Ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, αφήνει την Νάουσα και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη και βρίσκεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο για τρύγο στη Σαντορίνη, ως Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος Σιγάλα. Γίνεται με τη σειρά του και ανταποκριτής του Grape στο νησί και μεταφέρει τις δικές του σκέψεις:
“Εδώ και 37 χρόνια, παρακολουθώ τον τρύγο στη Σαντορίνη. Πρώτη φορά το 1987, με έστειλε ο πατερούλης μου στο νησί, για να μάθω τι θα πει δειγματοληψία, παραλαβή, οινοποίηση, σχέση με αγρότες, συνεργασία σε μια ομάδα. Εκεί αισθάνομαι ότι «πρωτομπήκα στη δουλειά» και τα πρώτα χρόνια θα μου μείνουν αξέχαστα. Και η φετινή χρονιά θα μου μείνει αξέχαστη, για άλλους λόγους όμως. Ανομβρία το χειμώνα, χαλάζι τον Απρίλιο – ποτέ ξανά μου λένε οι παλιοί αμπελουργοί – αχρείαστες βροχές τον Ιούνιο και απανωτοί καύσωνες τον Ιούλιο. Όλα αυτά δημιούργησαν συνθήκες που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πλήρως.
Η κλιματική αλλαγή δείχνει για τα καλά τα δόντια της. Ήρθε η ώρα να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα, όχι μόνο ιδιωτικά, όπως κάνουμε στο Κτήμα Σιγάλα, αλλά και συλλογικά, με τον νέο-ιδρυθέντα Σύνδεσμο Οινοποιών Σαντορίνης. Με επιστημονικότητα, τόλμη, ενσυναίσθηση και ρεαλισμό. Τα κρασιά της Σαντορίνης, έχουν ιστορία πολλών χιλιετιών και είναι ευθύνη μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια βιώσιμη αμπελουργία που θα παράγει τους μοναδικούς Σαντορινιούς Οίνους.”
ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ
Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι σκέψεις των ανθρώπων που έχουν εμπειρίες από τρύγους στη Σαντορίνη. Ο τρύγος του 2023 για τον Σαντορινιό αμπελώνα ήταν γεμάτος προκλήσεις ως προς τις κλιματολογικές συνθήκες, με την παραγωγή να παρουσιάζει μια από τις χαμηλότερες αποδόσεις των τελευταίων δεκαετιών.
«Η αντοχή της αμπελουργικής παράδοσης στη νέα κλιματική πραγματικότητα, είναι το μεγάλο στοίχημα», σύμφωνα με τον Στράτο Ξυράφη, μέλος της ομάδας γεωπόνων του Κτήματος Σιγάλα. «Η επιστημονική γνώση μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα στην πολύτιμη αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης συνδυάζοντας την καινοτομία με την εμπειρική σοφία των ντόπιων αμπελουργών που διασώζεται από γενιά σε γενιά. Η σύνθεση όλων αυτών με σεβασμό, ενσυναίσθηση και ρεαλισμό είναι ο δρόμος που ακολουθούμε στο Κτήμα Σιγάλα».
Το κλίμα της Σαντορίνης κατά την καλλιεργητική περίοδο 2022 – 2023 χαρακτηρίστηκε από έναν ήπιο θερμοκρασιακά χειμώνα και ανομβρία, με τις βροχοπτώσεις να μην ξεπερνούν τα190 mm. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή βροχόπτωσης στο νησί κατά την τελευταία 20ετια ήταν στα 320mm, όσο καταγράφηκε και την περσινή χρονιά, ενώ είχαν προηγηθεί δύο χρονιές με ξηρασία ανάλογη της φετινής. Το σημείο-κλειδί όμως ήταν η κατανομή της βροχής.
Η περίοδος των βροχοπτώσεων τη φετινή περίοδο έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο (190 mm σε 9 μήνες), όταν η αντίστοιχη περσινή διήρκησε μέχρι και Απρίλιο (320 mm σε 7 μήνες). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει, όπως απεικονίζεται και στο διάγραμμα, η σύγκριση με το μέσο όρο της 20ετίας όπου η κατανομή της βροχής ακολουθούσε μια τυπική εποχική κλιμάκωση με κορύφωση τους χειμερινούς μήνες. Αντίθετα, στην φετινή περίοδο καταγράφηκε μια διαφορετική πορεία κορυφώσεων και εναλλαγών μέσα στο έτος, ενώ οι βροχοπτώσεις Μαΐου και Ιουνίου δημιούργησαν και ανάγκες φυτοπροστασίας.
Η άνοιξη σκιαγραφείται ως ψυχρή με τους έντονους τυπικούς ανέμους, που σχεδόν κάθε χρόνο προκαλούν ζημιές στα ευαίσθητα αναπτυξιακά στάδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Απριλίου σημειώθηκε χαλαζόπτωση στο νότιο τμήμα του νησιού επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή της κύριας αμπελουργικής ζώνης. Το βόρειο τμήμα οπού καλλιεργούμε και παραλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας στο Κτήμα Σιγάλα δεν επηρεάστηκε από την χαλαζόπτωση.
Αρχική » ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ – ΤΡΥΓΟΣ ’23
Τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα συνετέλεσαν στη μείωση κατά 50 έως 90% της παραγωγής σταφυλιών ανάλογα την περιοχή. Ως επακόλουθο, οι τιμές των σταφυλιών αυξήθηκαν κατά περισότερο από 25% σε σχέση με το 2022.
Ο ΤΡΥΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ
Στην περιοχή της Οίας, απ’ όπου προέρχεται η κύρια ποσότητα σταφυλιών του Κτήματός, και φέτος η ποιότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών (κυρίως του καύσωνα για την Οία) της φετινής χρονιάς, εφαρμόστηκαν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές που αφορούσαν την φυτοπροστασία και τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των φυτών. Οι άνθρωποι του Κτήματος επέλεξαν να τις εφαρμόσουμε ευρέως στην περιοχή επιτυγχάνοντας να περιοριστούν έως ένα βαθμό οι επιπτώσεις των έντονων φαινομένων, διατηρώντας την ποιότητα των σταφυλιών μας.
Λόγω των κλιματολογικών φαινομένων, καταγράφηκε οψίμιση της ωρίμανσης των σταφυλιών, ενώ ο τρύγος ξεκίνησε σταδιακά με πρώτα τα αμπέλια στα χαμηλά υψομετρικά χωριά του νησιού.
ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΟΔΕΙΑ 2023 ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΙΓΑΛΑ
Αυστηρή διαλογή, ρόγα-ρόγα, στο Μαυροτράγανο από την ομάδα του Κτήματος Σιγάλα. Πολύ καλή έως εξαιρετική ήταν η ποιότητα των σταφυλιών που έφτασε στο οινοποιείο (φαινολική ωρίμαση, αρώματα, τυπικά επίπεδα οξύτητας), ενώ η αυστηρή διαλογή του φρούτου παραμένει αδιαπραγμάτευτη πρακτική για το Κτήμα μας.
Τα πρώτα δείγματα, σύμφωνα με την οινολόγο Σάρα Ιακωβίδου, “δείχνουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που ικανοποιούν τα υψηλά standards του Κτήματος Σιγάλα, σε μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων στο αμπέλι λόγω της κλιματικής αλλαγής”.