ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΟΔΕΙΕΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Δύο σπουδαίες σοδειές Grande Reserve Naoussa του Μπουτάρη, το 2011 και το 2013 ανανεώνονται, ανασυστήνονται και επανακυκλοφορούν. Με νέες ετικέτες και μοντέρνα εμφάνιση, με το κρασί να έχει εξελιχθεί έχοντας σύμμαχο το χρόνο, η ιστορική οινοποιία της Νάουσας, δείχνει για άλλη μία φορά ότι τα μεγάλα ονόματα είναι αυτά που φτιάχνουν μεγάλα κρασιά.
Ένα οινοποιείο με μοναδική ιστορία, τη μεγαλύτερη στην χώρα μας, έχει τη δυνατότητα να κάνει τέτοιες κινήσεις. Ενώ οι πιέσεις από την αγορά επιβάλλουν την κατανάλωση των κρασιών σε όλο και πιο φρέσκες εκδοχές, τα δύο σπουδαία, “exceptional vintages” του Grande Reserve Naoussa Boutari το 2011 και το 2013, δείχνουν έναν άλλο δρόμο.

Όταν είχαν κυκλοφορήσει, το 2014 και 2016 αντίστοιχα, είχαν κερδίσει τους φίλους του κρασιού ενώ παράλληλα κατέκτησαν σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς και κορυφαίες βαθμολογίες από τους οινοκριτικούς. Το Grande Reserve Naoussa του 2011, είχε βαθμολογηθεί με 95/100 από το Wine & Spirits Magazine με 92/100 από το Wine Advocate με τον Mark Squires να το χαρακτηρίζει «την πιο κλασική και καλύτερη πρόταση της αγοράς» (“Big and tight, this looks like the most classic and best offering of late”). Πήρε 92 και στο Decanter ενώ η Julia Harding MW στην κριτική της για το site της Jancis Robinson, έβαλε 17/20 το 2019.  Ο «δικός μας» Γιάννης Καρακάσης MW, στη δοκιμή του κρασιού πριν από τέσσερα χρόνια, συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη του 2018, το είχε βαθμολογήσει με 91 πόντους και το περιέγραφε ως την «πεμπτουσία της Νάουσας».

Στον Διεθνή Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, το 2017, το ίδιο κρασί είχε κερδίσει το Μεγάλο Χρυσό και ειδική διάκριση ως το Ξινόμαυρο με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, ενώ το Grande Reserve του 2013 στον ίδιο διαγωνισμό είχε κερδίσει Χρυσό Μετάλλιο. Στο Wine & Spirits, η συγκεκριμένη σοδειά όταν δοκιμάστηκε από τους δημοσιογράφους και κριτικούς του περιοδικού το 2020, είχε φτάσει ακόμα πιο ψηλά με 94 βαθμούς.

143 χρόνια ιστορίας για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο ελληνικό κρασί.

Οι φιάλες που διατέθηκαν από τις δύο αυτές χρονιές τότε στην αγορά, εξαντλήθηκαν. Όμως στις οινικές θυρίδες που βρίσκονται στις υπόγειες κάβες του οινοποιείου Μπουτάρη στη Στενήμαχο της Νάουσας ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός φιαλών αφέθηκε να ωριμάσει. Σήμερα, 11 και 9 χρόνια μετά τον τρύγο τους τα δύο σπουδαία Ξινόμαυρα είναι και πάλι διαθέσιμα. «Η πρόσβαση σε αυτά τα κρασιά, είναι ένα δώρο που θέλουμε να κάνουμε στους φίλους του κρασιού», μας λέει η Λένια Μπουτάρη ενώ ο CEO της εταιρείας Γιάννης Βογιατζής προσθέτει:
«Είχαμε διαπιστώσει από την αρχή τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που είχαν τα κρασιά του 2011 και του 2013 γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση να αφήσουμε στην άκρη ένα μέρος της παραγωγής τους. Σήμερα βρίσκουμε την ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο κάποια από τα διαμάντια που έχουμε στις οινοθήκες μας».

Δείτε Επίσης
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΩΖΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το κλασικό συναντάει το μοντέρνο στη νέα εμφάνιση για το Grande Reserve του 2013.

Ο τρύγος και στις δύο περιπτώσεις είχε δώσει εξαιρετική πρώτη ύλη. «Τα κύρια στοιχεία για να έχουμε μια καλή χρονιά είναι βασικά οι καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη Νάουσα. Κρύο τις βραδινές ώρες και υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα. Το 2011 και το 2013 οι συνθήκες άγγιξαν το τέλειο, ο τρύγος ήρθε την κατάλληλη στιγμή και έτσι βγήκαν δύο μεγάλα κρασιά», λέει ο οινολόγος Βασίλης Γεωργίου που έχει υπό την ευθύνη του όλο το κομμάτι της Νάουσας (και όχι μόνο) για την οινοποιία Μπουτάρη. Η παρουσίαση των δύο κρασιών με τις «φρέσκες», πολύ μοντέρνες ετικέτες τους έγινε σε συνδυασμό με γευστική δοκιμή με τα Grande Reserve Naoussa των εσοδειών του 1989 και του 1996.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!