ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ DECANTER

Τι ποιο ωραίος τρόπος από το να μπει η νέα χρονιά με διακρίσεις για τα ελληνικά κρασιά!

Αν μπορούμε να πούμε ότι τα Decanter Wine Awards είναι τα Oscar των κρασιών, τότε η λίστα με «Τα κρασιά της χρονιάς» όπως τα επιλέγουν οι συντάκτες του Decanter είναι μια Βίβλος για τον κόσμο του κρασιού. Στη λίστα του 2023 που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου, φιγουράρουν ελληνικά κρασιά τόσο στην μεγάλη κατηγορία ενώ εμφανίζονται ελληνικές ετικέτες και στις υποκατηγορίες που έχουν να κάνουν με τη σχέση ποιότητας – τιμής ή στα Οffbeat.

Ο Θαλασσίτης 2022 από το Κτήμα Γαία της Σαντορίνης κατέκτησε την κορυφή στην κατηγορία “Classics and top Scored” και περιλαμβάνεται στην πρώτη εικοσάδα με σκορ 95 στα 100.

Στην περιγραφή που επιμελείται η Tina Gillie (και είναι διαθέσιμη μόνο στους συνδρομητές) αναφέρει ότι «το Κτήμα Γαία είναι ένα από τα πρωτοπόρα στη σύγχρονη ελληνική οινοποιητική επανάσταση, ιδρύθηκε στο νησί του Αιγαίου, Σαντορίνη, το 1994 από τους οινοποιούς Λέων Καράτσαλο και Γιάννη Παρασκευόπουλο (οι οποίοι άνοιξαν επίσης οινοποιείο στη Νεμέα, στην ηπειρωτική Ελλάδα, το 1997).

Ο Θαλασσίτης παράγεται από την ίδρυση του οινοποιείου στο νησί, ανεβάζοντας τα στάνταρ για το ξηρό ελληνικό κρασί και σήμερα παραμένει ένας από τους αντιπροσώπους της αυτόχθονης ποικιλίας Ασύρτικο. Τα σταφύλια για αυτό το κρασί προέρχονται από πολύ χαμηλής απόδοσης, αυτόριζα αμπέλια, ηλικίας 80 ετών που είναι φυτεμένα σε ηφαιστειακά εδάφη σε υψόμετρο έως 250 μέτρων στην Επισκοπή, το Ακρωτήρι και τον Πύργο. Δεν έχει περάσει από βαρέλι για να αναδείξει τη φρουτώδη καθαρότητα και το ξεχωριστό ορυκτό χαρακτήρα του, δεν υποβάλλεται σε μηλολακτική ζύμωση για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του, και παραμένει στις οινολάσπες για τέσσερις μήνες με τακτική ανάδευση για προσθήκη υφής και πολυπλοκότητας».

Οι τρεις κριτές που δίνουν τις γευστικές τους περιγραφές είναι η Tina Gellie, η Anne Krebiehl MW και η Michaela Morris. Κάνουν λόγο για ένα κρασί πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία με αρώματα που θυμίζουν το άρωμα της βροχής και γεύση βρεγμένου ασβεστόλιθου και αλμύρας, με δροσερή λεμονάτη αίσθηση. «Σας μεταφέρει αμέσως στην Ελλάδα, στη θάλασσα και στον αλμυρό αέρα – χρειάζεστε μόνο τον ήλιο και λίγο ψητό χταπόδι», γράφει η Gellie. Στη «χαλύβδινη, ευγενική οξύτητα με την εντυπωσιακή και ζωηρή επίγευση» στέκεται η Morris.

Πρώτο κρασί στην κατηγορία Offbeat με 96/100 ανακηρύχθηκε η Μαλαγουζιά 2022 του Τετράμυθου, φυσικά είναι μέσα στην πρώτη εικοσάδα με τα κρασιά της χρονιάς.
Το Decanter αναφέρεται πρώτα στην ιστορία και την οινική προσέγγιση των ανθρώπων του Τετράμυθου για να καταλήξει στα γευστικά χαρακτηριστικά. Στην Αιγιάλεια της Πελοποννήσου, τα αδέρφια αδέλφια Άριστος και Στάθης Σπανός με τον οινοποιό Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο το 1999 μαζί ιδρύσαν τον Τετράμυθο, φυτεύοντας αμπελώνες το 2003 και ολοκληρώνοντας το σύγχρονο οινοποιείο τους το 2004 – Καλλιεργούν βιολογικά τα αμπέλια τους σε έναν από τους ομορφότερους αμπελώνες της χώρας σε υψόμετρα από 450μ έως 1.000μ, κυρίως σε ασβεστολιθικά εδάφη στις πλαγιές του όρους Αροάνια (Χέλμος), με θέα τον Κορινθιακό κόλπο. Έχουν αναδείξει τον Ροδίτη παρουσίαζοντας όλη τη δυναμική της ποικιλίας μέσα από διαφορετικές οινικές προσεγγίσεις, αυτή τη φορά όμως είναι ένα κρασί από 100% Μαλαγουζιά που τους ανεβάζει σε αυτή την κορυφή.

H Tina Gelli περιγράφει τη Μαλαγουζιά του Τετράμυθου ως «ένα υπέροχα ευγενικό κρασί, που θα μπορούσε να είναι στην κατηγορία των classic, είναι τόσο κομψό και σοβαρό. Πολύπλοκο και όμορφα δομημένο με έντονη κοφτερή οξύτητα και μια ιδιαίτερη βοτανική και γευστική παλέτα με γεύση περγαμόντου, με ένα μακρύ τελείωμα λεμονιού και καρυδιού».

 

Δείτε Επίσης
ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

Στην πρώτη εικοσάδα των καλύτερων κρασιών του 2023 περιλαμβάνεται ακόμα το Blanc des Côteaux Cuvée Amphore, 2020 του Απόστολου Θυμιόπουλου. Ένα blend που αποτελείται από 50% Μαλαγουζιά, 25% Ασύρτικο, 20% Βιδιανό, 5% Αηδάνι. Η Μαλαγουζιά, το Βιδιανό και το Αηδάνι, οινοποιούνται με τις φλούδες τους σε αμφορείς και παραμένουν σε επαφή με τις οινολάσπες για 10 μήνες. Τα ολόκληρα τα τσαμπιά του Ασύρτικου ζυμώνουν και ωριμάζουν για 12 μήνες σε ξύλινα βαρέλια,

Στις λίστες με τις κατηγορίες Classic, Value αλλά και Offbeat περιλαμβάνονται και άλλα ελληνικά κρασιά όπως ο Όβηλος από τη Βίβλια Χώρα, το Εκατό του Τρουπή, το Clos Stegasta Rare Mavrotragano από το T-Οίνος, το Ασύρτικο Νομάς του Καραβιτάκη αλλά κι ένα κρασί από την Κύπρο, το Έπος Ερυθρό από το Οινοποιείο Κυπερούντας.

Η θέση των ελληνικών κρασιών στα tasting του Decanter, δείχνει για άλλη μια φορά την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι συντάκτες τους περιοδικού την οινική προσπάθεια που εξελίσεται στη χώρα μας. Το συμπέρασμά τους από τη γευστική δοκιμή, το καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο: «Η Ελλάδα και η Νότια Αφρική ήταν τα αστέρια του διήμερου τυφλής δοκιμής των Κρασιών της Χρονιάς μας, κατακτώντας ανάμεσά τους τα βραβεία για τα Λευκά, Κόκκινα, Classic και Offbeat Κρασιά της Χρονιάς».

Καλή Χρονιά!

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!