ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟΝΙΕΡΟΥΣ
ΤΗΣ NAPA VALLEY

Μία από τις θρυλικές μορφές της παγκόσμιας οινοποιίας κι ένας από τους πρωτοπόρους της Napa Valley, ο Donald Hess, επιχειρηματίας οινοποιός και συλλέκτης έργων τέχνης έφυγε πριν από λίγες μέρες από τη ζωή, στα 86 του χρόνια.

Ελβετικής καταγωγής, γεννημένος το 1936, σε ηλικία μόλις 20 ετών κληρονόμησε ένα ζυθοποιείο μετά τον θάνατο του πατέρα του. Έμαθε την τέχνη της ζυθοποιίας στη Βαυαρία της Γερμανίας και θεωρείται ο πρώτος που έφτιαξε μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Πούλησε το ζυθοποιείο και επένδυσε στην πηγή μεταλλικού νερού στο Βαλς, ένα χωριό κοντά στα σύνορα της Ελβετίας με την Ιταλία. Εκεί, έκανε το νερό Valser το πιο γνωστό νερό της Ελβετίας. Στα τέλη του ΄70 ταξίδεψε στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τη φήμη του νερού. Κατέληξε στην Κοιλάδα της Νάπα όπου μαγεύτηκε από το κρασί και αυτό άλλαξε τη ζωή του.

Οι πλαγιές του Mount Veeder ήταν σύμφωνα με τον Hess ο ιδανικός τόπος για την παραγωγή σπουδαίων κρασιών. Στα 283 εκτάρια που αγόρασε το 1978, φύτεψε αμπέλια και έστησε το οινοποιείο του με την επωνυμία Hess Collection. Το πρώτο κρασί κυκλοφόρησε το 1983 και από τότε δεν σταμάτησε να επεκτείνεται. Καθιέρωσε το appellation Mount Veeder το 1993 και για 45 χρόνια το brand Hess Collection συνδέθηκε με την βιώσιμη αμπελοκαλλιέργεια, την αειφορία και την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή.

Πάνω από το οινοποιείο, έφτιαξε ένα τριώροφο μουσείο για να φιλοξενήσει τη συλλογή του, με μοναδικά έργα τέχνης που περιλαμβάνουν σπουδαίους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Francis Bacon και ο Gerhard Richter.

Αυτό, λειτούργησε ως πόλος έλξης για τους φιλότεχνους καθώς προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα μοναδικά έργα και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με τα κρασιά της Νάπα.

Στην αρχή το οινοποιείο είχε κυρίως Chardonnay και Cabernet Sauvignon, σε καθαρές νεοκοσμίτικες εκφράσεις και με πολλές διαφορετικές εκδοχές ενώ σταδιακά προστέθηκαν κι άλλες ποικιλίες καθώς η επιχείρηση επεκτάθηκε στη Σονόμα και σε άλλες περιοχές της Καλιφόρνιας. Σήμερα, τέσσερεις διαφορετικοί αμπελώνες με συνολική έκταση 900 εκτάρια δίνουν κρασιά υψηλής ποιότητας με γνώμονα την εκφραστικότητα των terroir που καλλιεργούνται τα σταφύλια.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 βρέθηκε στην Αργεντινή. Εκεί το πάθος του για το κρασί και την περιπέτεια τον οδήγησε στην αγορά ενός οινοποιείου με ιστορία 150 ετών. Το Bottega Colomé ήταν το project που τον απορρόφησε τόσο ώστε να μετακομίσει για μια δεκαετία με τη γυναίκα του Ούρσουλα ψηλά στα βουνά της Σάλτα σε υψόμετρο 3.000 μέτρων και να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τον αμπελώνα και το οινοποιείο.

Το πρώτο κρασί, blend Malbec και Cabernet Sauvigon κυκλοφόρησε το 2002. Την ίδια χρονιά πέρασε στα παιδιά του την ηγεσία της Hess Collection και αφοσιώθηκε στην Αργεντινή, όπου έζησε και τον περισσότερο καιρό μέχρι το τέλος της ζωής του.

Δείτε Επίσης
ΣΕΟ ΛΟΝΔΙΝΟ – ΒΙΕΝΝΗ

Τέσσερα κτήματα με αμπελώνες, συνολική έκταση 370 εκτάρια και ένα μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον καλιφορνέζο εικαστικό James Turrell ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του στη Λατινική Αμερική. Στο James Turrell Museum που βρίσκεται στη Bottega Colom φιλοξενείται η μεγαλύτερη συλλογή του θρυλικού εξερευνητή του φωτός και του χώρου με εννέα συναρπαστικά installation.

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!