ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

Ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος, είναι ο διάσημος Έλληνας οινολόγος ιδιοκτήτης του οινολογικού εργαστηρίου BURGUNDIA OENOLOGIE, που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οινικούς μύθους του παγκόσμιου αμπελώνα. Μια σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του κρασιού με διεθνή αναγνώριση. Τον τελευταίο καιρό επισκέπτεται τακτικά τη χώρα μας καθώς συνεργάζεται και με μία πλειάδα ελληνικών οινοποιείων.

Ως άνθρωπος που έχει πλήρη εικόνα για το ελληνικό κρασί, μας εξηγεί γιατί θεωρεί το Ξινόμαυρο το εργαλείο που θα φέρει την επανάσταση στην οινική Ελλάδα.

«Θα γίνει η επανάσταση του Ξινόμαυρου, έχει αρχίσει ήδη για την ακρίβεια. Το Ξινόμαυρο είναι ο επόμενος μεγάλος σταρ για το ελληνικό κρασί. Είχα την τύχη φέτος το καλοκαίρι να πάω στη Νάουσα και δοκίμασα πανέμορφες προσπάθειες. Πιστεύω πραγματικά ότι θα ακολουθήσει την πορεία που έχει το Ασύρτικο και θα είναι το επόμενο μεγάλο σταφύλι. Με τον χρόνο και τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει κυρίως στο αμπέλι σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται αποτελέσματα.

Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο έχουν καταλάβει τις διαφορές στις υποζώνες κι έχουν δουλέψει πολύ. Τα κρασιά που φτιάχνονται από Ξινόμαυρο, είναι πιο προσεγμένα στην οινοποίηση σε σχέση με παλιότερα και αυτό συμβαίνει γιατί προέρχονται από προσεγμένα αμπέλια. Είδα αμπέλια που ήταν πραγματικοί κήποι στη Νάουσα και στο Αμύνταιο. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στη Νεμέα, αν η Νεμέα είχε καταλάβει τι σημαίνει Καστράκι, Κούτσι και Ασπρόκαμπος, θα το είχε κάνει εδώ και καιρό.

Για να προχωρήσει το κρασί, πρέπει να βγάλουμε από μέσα μας τους παλιούς δαίμονες. Και τέτοιος δαίμονας είναι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας. Πρέπει να πάμε λίγο στο terroir. Δεν αρκεί να φτιάχνουμε κρασιά cartes postale που να θυμίζουν την Ελλάδα, αλλά κρασιά που να προδίδουν το μέρος που παράγονται. Για να πάμε στη σωστή κατεύθυνση, να αλλάξουμε τον τρόπο καλλιέργειας κι αυτό θα γίνει μέσα από σημαντικές προσωπικότητες.

Αυτοί θα δώσουν τις κατευθύνσεις, θα εμπνεύσουν τους άλλους αμπελουργούς και οινοποιούς να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο. Όλες οι μεγάλες οινικές περιοχές έχουν ταυτιστεί μ’ έναν άνθρωπο. Στο Πιεμόντε ήταν ο Angelo Gaja, στην Τοσκάνη ο Antinori, στο Sancerre ήταν ο Alphonse Mellot που έφεραν την αλλαγή μέσα από τις επαναστατικές μεθόδους τους».

Ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος, οινολόγος με παγκόσμια φήμη και εκτίμηση

Η πρώτη επαγγελματική του επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν πριν από είκοσι χρόνια και όπως λέει έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα από τότε, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα να γίνουν. Πιστεύει στις τοπικές ποικιλίες οι οποίες όπως λέει αποτελούν το μεγάλο όπλο του ελληνικού κρασιού.
«Έγιναν μεγάλα άλματα από το 2002 που ήρθα. Τα άλματα όμως έγιναν ανάποδα. Ξεκινήσαμε με τον εξοπλισμό στα οινοποιεία, μορφώσαμε νέους οινολόγους και ξεχάσαμε εντελώς το κομμάτι του αμπελιού. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το αμπέλι. Για πολλά χρόνια το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να πάρουμε φρούτο, τίποτα άλλο. Εμείς εδώ κάναμε τεχνολογικά κρασιά, και κρασιά που εκφράζουν καθαρά τις ποικιλίες. Ξέρουμε τι είναι ένα Viognier, ένας Ροδίτης, ένα Chardonnay.

Τώρα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω, ξεκινώντας από το αμπέλι. Η ατμομηχανή μας πρέπει να είναι οι ελληνικές ποικιλίες. Αν ένας οινοποιός θέλει να κατακτήσει την αγορά στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία, δεν μπορεί να το κάνει με ένα Syrah. Θα βρεθεί απέναντι στα Cote Rotie και στα Saint Joseph. Πιστεύετε ότι ο καταναλωτής θα πάρει το ελληνικό με την ιστορία που έχει δημιουργήσει ο Ροδανός; Πρέπει να ξαναθυμηθούμε την ιστορία, να την ξαναζήσουμε.

Δείτε Επίσης
DOLLY WINES ΑΠΟ ΤΗΝ DOLLY PARTON

Στη Βουργουνδία για παράδειγμα με την ένταξη στην UNESCO ξαναζήσαμε όλη την ιστορία των μοναχών, κάθε τοιχάκι που περιφράσσει ένα αμπέλι έχει κάτι να μας πει».

Τον περασμένο μήνα ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος, ήταν ανάμεσα στους διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες που ταξίδεψαν στην Αθήνα απ’ όλο τον κόσμο για να τιμηθούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το βραβείο Αργώ 2022. Τα βραβεία αυτά είναι τα βραβεία των Ελλήνων του εξωτερικού και απονέμονται σε ανθρώπους που διακρίθηκαν στον τομέα τους.

Αποτελούν πλέον ετήσιο θεσμό και είναι μια πρωτοβουλία της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών, των “Αργοναυτών”, ενός Δικτύου αλληλεγγύης και υποστήριξης που έχει ως στόχο την καλλιέργεια και τη διάδοση θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα και την ενίσχυση του ελληνισμού και των αξιών που αντιπροσωπεύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον Κυριάκο Κυνηγόπουλο απονεμήθηκε το Βραβείο Γαστρονομίας.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!