιλαμβάνεται στη λίστα, η συζήτηση μεταξύ της εταιρείας του και της Intrum, έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Αποτέλεσμα αυτής είναι η Οινοποίηση Καριπίδη Α.Ε. να εξυπηρετεί ένα δάνειο της τάξης των 1.840.000 ευρώ για τα επόμενα 16 χρόνια. Ο Παντελής Καριπίδης δηλώνει πως η παρούσα συμφωνία ικανοποιεί τόσο την εταιρεία του όσο και την Intrum, και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ωστόσο, ερωτηθείς για τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας είναι αυξητικός σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπλέον, προβλέπεται η συγχώνευση όλων των εταιρειών που σχετίζονται με το Κτήμα Καριπίδη, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης Οινοποίηση Καριπίδη Α.Ε.

Προσωρινά, η επιχείρηση δεν χρειάζεται κάποια νέα χρηματοδότηση, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Καριπίδης: «Τα περασμένα 4 χρόνια, το Κτήμα Καριπίδη έχει δημιουργήσει επενδύσεις προερχόμενες από τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και στην φυτική παραγωγή (αύξηση αμπελώνων του Κτήματος), περίπου 1.600.000 ευρώ».

Τέλος, σε ερώτηση μας, αν υπάρχει ενδιαφέρον για κάποια πρόταση εξαγοράς, απαντά: «Το Κτήμα Καριπίδη αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση η οποία έχει την απαιτούμενη ρευστότητα για την ομαλή λειτουργία της. Στην παρούσα κατάσταση, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εξαγοράς το οποίο να είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα της».

Δείτε Επίσης
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

Ένα δεύτερο οινοποιείο, το οποίο προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και δεν περιλαμβάνεται στα τρία «εμφανή» ονόματα του δημοσιεύματος, μας ενημέρωσε ότι το δάνειό του είναι τακτοποιημένο, κατόπιν συμφωνίας με την Intrum, και επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «κόκκινο». Στο ίδιο κλίμα, τα υπόλοιπα οινοποιεία που επικοινώνησαμε, -παρότι επίσημα δηλώνουν ότι δεν βρίσκονται στη λίστα,- είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα από την κατάσταση που δημιουργείται στην αγορά.

Αυτή έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες, όπως ο δύσκολος τρύγος, οι επενδύσεις που χρειάζονται για ανάπτυξη και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Η θέση της Intrum

Σε επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία, μας διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει διαρροή κάποιας λίστας οινοποιείων, γιατί αυτό θα ήταν παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου προσωπικών δεδομένων.

Επίσης, η εταιρεία έχει συμφέρον να προστατεύσει τα στοιχεία των πελατών της, δεδομένου ότι είναι μια περίοδος ζυμώσεων στην αγορά με πιθανές εξαγορές ή συγχωνεύσεις και επομένως οτιδήποτε θολώνει το τοπίο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις.Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!