Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι πωλήσεις κρασιών στη Γερμανία το 2023 ήταν πεσμένες σε σχέση με το 2022, όμως ο συνολικός τζίρος ήταν μεγαλύτερος κάτι που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών.

Τα online καταστήματα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι στον γερμανικό κλάδο κρασιού για το 2023 καθώς όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Ινστιτούτο Κρασιού (DWI) βάσει δεδομένων από την εταιρεία έρευνας αγοράς NielsenIQ, ενώ οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν κατά 4% συνολικά, η online λιανική αύξησε κατά δύο μονάδες το ποσοστό της στην αγορά, φτάνοντας το 13%. Αυτό έγινε εις βάρος του εμπορίου τροφίμων, το οποίο χάνει το ίδιο μερίδιο στην αγορά.

Το 64% των κρασιών αγοράστηκαν σε καταστήματα λιανικής εκεί, με τα εκπτωτικά καταστήματα να χάνουν μία μονάδα με μερίδιο αγοράς το 37% και τα σούπερ μάρκετ με το 27%. Σημαντικό ποσοστό, για την ακρίβεια 24% καταλαμβάνουν τα γερμανικά κρασιά που αγοράστηκαν είτε απευθείας από τους παραγωγούς είτε από τα online καταστήματά τους.

Τα μη αλκοολούχα κρασιά κατέγραψαν αύξηση 27% στα καταστήματα λιανικής. Οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 54% κάτι που μπορεί να αποδοθεί στις υψηλότερες τιμές σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό των μη αλκοολούχων κρασιών στην συνολική αγορά δεν υπερβαίνει το ένα τοις εκατό.

Σε σύγκριση με το 2022, τα βιολογικά κρασιά κατάφεραν να διατηρήσουν το ποσοστό τους στην αγοράς, στο 3% όσον αφορά τον όγκο και στο 4% όσον αφορά τον τζίρο. Τα αμπέλια με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας αυξήθηκαν κατά 1.300 εκτάρια φτάνοντας συνολικά σε 13.800 εκτάρια το 2022, το οποίο αντιστοιχεί στο 13,6% του συνολικού αμπελώνα στη Γερμανία. Οι ποικιλίες αμπελιού Piwi (υβριδικές) αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 3% του συνολικού αμπελώνα.

Τα ποσοστά των λευκών κρασιών με το 47%, των κόκκινων κρασιών με το 40% και των ροζέ κρασιών με το 13% των αγορών κρασιών παρέμειναν αμετάβλητα το 2023.

Δείτε Επίσης

Η μείωση της αγοράς κρασιού στη Γερμανία συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Κρασιού (DWI). Όπως και τα τελευταία πέντε τρίμηνα, η πτώση ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των αγοραστών γερμανικών κρασιών. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αποτελεί την κύρια αιτία περαιτέρω απώλειας όγκου. Τα δεδομένα αυτά βασίζονται σε τρέχουσες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το ινστιτούτο έρευνας αγοράς NielsenIQ σχετικά με τις αγορές ιδιωτικών νοικοκυριών στη Γερμανία και δεν περιλαμβάνουν την κατανάλωση εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, μόνο το 34% των γερμανικών νοικοκυριών αγόρασε κρασί το πρώτο τρίμηνο του 2024. Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2019, έχουμε μείωση έξι ποσοστιαίων μονάδων. Εάν εξαιρεθεί η επίδραση του κορονοϊού το 2021, οι ερευνητές της αγοράς κατέγραψαν συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών κατά μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες ανά έτος τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι δαπάνες για κρασί αυξήθηκαν ελαφρώς συνολικά λόγω υψηλότερων δαπανών ανά αγορά. Οι πωλήσεις ξένων κρασιών αυξήθηκαν κατά 2%, ενώ οι πωλήσεις γερμανικών κρασιών μειώθηκαν κατά 1,5%.

Παράλληλα οι εξαγωγές γερμανικών κρασιών σημειώνουν σημαντική άνοδο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του DWI. Τόσο ο όγκος όσο και η αξία των εξαγόμενων κρασιών αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, οι εξαγωγές προς την Κίνα παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 47% σε αξία και 39% σε όγκο. Παράλληλα, διψήφια αύξηση σε τζίρο και πωλήσεις καταγράφηκε επίσης στις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Ιαπωνία και τη Δανία. Κατά τους δώδεκα μήνες από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, οι εξαγωγές γερμανικών κρασιών ανήλθαν συνολικά σε 1,17 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με αξία 392 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση της αξίας κατά 4,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, ενώ ο όγκος παρέμεινε αμετάβλητος. Για τους παραγωγούς, η μέση τιμή ανά λίτρο κρασιού στο εξωτερικό ήταν κατά 13 σεντ υψηλότερη, φτάνοντας τα 3,35 ευρώ.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!