ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

Το Ασύρτικο, η πιο γνωστή ελληνική ποικιλία έχει ξεκινήσει τη διεθνή καριέρα του εδώ και χρόνια. Καλλιεργείται στην Ευρώπη, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία όπου πρωτοκυκλοφόρησε μάλιστα από το οινοποιείο του Jim Barry. Τώρα καλλιεργείται, οινοποιείται και κυκλοφορεί στην αγορά και μια εκδοχή του φυτεμένη στη Νότια Αφρική.

Το οινοποιείο Mullineux εμφιαλώνει πολύ μικρές ποσότητες Ασύρτικου που προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα Roundstone στην περιοχή Swartland. Ο Chris και η Andrea Moullineux αν και έγιναν γνωστοί κυρίως με το λευκό Chenin Blanc και το ερυθρό Syrah αλλά και με τα Chardonnay και Cabernet Sauvignon, προετοιμάζονται για το μέλλον.

Ο Chris και η Andrea Mullineux στο κτήμα τους στη Swartland της Ν. Αφρικής. Photo: Mullineux Wines

Όπως λέει σε συνέντευξή του ο Chris, αν θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν σταφύλια ικανά να παράγουν κρασί, πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής.

Σε συνεργασία με την φημισμένη αμπελουργό Rosa Kruger (Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2022, σύμφωνα με το περιοδικό Decanter) πειραματίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια με πολλές ποικιλίες που είναι ικανές να αποδώσουν σε πιο θερμά κλίματα. Στράφηκαν σε σταφύλια από την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Το Ασύρτικο όμως ταίριαξε καλύτερα απ’ όλες τις άλλες ποικιλίες με το ζεστό, στεγνό και εκτεθειμένο στους ανέμους terroir. Μετέφεραν κλήματα από την Ευρώπη, τα φύτεψαν στην περιοχή τους και έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν παραγωγή.

Η μικρή ποσότητα, στην αρχή μόλις ένα βαρέλι, εμφιαλώθηκε και προορίζεται προς το παρόν για την τοπική αγορά. Τα πρώτα δείγματα από την αποδοχή του κρασιού από τους οινόφιλους είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Ελάχιστες φιάλες έφτασαν στη χώρα μας για δοκιμή και όχι για διάθεση. Το κρασί αυτό διαφέρει από τις τυπικές εκδοχές του Ασύρτικου από τη Σαντορίνη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα και παρά τον ορυκτό χαρακτήρα και την στρογγυλή οξύτητα, δύσκολα θα μπορούσε να το αναγνωρίσει κάποιος σε μια τυφλή δοκιμή. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι μια προσπάθεια να παραχθεί ένα “ελληνικό” Ασύρτικο στην Swartland.

Ζητούμενο είναι να φτιαχτεί ένα κρασί με όλα τα στοιχεία της περιοχής στην οποία φυτεύτηκε και καλλιεργείται το αμπέλι.

Ασύρτικο από τη Νότια Αφρική και το οινοποιείο Mullineux.

Το οινοποιείο Mullineux έχει αποσπάσει πολλές σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια και ένα από τα σημεία που το χαρακτηρίζουν είναι η νέα προσέγγιση στο κρασί, για τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής. Εκεί που κυριαρχούν τα blend διαφορετικών ποικιλιών, η δική τους πρόταση είναι οι καθαρές εκφράσεις για την κάθε ποικιλία και το κάθε αμπελοτόπι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σειρά mono-soil τόσο στα λευκά όσο και στα κόκκινα. Από τη μια το Chenin Blanc και από την άλλη το Syrah παρουσιάζονται σε αυτή τη σειρά σε τρεις διαφορετικές εκδοχές με μόνη διαφορά τα εδάφη που καλλιεργούνται τα αμπέλια.

Δείτε Επίσης
TORRES ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Σχιστόλιθικα, γρανιτικά και εδάφη πλούσια σε σίδηρο δίνουν διαφορετικά τρια  κρασιά αν και ακολουθείται η ίδια μέθοδος στον τρύγο και στην οινοποίηση.

Syrah προερχόμενο από αμπελώνα φυτεμένο σε σχιστολιθικά εδάφη. Photo: Mullineux Wines

Οπαδοί της έκφρασης του terroir, ο Chris και η Andrea Mullineux θέλουν όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον κρασιά και προσπαθούν να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Τα κρασιά τους είναι ήπιας παρέμβασης, οι ζυμώσεις γίνονται μόνο με γηγενείς ζύμες, δεν προστίθενται θειώδη και δεν γίνονται διορθώσεις και κολλαρίσματα, ενώ τα κόκκινα κρασιά εμφιαλώνονται αφιλτράριστα.
Στο δεύτερο οινοποιείο τους, το Leeu Passant, τα πράγματα ακολουθούν ένα πιο παραδοσιακό δρόμο. Στο project αυτό συνεργάζονται και πάλι με την Rosa Kruger, την αμπελουργό που έχει συνδέσει το όνομά της με την διάσωση των παλιών αμπελώνων της Νότιας Αφρικής.

Τα αμπέλια του Leeu Passant στο  Franschhoek, έχουν φτάσει και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπεράσει, τα εκατό χρόνια από τη φύτευσή τους. Εδώ στο επίκεντρο της φιλοσοφίας, εκτός από το terroir συνυπάρχει και η κουλτούρα μαζί με την ιστορία και την αυθεντικότητα. Τα κρασιά έχουν υφή, φρεσκάδα, σωστή δομή και αρωματική πολυπλοκότητα. Χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης παρέμβασης χωρίς προσθήκες αλλά με γνώση και σεβασμό στην πρώτη ύλη.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!