Σε μια πρώτη εκτίμηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η φετινή σοδειά θα είναι μικρότερη από το 2022. Αναμένεται ότι η συνολική παραγωγή κρασιού θα είναι περίπου 161 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Αυτό σημαίνει μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 2% κάτω από τον πενταετή Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικά οι δύο μεγαλύτερες σε όγκο χώρες παραγωγής, Ισπανία και Ιταλία, καταγράφουν σημαντικές απώλειες φέτος λόγω μυκητίασης και ακραίας ξηρασίας. Η Ιταλία υπολογίζεται ότι θα έχει απώλειες περίπου 15% και 42 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ενώ η Ισπανία μόνο 36 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Με εκτιμώμενα 45 εκατόλιτρα, η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή των στατιστικών παραγωγής το 2023 παρά τις δυσκολίες.
Οι μικρότεροι όγκοι σοδειάς δεν θα πρέπει να αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο του κρασιού, διότι οι ανησυχίες για τις πωλήσεις σε πολλές οινικές ζώνες με Ονομασίες Προέλευσης στην ΕΕ συνεχίζονται. Εκτός από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία, συζητείται επίσης η απόσταξη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.