ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΟ CHABLIS

Έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στους αμπελώνες του Chabli το απόγευμα της Τετάρτης 1η Μαίου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οίνου της Βουργουνδίας (BIVB), περίπου το 50% των αμπελώνων επηρεάστηκαν από τα καιρικά φαινόμενα ενώ οι αμπελουργοί κάνουν λόγο για καταστροφή των νέων βλαστών στα αμπέλια σε ποσοστό από 80 έως και 100%  και μιλούν για εικόνες καταστροφής.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε ο Louis Moreau, οινοποιός στη Beine και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Οίνου του Chablis, στο περιοδικό Vitisphere. Το χαλάζι που έπεσε είχε μέγεθος μπάλας του πινγκ πονγκ και σύμφωνα με τους αμπελουργούς η χαλαζόπτωση είχε πολύ σύντομη διάρκεια, περίπου πέντε λεπτά, τα οποία όμως ήταν αρκετά για να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. Είναι μία από τις χειρότερες περιόδους του κύκλου του αμπελιού καθώς αυτή την εποχή έχουν αναπτυχθεί οι νέοι βλαστοί. Η καταστροφή αυτή θέτει σε κίνδυνο τον φετινό τρύγο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η καταιγίδα που έπληξε τη βόρεια Γαλλία κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε κατολισθήσεις λάσπης που οδήγησαν στο θάνατο μιας 57χρονης γυναίκας. Πολλά σπίτια και εκτάσεις με καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές.

Δείτε Επίσης
CITÉS DES VINS

«Είναι μια καταστροφή» λέει ο Thierry Mothe από το Domaine du Colombier στο Fontenay-près-Chablis. Οι κοινότητες των Lignorelles, La Chapelle-Vaupelteigne, Villy, Maligny και Ligny-le-Châtel έχουν υποστεί ζημιές. «Ολόκληρη η κοιλάδα του Serein επλήγη, με ζημιές μεταξύ 80 και 100%. Τα κανόνια προστασίας από τη χαλαζόπτωση δεν κατάφεραν να λιώσουν εντελώς το χαλάζι. Δεν έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα» εξήγησε ο Mothe. Ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, επανέλαβε την «πλήρη υποστήριξή του προς τους οινοπαραγωγούς που πλήττονται σκληρά από αυτό το ακραίο φαινόμενο». Η καταστροφή αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον φετινό τρύγο και έρχεται να προσθέσει το 2024 σε μία σειρά σοδειών που τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, κυρίως ποσοτικά, την συγκομιδή.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!