WINE JOURNAL

Grigoris Kontos

Ένα καλοκαιρινό βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ανακάλυψα το υπέροχο BleVin στον πεζόδρομο της Γεωργίου Σταύρου, πάνω από την Τσιμισκή. Το απόλυτο μαγαζί για ποιοτικό κρασί στη συμπρωτεύουσα, με τη φροντίδα του Αλεξάνδρου Μπουζίκα, καλύτερου Έλληνα οινοχόου για το 2017. Επιλογές κρασιών από όλο τον κόσμο, λίστα κρασιών που ξεφεύγει από την πεπατημένη, αλλαντικά ωρίμανσης –δικής τους εισαγωγής– και υπέροχα πιάτα. Πολλά κρασιά, εκτός από μισό και κανονικό ποτήρι, προσφέρονται και σε δόσεις δοκιμής για όσους θέλουν να εξερευνήσουν περισσότερες περιοχές και ποικιλίες. Η μοναδικά φιλόξενη αύρα κορυφώνει μια ούτως ή άλλως σπάνια και εκλεκτή εμπειρία.

Μια βραδιά μοναδικής γαστρονομικής απόλαυσης ζήσαμε στο εστιατόριο Samano του chef Λεωνίδα Κουτσόπουλου με την αγαπημένη κουμπαροπαρέα μας στην πανέμορφη Αντίπαρο. Στα ποτήρια μας ο πασπαρτού Ροδίτης Natural της Sant’ Or, ένα κρασί ήπιας οινοποίησης με πλούτο και φρεσκάδα. Στα πιάτα μας παρήλασαν γεύσεις που περιγράφηκαν από την παρέα ως «τρισδιάστατες». Τζατζίκι αβοκάντο με ρέβα, κόλιανδρο και αυγοτάραχο, μια μαγική πράσινη φάβα και λουκάνικο προβατίνας, κρόκος αυγού και τρούφα, ένα φίνο ceviche γαρίδας, γιουβέτσι θαλασσινών με αστακό, καραβίδες και μύδια, αλλά και ένα φίνο αρνάκι φρικασέ. Το μοντέρνο ρυζόγαλο και τα choux με αλατισμένη καραμέλα έβαλαν έναν ξεμυαλιστικό επίλογο.

Ιταλικά δεν ξέρω, αλλά, δοκιμάζοντας το Chanti Classico 2017 του οινοποιείου Querciabella, αναφώνησα «magnifico»! «Querciabella» στα ιταλικά σημαίνει «όμορφες βελανιδιές» και είναι αυτές που περικυκλώνουν τους αμπελώνες στο Ruffoli και στη Radda του Chanti Classico, δίνοντας το όνομα στο κρασί και στο οινοποιείο. H ποικιλία Sangiovese καλλιεργείται βιολογικά και χαρίζει υπέροχο κόκκινο φρούτο, κόκκινα κεράσια, άνθη, βύσσινα, βιολέτες και νύξεις ορυκτότητας. Φίνο και ξεμυαλιστικό στη μύτη, με μια ανεπιτήδευτη, casual πολυπλοκότητα, σαν οτιδήποτε ιταλικό δηλαδή. Η υψηλή οξύτητα χαρίζει φρεσκάδα και απόλυτη Chanti τυπικότητα στο κρασί. Υψηλές τανίνες, τις οποίες η δομή του κρασιού χωνεύει ιδανικά. Ζύμωση σε inox και γαλλικά δρύινα βαρέλια, εκχύλιση 12 ημερών, ωρίμανση σε βαρέλια για 14 μήνες. Τα 30 hl/ha αποδίδουν 90.000 αξιολάτρευτες φιάλες

Στη γειτονιά μας, στην πλατεία Αναλήψεως στα Βριλήσσια, βρίσκεται το εστιατόριο KINJO Japanese Restobar. Βέβαια εστιατόριο της γειτονιάς δεν το λες, ειδικά όταν –αρκετά απαιτητικοί– φίλοι που είναι σε διαρκή αναζήτηση του κορυφαίου εν Αθήναις εστιατορίου για sushi το κατατάσσουν πάνω και από τα πιο καταξιωμένα εστιατόρια του είδους. Βρεθήκαμε ένα βράδυ στην όμορφη αυλή του με αφορμή γενέθλια και περάσαμε υπέροχα, απολαμβάνοντας ολόφρεσκα sashimi και nigiri διά χειρός του chef Νίκου Πολιτάκου. Στα ποτήρια μας η Άφουρα Σαντορίνη του Anhydrous Winery, μια φιάλη που φέραμε από το σπίτι με τη λογική BYOB. Μπορείς δηλαδή να φέρεις όποιο κρασί θέλεις από τη συλλογή σου και θα πληρώσεις απλώς το service, κατά τα ήθη των ψαγμένων wine restaurants του εξωτερικού.

Το νέο μου κόλλημα λέγεται «My Pizza Project», μια ευρεσιτεχνία του chef Γιώργου Χριστοδουλόπουλου. Στο website τους υπόσχονται ότι με τον εξοπλισμό και τις οδηγίες τους μπορείς να φτιάξεις «πίτσα αυθεντικού ιταλικού στιλ» στο σπίτι, με παρόμοια αποτελέσματα με εκείνα που θα είχαμε σε έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Πυρακτώνεις την ειδική μαντεμένια βάση στον φούρνο για 45 λεπτά, έτσι ώστε η θερμοκρασία του να ξεπεράσει τους 360 βαθμούς Κελσίου, παρόλο που ο θάλαμος έχει χαμηλότερη θερμοκρασία. Μαθαίνεις να ωριμάζεις και να ανοίγεις τα ζυμάρια –είναι ευκολότερο από ό,τι ακούγεται!–, επιλέγεις ολόφρεσκα υλικά για topping και ανοίγεις ένα φανταστικό Studio ροζέ του Château Miraval. Το ροζέ των Brangelina δημιουργεί υπέροχες γευστικές γέφυρες με τη σάλτσα τομάτας. Το νέο gadget έχει ήδη δημιουργήσει μοναδικές ευκαιρίες για μαζώξεις και παρεΐστικα wine & pizza πάρτι.

Δείτε Επίσης

Εστιατόριο Remezzo στο Σίγρι Λέσβου. Αυτή η υπέροχη βεράντα πάνω από τη θάλασσα με τη μοναδική θέα θα μας μείνει αξέχαστη. Όχι μόνο για την ανεμπόδιστη θέα και τη στρατηγική θέση του εστιατορίου, αλλά και για τις υπέροχες, αυθεντικές γεύσεις που προσφέρει. Δεν σκοπεύαμε να φάμε αστακό, αλλά, όταν είδαμε τα ενυδρεία με τους ζωντανούς αστακούς έτοιμους για μαγείρεμα αλλά και την ειλικρινή τιμολόγηση, είπαμε να δοκιμάσουμε. Μια πεντανόστιμη αστακομακαρονάδα και άλλα θαλασσινά από τις τοπικές βάρκες έκαναν τα ουζοπότηρά μας να αδειάζουν. Οι επιλογές σε κρασί ήταν επίσης αξιόλογες.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.


© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.