ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ CHATEAU PETRUS

Η εταιρεία με την εμπωνυμία “Petrus Lambertini” καταδικάστηκε για “παρασιτικές ενέργειες” εις βάρος του Château Petrus. Στη διαμάχη για με τον οινικό οίκο “Petrus Lambertini”, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Bordeaux αποφάνθηκε υπέρ του Château Petrus, καταδικάζοντας τους κατηγορούμενους, επιβάλλοντας σημαντική οικονομική ποινή, όπως αναφέρει η Vitisphere.
Στην απόφασή του στις 16 Μαΐου 2023, το δικαστήριο έκανε λόγο για απάτη, δυσφήμιση και “παρασιτικές ενέργειες” προς βάρος της εταιρείας Petrus με έδρα στο Pomerol, που ανήκει στην οικογένεια Moueix και καταδίκασε τους κατηγορούμενους να πληρώσουν 500.000 ευρώ για μη-περιουσιακή ζημία και 680.000 ευρώ για τα κέρδη που είχαν αποκομίσει. Ο οινικός οίκος Petrus Lambertini δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το όνομα “Petrus”. Το Château Petrus αρχικά ζητούσε 1,3 εκατομμύρια ευρώ για δυσφήμιση, 946.000 ευρώ για μη-υλικές ζημίες και 1,4 εκατομμύρια ευρώ για τα κέρδη από τις πωλήσεις του Petrus Lambertini, σύμφωνα με εκθέσεις των Mέσων Eνημέρωσης.

Οι Jérôme και Stéphane Coureau, που διοικούν την εταιρεία CGM Vins και το διαδικτυακό κατάστημα Direct Chais, καταχώρισαν το εμπορικό τους σήμα “Coureau & Coureau Petrus Lambertini Major Burdegalensis 1208” τον Δεκέμβριο του 2010. Από τότε, το Château Petrus έχει νομικά αγωνιστεί εναντίον αυτού που θεωρούσαν “καταχρηστική και παράνομη” χρήση του εμπορικού τους σήματος.
Ξεκίνησαν τον δικαστικό αγώνα από τον Δεκέμβριο του 2011 καταθέτοντας μήνυση για κακούργημα και αρχικά κέρδισαν το 2016. Ωστόσο, αυτή η απόφαση ανατράπηκε μετά από εφέσεις και συνεχείς δίκες σηματοδοτώντας το τέλος της ποινικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε το αστικό κομμάτι της υπόθεσης, που οδήγησε στην παραπάνω απόφαση.

Οι Jérôme και Stéphane Coureau έχουν καταθέσει έφεση κατά της απόφασης. Υποστηρίζουν ότι το όνομα τους αναφέρεται στον “πρώτο δήμαρχο του Bordeaux, Petrus Lambertini, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1208”. Επιπλέον, η ετικέτα του κρασιού τους δεν παρουσιάζει τα κλειδιά του Αγίου Πέτρου, όπως στο αυθεντικό από το Pomerol, αλλά αυτά της πόλης του Bordeaux. Επίσης, δεν πρόκειται για κρασί από το Pomerol, αλλά για σημαντικά φθηνότερο blend από την ονομασία προέλευσης Côtes de Bordeaux.

Σε ανακοίνωσή της, η CGM Vins δήλωσε ότι επιδιώκει να αναστείλει την εκτέλεση των μέτρων μέχρι την έκβαση της έφεσης.
Το Château Petrus από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει την παρούσα απόφαση στο Bordeaux και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την προστασία του εμπορικού του σήματος στη Γαλλία και παγκοσμίως. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Château Petrus είναι ένα κρασί-σύμβολο που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, παράγεται σε περίπου 30.000 φιάλες τον χρόνο και η τιμή του είναι κοντά στα 600 Ευρώ, για μία φιάλη των 750 ml.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!