Ο Rasmus Munk, ο chef που έγινε διάσημος κυρίως για την αφοσίωσή του στην αισθητική εμπειρία στο εστιατόριο Alchemist της Κοπεγχάγης, συνεργάστηκε με τον SpaceVIP, έναν πολυτελή οργανισμό που διοργανώνει ταξίδια στο διάστημα, και την Space Perspective, που περιγράφεται ως μια εταιρεία εμπειριών διαστημικών πτήσεων με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, για να προσφέρουν ένα «δείπνο στη στρατόσφαιρα» σε μια πτήση διάρκειας έξι ωρών που θα αναχωρήσει από την Φλόριντα των ΗΠΑ, το 2025.
Υπάρχει μόνο ένα τραπέζι για έξι άτομα διαθέσιμο, «με αρχική τιμή $495,000 ανά εισιτήριο» όπως είπαν οι διοργανωτές.
Σχεδιάγραμμα του ταξιδιού στο διάστημα.Οι επισκέπτες θα ανεβούν στα 100.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με το σκάφος Neptune της Space Perspective, το οποίο διαθέτει μια κάψουλα που ανυψώνεται από ένα «διαστημικό μπαλόνι», όχι από ένα πύραυλο.
Ντυμένοι με ειδικά ρούχα από τον οίκο μόδας Ogier, οι επισκέπτες θα απολαύσουν στη συνέχεια «το δείπνο της ζωής τους» ενώ θα βρίσκονται ψηλότερα από το 99% της ατμόσφαιρας της Γης και θα παρακολουθούν την ανατολή του ήλιου πάνω από την καμπυλότητα της Γης ενώ δειπνούν.
Το Alchemist έχει μια βραβευμένη λίστα κρασιών, και ένας εκπρόσωπος του εστιατορίου είπε ότι κρασί και άλλα ποτά θα προσφέρονται στους φιλοξενούμενους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
«Η καμπίνα θα έχει συμπίεση, οπότε ουσιαστικά η αίσθηση θα είναι σαν να πίνετε κρασί σε ένα αεροπλάνο».
Ο χώρος είναι περιορισμένος εντός του σκάφους, έτσι αρκετά συστατικά του φαγητού θα προετοιμαστούν εκ των προτέρων, λίγο πριν την απογείωση. Ο Munk θα έχει ένα μικρό κουζινάκι στο ίδιο το σκάφος που δεν θα έχει ανοικτή φλόγα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για να θερμάνει, να τελειώνει και να γαρνίρει τα πιάτα κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Αρχική » ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ
Ο Munk, που είναι συνιδιοκτήτης του δυάστερου Alchemist, θέλει να σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από τα 60 χρόνια της εξερεύνησης του διαστήματος από τον άνθρωπο και να αντικατοπτρίζουν την επίδραση που έχει αυτή στην κοινωνία.
Όπως δήλωσε ο ίδιος: «φιλοδοξία μου είναι να αναμείξω τη γαστρονομία με την τέχνη και την επιστήμη για να προκαλέσω μια ευαισθητοποίηση για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Σε αυτή την εμπειρία, θέλω να τονίσω το φαγητό ως ένα κοινό νήμα στην ανθρώπινη ύπαρξη μας, και θα είναι πραγματικά σημαντικό να το προσφέρω ενώ κοιτάζω την καμπύλη της Γης»
Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά ταξιδιών που προσφέρονται από τη Space Perspective και σχεδιάζονται από τη Space VIP, σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες στους αντίστοιχους τομείς τους.