50 GREAT GREEK WINES

Με τον Γιάννη Καρακάση MW συναντηθήκαμε μία μέρα πριν από το lockdown – κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Έφτασε στο ραντεβού μας πριν από μένα – που έφτασα στην ώρα μου–, επιβεβαιώνοντάς μου αυτό που υποπτευόμουν, ότι δηλαδή η στρατιωτική του πειθαρχία τον χαρακτηρίζει σε ό,τι και αν κάνει. Ενώ ήταν πλωτάρχης, απέκτησε το Diploma και στη συνέχεια, όταν κατάλαβε πόσο σημαντικό ήταν πλέον στη ζωή του το κρασί, δεν δίστασε να αφήσει τη σιγουριά του δημοσίου για να αφοσιωθεί στις σπουδές του για τον τίτλο Master of Wine. «No pain, no gain», όπως μου είπε χαρακτηριστικά

Πηνελόπη Κατσάτου

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το 50 GGW;

Γιάννης Καρακάσης

Φλέρταρα πάρα πολύ καιρό με κάτι που θα ήταν διαφορετικό, μια φρέσκια ιδέα που θα βοηθούσε όλο το ελληνικό κρασί. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχα τη βασική ιδέα: ότι βραβεύονται 50 κρασιά, ότι τα αγοράζουμε από το εμπόριο –πάρα πολύ σημαντικό– και ότι δεν σταματάμε την ημέρα που γίνεται η απονομή, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα. Αυτά ήταν τα τρία βασικά στοιχεία. Από εκεί ξεκινήσαμε με τον Γρηγόρη (Μιχαήλο), έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο για μένα, να το συζητάμε και να προσπαθούμε να το εξελίξουμε κάθε μέρα.

Τα κρασιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, 420 από 141 οινοποιεία, τα επέλεξαν οι ίδιοι οι παραγωγοί και όχι οι συντελεστές της ομάδας του 50 GGW, στέλνοντας υλικό που οι ίδιοι θεωρούσαν ότι αξίζει να διαγωνιστεί. Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι Terry Kandylis, Lenka Sedlackova Master of Wine, Stefan Neumann Master Sommelier, Wojciech Bońkowski. Και από την Ελλάδα οι Γρηγόρης Μιχαήλος, Στάθης Σάλτας, Ευάγγελος Ψωφίδης και Ελευθέριος Χανιαλίδης.

Ο Γιάννης Καρακάσης δεν πήρε μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι ως κριτής, γιατί θεώρησε ότι ο ρόλος του έπρεπε να είναι διαφορετικός.

«Όσον αφορά την κριτική επιτροπή, ένα βασικό κομμάτι της ιδέας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν απλώς κάποιοι που έχουν τον τίτλο του top γευσιγνώστη, αυτό δεν ήταν αρκετό για μένα. Ήθελα ανθρώπους που να είναι μπολιασμένοι με το ελληνικό κρασί, γιατί αυτοί είναι ευαγγελιστές και του ελληνικού κρασιού, αλλά και του 50 GGW. Άρα το όλο σκεπτικό ήταν να έχουμε τέτοιους ανθρώπους, και η βασική πεντάδα είχε τέσσερις από αυτούς και κάθε μέρα εναλλασσόταν ένας από τους Έλληνες. Αλλά η βασική ομάδα, που θα δοκίμαζε και όλα τα κρασιά, ήταν η τετράδα. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και φάνηκε από τη συζήτηση που είχαμε μέσα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης το πόσο to the point ήταν οι παρατηρήσεις τους. Δοκίμασαν όλα τα κρασιά, και τα 50 με την υψηλότερη βαθμολογία αποτέλεσαν το 50 GGW, είτε ήταν ροζέ, είτε ήταν αφρώδη, είτε ήταν οτιδήποτε. Τα γλυκά κρασιά είναι κομμάτι ξεχωριστό. Του χρόνου με το καλό, θα έχουμε σίγουρα μια κατηγορία “φυσικά κρασιά”, είναι μοντέρνο, είναι κομμάτι της αγοράς, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αγνοούμε πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας».

O Γιάννης Καρακάσης MW, δημιουργός του 50GGW.

ΠΚ

Υπήρχε κάποιο κρασί που σου έλειψε από τις συμμετοχές ή από την 50άδα; Από προσωπική άποψη, ένα κρασί που σου αρέσει.

