ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ;

Έχουμε ταυτίσει τα αφρώδη κρασιά με special στιγμές όπως είναι μια γιορτή ή μία επέτειος. Και αν έχουμε κόσμο και καλεσμένους, όλα καλά θα καταναλώσουμε το κρασί. Αλλά τι γίνεται όταν αυτές οι γιορτινές φυσαλίδες χάνονται; Όταν περισσεύει στη φιάλη κρασί;  Αντί να κρύβετε ένα μισοάδειο μπουκάλι μιας Brut Σαμπάνιας στο πίσω μέρος του ψυγείου, δεν θα ήταν προτιμότερο να ρίξετε το υπόλοιπο σε μία σάλτσα λεμόνι με βούτυρο;

Τα αφρώδη κρασιά όπως η Σαμπάνια και η Cava είναι εξαιρετικές προσθήκες τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Ο executive chef Lamar J. Moore μουράζεται τα μυστικά του για το μαγείρεμα με αφρώδες κρασί: Γνωστός από τη συμμετοχή του στο Chopped, ηγείται της ομάδας στο Bronzeville Winery του Σικάγου, όπου δημιουργεί αγαπημένα comfort πιάτα που ταιριάζουν με μια μεγάλη λίστα κρασιών. Όταν μαγειρεύουμε με αφρώδες κρασί, μας συμβουλεύει να αφήνουμε την γλυκύτητα του κρασιού να εκφραστεί.

Στην πραγματικότητα, τι κάνει το μαγείρεμα με τη Σαμπάνια διαφορετικό από το μαγείρεμα με ήσυχο κρασί; Η Σαμπάνια και άλλα αφρώδη κρασιά έχουν χαρακτηριστικά ζωηρής οξύτητας με ελαφριές νότες φουντουκιού, τα οποία τα καθιστούν εξαιρετικά κατάλληλα για μείωση της σάλτσας. Δοκιμάστε να τα χρησιμοποιήσετε αντί για ένα λευκό κρασί σε συνταγές που ζητούν μια πινελιά γλυκύτητας.

Ένα πρόβλημα όταν μαγειρεύουμε με πρόσφατα ανοιχτό αφρώδες κρασί; Η φυσική ανθρακούχα φύση του κρασιού. Οι φυσαλίδες που χάνονται μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα συστατικά, όπως η μαγειρική σόδα.

Ποιες είναι οι καλύτερες συνταγές που χρησιμοποιούν αφρώδες κρασί; Κρασί που ταιριάζει ιδιαίτερα καλά με θαλασσινά, σάλτσες με βάση το βούτυρο και γλυκά. Ο Μουρ προτείνει να το ενσωματώσετε σε γλυκό πουρέ καλαμποκιού ή ακόμα και σε κάτι αλμυρό, όπως τα χτένια. Γιατί όχι σε ένα ριζότο.

Ωστόσο, να προχωράτε με προσοχή όταν ανακατεύετε αφρώδες κρασί με κάτι που έχει υψηλή οξύτητα (όπως μια βινεγκρέτ με lime και chipotle). Ο Μουρ λέει ότι μπορεί να είναι πειρασμός μια αντίθεση γλυκού με spicy, το έντονο γευστικό προφίλ της σάλτσας μπορεί εύκολα να σκεπαστεί από το αφρώδες κρασί. Το αποφεύγουμε λοιπόν. Αντίθετα, προτείνει να χρησιμοποιήσετε Σαμπάνια σε μαρινάδα για κοτόπουλο ή θαλασσινά.

Πώς να ισορροπήσετε τα επίπεδα ζάχαρης κατά το μαγείρεμα; Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε ρίξει λίγο περισσότερο αφρώδες κρασί σε ένα πιάτο, η προσθήκη λίπους, όπως βούτυρο, μπορεί να βοηθήσει. Όταν τη χρησιμοποιούμε για να «δέσουμε» πιάτα βασισμένα σε βούτυρο, συνιστά την προσθήκη συστατικών όπως μαύρο πιπέρι, φύλλα δάφνης και μια πινελιά κρέμας για ισορροπία.

Δείτε Επίσης
ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ

Άλλες ιδέες για τη Σαμπάνια που περίσσεψε θα μπορούσαν να είναι:

  • Cocktail με χυμό πορτοκαλιού και μιμόζα
  • Παγάκια Σαμπάνιας για cocktails
  • Βουτήξτε τα φρούτα στη Σαμπάνια κι αφήστε τα 30′ πριν τα βάλετε στο πρωινό σας
  • Dressing με χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, μέλι, λάδι και Σαμπάνια
  • Champagne truffles με κρέμα γάλακτος και σοκολάτα

Αν δεν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε ένα απολαυστικό αφρόλουτρο. Η Σαμπάνια περιέχει αντιοξειδωτικά που θα προσθέσουν λάμψη στο δέρμα σας. Το διοξείδιο του άνθρακα στο κρασί λειαίνει επίσης απαλά το δέρμα σας. Λύσεις υπάρχουν αλλά τελικά, όπως μας λέει η Nicolette Baker στο Food & Wine: Απολαύστε ένα ποτήρι και αποθηκεύστε το αφρώδες σας σωστά, αλλά ποτέ μην αφήνετε το καλό κρασί να πάει χαμένο.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!