ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ
ΑΠΟ ΤΟ BORDEAUX

Η δίψα της Κίνας για μεγάλα κρασιά του Bordeaux πριν από 20 χρόνια, έφερε αλλαγές στον οινικό κόσμο επηρεάζοντας κυρίως τις τιμές . Η σημερινή αντίδραση των Κινέζων επιχειρηματικών που φαίνεται να αποχωρούν ομαδικά από τη Γαλλία αναμένεται να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς. Οι  συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές που συνάντησαν όταν έκαναν τις πρώτες κινήσεις τους και οι επενδυτές στο Bordeaux αναζητούν τρόπους να εγκαταλείψουν τη Γαλλία.

Οι πλούσιοι Κινέζοι ήρθαν στις αρχές του 2010 και κατάφεραν γρήγορα να πάρουν τη θέση και τα προνόμια από τους πελάτες των μεγάλων château που παραδοσιακά ήταν κυρίως Αμερικανοί. Στο ντοκιμαντέρ “Red Obsession” του 2013, οι Γάλλοι οινοποιοί εμφανίζονταν να ανεβάζουν τις τιμές κάθε χρόνο, απλώς και μόνο γιατί υπήρχε τεράστια αγοραστική δύναμη προερχόμενη από την Ασία. Κάθε χρόνο τα vintage report έκαναν λόγο για θαυμάσιες χρονιές, κάτι που οδηγούσε σε αυξήσεις ακόμα και 30%. Η αγορά της Κίνας είχε ανοίξει για τα πολυτελή προϊόντα των οίκων της Δύσης. Και το άνοιγμα της αγοράς αυτής, ήταν η μία από τις τρεις παραμέτρους που επηρέασαν την οινική κοινότητα. Η δεύτερη αποτυπώνεται επίσης στο film του Warwick Ross, όπου εμφανίζονταν Κινέζοι επιχειρηματίες που είχαν αντιγράψει τα οινοποιεία του Bordeaux, είχαν κατασκευάσει στην Κίνα πραγματικά πιστά αντίγραφα, φύτευαν αμπελώνες και προσέλκυσαν τα στελέχη της παραγωγής και της αγοράς πιστεύοντας ότι έστηναν τον δικό τους οινικό παράδεισο .

Το τρίτο και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ήταν οι σοβαρές ανακατατάξεις στην αγορά που προκάλεσε μία κίνηση η οποία ήρθε να αλλάξει τους παραδοσιακούς συσχετισμούς. Οι πιο δραστήριοι επιχειρηματίες της Κίνας, είχαν αγοράσει οινοποιεία στην πιο φημισμένη ζώνη του κόσμου, κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος φυσικά είχε να κάνει με το πρεστίζ που έδινε στους οινικούς κύκλους η απόκτηση ενός μεγάλου château και ο δεύτερος ήταν καθαρά οικονομικός, αφού οι Κινέζοι επιχειρηματίες έβλεπαν ως τεράστια ευκαιρία επένδυσης τα γαλλικά οινοποιεία. Εκατοντάδες οινοποιεία στο Bordeaux αποκτήθηκαν από Κινέζους επιχειρηματίες ενώ επενδύσεις έγιναν και στη Βουργουνδία αλλά και στον γαλλικό νότο. Οι προσδοκίες τους για συνεχόμενη ανάπτυξη και εδραίωση του ονόματός τους στην αγορά του κρασιού δεν ευοδώθηκαν.

Το Château Latour Laguens ήταν από το πρώτο από τα οινοποιεία του Bordeaux που αγοράστηκαν από κινεζική εταιρεία το 2009. Οι Κινέζοι ιδιοκτήτες απέκτησαν την ιδιοκτησία με την ελπίδα να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη στην εγχώρια αγορά της Κίνας.

Μόνο μεταξύ 2010 και 2016, πάνω από 100 κτήματα στην περιοχή του Bordeaux πουλήθηκαν σε Κινέζους επενδυτές. Ωστόσο, οι επενδυτές που αγόρασαν στην περιοχή πωλούν πλέον μαζικά τα κτήματα τους.  Όπως γράφει σε σχετικό άρθρο το The Drink Business, τα σκάνδαλα και οι υποθέσεις διαφθοράς επηρέασαν την αγορά των οινοποιείων. Τον περασμένο Μάιο, οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν εννέα Château που είχαν αποκτηθεί τη δεκαετία του 2010 από τον Κινέζο μεγιστάνα Naijie Qu, ιδρυτή του ομίλου Haichang, αφού καταδικάστηκε για διαφθορά.

Δείτε Επίσης
ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ

Το 2022, ο επικεφαλής της SGV Wines του Χονγκ Κονγκ πούλησε τέσσερα Château — τα Golden Rabbit, Imperial Rabbit, Great Antelope και Tibetan Antelope — πίσω σε Γάλλους επενδυτές. Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, περίπου 50 κτήματα του Bordeaux είναι προς πώληση αυτήν τη στιγμή. Και είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν αγοραστές, που ορισμένα κτήματα πωλούνται κάτω από τη μισή τιμή αγοράς τους. Το Château Latour Laguens βγαίνει τώρα σε δημοπρασία. Αν έχετε 150.000 ευρώ, μπορεί να σας αρκούν για να αποκτήσετε έναν μικρό πύργο (όχι όμως και τους αμπελώνες) και ένα όνομα , τις περισσότερες φορές μικρό και σχετικά άγνωστο στην αγορά, δεν παύει όμως να είναι ένα Bordeaux.

Μία πολύ σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τις εξελίξεις είναι η απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, γεγονός που έχει φέρει τους επενδυτές σε δύσκολη θέση, με πολλούς να δυσκολεύονται να μεταφέρουν τα χρήματά τους από την Κίνα. Αυτό, σε συνδυασμό με την υπερπαραγωγή κρασιού στο Bordeaux, έχει τροφοδοτήσει τη μαζική έξοδο από την περιοχή.
Στην κρίση κάποιοι πάντα βρίσκουν ευκαιρίες και αυτό τον καιρό αρκετοί επενδυτές από χώρες της Ασίας στρέφονται πλέον σε άλλες γαλλικές περιοχές. Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος και συνιδρυτής της κινεζικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, Joe Tsai, φέρεται να έχει ενταχθεί σε μια κοινοπραξία που αποκτά εκτάσεις αμπελώνων στη Βουργουνδία και δείχνει να ενδιαφέρεται για αγροτεμάχια στο Gevrey-Chambertin, το μεγαλύτερο οινοπαραγωγικό χωριό της Côte d’Or στη Βουργουνδία.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!