ΓΚ

Δεν έχω άποψη. Οι προσωπικές μου απόψεις πάντα υπάρχουν, αλλά ο διαγωνισμός ξεφεύγει από αυτές και έχουμε ένα αποτέλεσμα που αποτυπώνει τη στιγμή της ημέρας που γίνονται οι δοκιμές. Είναι σίγουρο ότι έχουν μείνει καταπληκτικά κρασιά που δεν ήταν μέσα στην 50άδα, για κάποιο λόγο δεν «έδειξαν» καλά, ή άλλα που «έδειξαν» καλύτερα. Δεν έχω άποψη γιατί προσπαθώ, όσο γίνεται, να είμαι αντικειμενικός, άρα το προσωπικό μου γούστο δεν έχει καμία δουλειά εδώ μέσα, είναι εκτός πλαισίου.
ΠΚ

Το οποίο ισχύει και για τους παραγωγούς;

ΓΚ

Φυσικά. Υπήρχαν καταπληκτικοί –φανταστικοί– παραγωγοί που δεν μπήκαν στην 50άδα. Προφανώς στενοχωρήθηκα, αλλά προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός. Ό,τι βγαίνει στη γευσιγνωσία αποτυπώνεται στα 50. Άλλη μία καινοτομία του 50 GGW είναι το ότι πάμε σε χρονιές που υπάρχουν στο εμπόριο, επομένως δεν είχε νόημα ένας παραγωγός να μου στείλει μια παλιά χρονιά, ενώ θέσαμε και ως προϋπόθεση τις 1.000 φιάλες ελάχιστη παραγωγή.

ΠΚ

Εκτός από τη χρονιά παραγωγής, με τις τιμές πώς «παίξατε»; Δηλαδή πώς συναγωνίστηκαν κρασιά των 5 ευρώ με κρασιά των 40 ευρώ;

ΓΚ

Βλέπεις από το αποτέλεσμα ότι έχεις κρασιά στη χαμηλότερη κατηγορία, δηλαδή κάτω από 15 ευρώ, και έχεις και κρασιά πάνω από 60 ευρώ. Εμείς δεν δώσαμε πουθενά την τιμή, γιατί μπορεί να επηρεάσει. Επίσης δεν δώσαμε την περιοχή προέλευσης, γιατί και αυτή μπορεί να επηρεάσει. Π.χ., σε ένα Ασύρτικο του 2018 από την Κρήτη ή την Πάρο, την Τήνο, τη Βόρεια Ελλάδα, τη Σαντορίνη, αν οι κριτές δουν περιοχή προέλευσης δίπλα σε μια ένδειξη τιμής, το μυαλό τους αμέσως αρχίζει και σκέφτεται αλλιώς. Εμείς θέλαμε όλα τα κρασιά να έχουν το ίδιο σημείο αφετηρίας.

ΠΚ

Ήταν έκπληξη ο Αργυρός (Νο 1);

ΓΚ

Βλέποντάς το, μάλλον όχι. Όμως κάθε τυφλή διαδικασία εμπεριέχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που δεν μπορείς να ξέρεις, αλλά… Βλέποντας τη δεκάδα, να σου πω τι είχε; Είχε πέντε Ασύρτικα, τρία Σαντορίνης και δύο εκτός, κάτι πολύ ενδιαφέρον για μένα, γιατί δείχνει ότι τα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης είναι πολύ δυνατά. Είχε τρία Ξινόμαυρα – πολύ σημαντικό. Είχε ένα Αγιωργίτικο, επίσης πολύ σημαντικό – οφείλει να είναι εκεί. Και είχε και ένα κρασί από διεθνή ποικιλία, εξαιρετικό νέο θα έλεγα, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως προκατάληψη ως προς τις διεθνείς ποικιλίες. Αν κάτι αξίζει να μπει, θα μπει. Επίσης αναδύονται κι άλλες ποικιλίες: βλέπεις Βιδιανό, Μαυροτράγανο, Μαυροδάφνη, Λημνιώνα. Όλα λοιπόν τα στοιχεία για τα οποία συζητάμε αποτυπώνονται στο 50 GGW.

ΠΚ

Πώς μπορεί να βοηθήσει το 50 GGW τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό;

ΓΚ

Εμείς έχουμε βγάλει τώρα τους πρώτους άξονες δράσης. Όσον αφορά το εξωτερικό, ένα βασικό κομμάτι είναι ότι θέλουμε να συμμετέχει το 50 GGW σε ό,τι premium tasting υπάρχει. Για παράδειγμα, έχουμε δρομολογήσει μια συνεργασία με μια σχολή κρασιού στο Bordeaux, όπου μια Γερμανίδα Μaster of Wine θα κάνει το Diploma της με κρασιά που είναι από το 50 GGW, παρουσιάζοντάς τα σε 34 επαγγελματίες. Τώρα, προχωράμε τη διοργάνωση μιας πολύ μεγάλης γευσιγνωσίας με επαγγελματίες, από την Ισπανία. Το πρώτο tasting έγινε στη Μαδρίτη και παρουσιάστηκαν/κρίθηκαν και κρασιά από το 50 GGW. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για το Greatness του 50 GGW είναι να γίνουμε το βάθρο για την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει απόλυτα το ελληνικό κρασί. Κάποια στιγμή δοκιμάζεις τα ελληνικά κρασιά δίπλα στα ξένα και τυφλά πάνε πολύ καλά, αλλά τους λείπει ένα πράγμα: τους λείπει αυτό το prestige, αυτή η φήμη, το story-telling, που είναι ένα στοίχημα για το 50 GGW αν μπορεί να βοηθήσει.

