ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ RIOJA

Σύννεφα μαζεύονται πάνω από τους αμπελώνες της Rioja στην Ισπανία.

Το group Marques de la Concordia Family of Wines (MCFW) – μία από τις δέκα μεγαλύτερες οινοποιητικές εταιρείες στην Ισπανία – βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης. Στο portfolio τους περιλαμβάνονται διάσημα οινοποιεία όπως τα Federico Paternina, Lagunilla και Rioja Santiago στη Rioja, το Vega Reina στη Rueda και το Marqués de Monistrol Cava.

Η μητρική εταιρεία της MCFW, η The Haciendas Company, κατέχει επίσης το 50% της οινοποιητικής εταιρείας Marques del Griñon, που έχει αμπελώνες και οινοποιεία σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας. Το 42,5% της εταιρείας The Haciendas Company ανήκει στην εταιρεία ιδιωτικού κεφαλαίου Metric Capital Partners, η οποία κατέβαλε 23 εκατομμύρια ευρώ για να την αποκτήσει πριν από εννέα χρόνια, όπως αναφέρει το Wine Searcher.

Σύμφωνα με το ισπανικό μητρώο επιχειρήσεων, η MCFW είχε τζίρο 48 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, αλλά μόλις 33 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Από την άλλη, τα χρέη αυξήθηκαν σε 64,4 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Η Metric Capital Partners κατηγορεί τον πρώην διευθυντή της The Haciendas Company, Victor Redondo Sierra, ότι απέκρυψε 45 εκατομμύρια ευρώ και περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει τις απώλειες με τη βοήθεια ενός αδιαφανούς δικτύου εταιρειών και μετοχών.

Σε γραπτές καταθέσεις για αιτήσεις πτώχευσης σε δικαστήριο της Μαδρίτης, η Metric Capital Partners υποτίθεται ότι δήλωσε ότι ο Redondo Sierra διέθεσε τα περιουσιακά στοιχεία και τα δικαιώματα του group σαν ιδιωτική του περιουσία.

Ο αριθμός των δραστηριοτήτων μεταξύ των 32 εταιρειών είναι τόσο μεγάλος που θα ήταν αδύνατο να ανιχνευθεί η τελική τοποθεσία των χρημάτων. Ένα δικαστήριο στη Μαδρίτη θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν η πτώχευση της εταιρείας προκλήθηκε από απάτηση εσωτερικής διαχείρισης ή από εξωτερικούς παράγοντες όπως η πανδημία, ή και τα δύο.

Η Grupo Rioja, η ένωση των μεγάλων οινοποιητικών εταιρειών που ελέγχει το Συμβούλιο Ρυθμιστικής Επιτροπής της Rioja (Consejo Regulador), αποδίδει τη μείωση των πωλήσεων κόκκινου κρασιού τα τελευταία χρόνια στην πανδημία, το Brexit, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την πληθωρισμό. Ωστόσο, η μαζική επέκταση των αμπελώνων και η υπερπαραγωγή, που δεν μπορούσε να πωληθεί παρά μόνο σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενδέχεται επίσης να έχει συντελέσει στην πτώση της περιοχής, όπως γράφει η ιστοσελίδα wine-searcher.com.

Δείτε Επίσης
GREEK WINE EXPLAINED 2024

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τη Grupo Rioja, οι συνολικές πωλήσεις της Rioja μειώθηκαν κατά 5% το 2023. Σύμφωνα με την ένωση Bodegas Familiares de Rioja (BFR), η οποία αποσύρθηκε από τη διαχείριση του Συμβουλίου Ελέγχου πέρυσι, τουλάχιστον 150 εκατομμύρια λίτρα κρασιού παραμένουν απούλητα.

Το οινοποιείο Melquior, που καλλιεργεί 80 εκτάρια, έχει επίσης υποβάλει αίτηση για πτώχευση. Σύμφωνα με το wine-searcher, περαιτέρω συνεταιρισμοί και αμπελουργοί θα ανακοινώσουν κλεισίματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πριν λίγες ημέρες, η BFR κάλεσε το Συμβούλιο Ρυθμιστικής Επιτροπής της Rioja να εκκαθαρίσει 6.700 εκτάρια αμπελουργικών εκτάσεων – αντιστοιχούν σε σχεδόν 10% της αμπελουργικής περιοχής της περιοχής.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε τα newsletter του grape!