ΠΚ

Δεν θέλω να ιντριγκάρω, αλλά πώς θα διαφοροποιηθεί το 50 GGW από τα δεκάδες βραβεία που μας ενημερώνουν ότι κατέκτησαν οι Έλληνες παραγωγοί;

ΓΚ

Αυτή η ερώτηση συμπυκνώνει ακριβώς το γιατί κάναμε το 50 GGW. Γιατί το να πάρουν όλοι βραβείο και στο τέλος να μη μετράει καθόλου –κάτι που βλέπουμε πάρα πολύ συχνά– είναι το ανάποδο στήσιμο από το 50 GGW: δεν παίρνουν όλοι, παίρνουν μόνο 50.

ΠΚ

Θεωρείς ότι έχει μια δυναμική από μόνο του, δηλαδή αυτό θα αναπτύξει κάποια κομμάτια που ίσως εσείς δεν έχετε σκεφτεί. Στα επόμενα δέκα χρόνια, αν το σκεφτόσουν τώρα, πού θα ήθελες να είσαι;

ΓΚ

Δείτε Επίσης

Επειδή ξέρω ότι αυτά τα μακρόχρονα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, έχω επίγνωση του ότι όλο αυτό το όραμα πρέπει να αναθεωρείται τακτικά από εκείνον που το έχει στο μυαλό του και το νιώθει κάτω από το δέρμα του, και να κυκλοφορεί μέσα στο αίμα του, ας πούμε. Αυτά που έχω σκεφτεί μέχρι στιγμής, αν δω ότι προχωρούν, είναι το επόμενο layer. Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτή τη στιγμή, αλλά ποτέ δεν θέλω να τα βάζω όλα μαζί μπροστά, γιατί σε όλα πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μια τάξη και μια πρόοδος σταδιακή. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη, ειδικά το ελληνικό κρασί δεν θέλει βιασύνη, θέλει σωστά, σταθερά βήματα, ποιοτικά βήματα.

ΠΚ

Γκρίνια υπήρχε;

ΓΚ

Όχι πολλή – που να έφτασε στα αυτιά μου. Αλλά όταν κάνεις κάτι καινούργιο, είτε το κάνεις είτε όχι, θα γκρινιάξουν. Οπότε κάνουμε αυτό που πιστεύουμε και προχωράμε. Προσπαθώ να κάνω όσο πιο σωστά τα πράγματα. Βέβαια σε ένα πολύ δύσκολο παραγωγικό κομμάτι είναι δύσκολο να είναι όλοι ευχαριστημένοι, αλλά είναι κάτι που μου αρέσει, μας αρέσει και, όπως είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ, «το χειρότερο πράγμα από το να σε συζητούν είναι να μη σε συζητούν καθόλου».

ΠΚ

Η Κύπρος θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ανάλογη διοργάνωση;

ΓΚ

Η Κύπρος έχει ξεκινήσει την άνοδό της εστιάζοντας στις αυτόχθονες ποικιλίες, αλλά έχει δρόμο μπροστά της – παρακολουθώ τις εξελίξεις και βλέπω πολύ ωραία πράγματα. Οψόμεθα.

ΠΚ

Μία μέρα πριν από το lockdown, δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω: Τι θα πιεις στον εγκλεισμό;

ΓΚ

Θα κάνω μια προσπάθεια να ανοίγω τουλάχιστον μία από τις πολύ καλές φιάλες την εβδομάδα, για να σπάσουμε λιγάκι όλο αυτό το πράγμα. Γενικά είμαι άνθρωπος που δοκιμάζω πολύ και πίνω λίγο, γιατί υπάρχει αρκετή δουλειά και δεν πάνε αυτά μαζί. Οπότε πολλές φορές που είμαι σε καλή διάθεση, θα διαλέξω μια καλή φιάλη και θα το χτίσω γύρω από εκεί, δεν θα περιμένω τα υπόλοιπα, θα είναι η φιάλη η αφορμή. Και αυτό είναι ενδεχομένως μια συμβουλή προς τους οινόφιλους καταναλωτές, ότι δεν χρειάζεται να πάνε να φτιάξουν όλο το περιβάλλον, όλο το πλαίσιο, και μετά να επιλέξουν τη φιάλη. Ας βρουν τη φιάλη και ας χτίσουν γύρω από αυτήν ακόμα και το φαγητό που θα διαλέξουν, την παρέα τους. ─

Τους νικητές μπορείτε να τους δείτε στο greatgreekwines.com

 

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!