Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
ΤΟΥ DECANTER

Τα ελληνικά κρασιά ξεχώρισαν στον διεθνή διαγωνισμό κρασιών του περιοδικού Decanter, έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στον χώρο του κρασιού παγκοσμίως,.

Με δύο Best in Show, ένα platinum και 4 από τα 11 ελληνικά χρυσά μετάλλια, η Σαντορίνη ήταν αυτή που έφερε τις πιο μεγάλες διακρίσεις, ανεβάζοντας για άλλη μια φορά ψηλά το ελληνικό κρασί. Η συνολική παρουσία της χώρας μας στον 20ο Διαγωνισμό του Decanter είναι αναμφισβήτητα πολύ θετική με 266 διακρίσεις συνολικά.

2 Best in Show, ένα Platinum, 11 χρυσά μετάλλια, 90 αργυρά, 162 χάλκινα.
Την μεγαλύτερη βαθμολογία για τη χώρα μας με 97 στα 100 απέσπασαν το νεότατο Orycton 2021 από την Κυανός Wines του Μιχάλη Κούλογλου και το Vinsanto First Release 2015 από το Κτήμα Αργυρού, που κέρδισαν και το βραβείο Best in Show, ενώ την ίδια βαθμολογία (97/100) και Platinum πήρε το Ασύρτικο από τη Μικρά Θήρα, το νεότευκτο οινοποιείο της Θηρασιάς.

Το Orycton είναι μία πρωτοεμφανιζόμενη premium Σαντορίνη, που επαληθεύει στο 100% το όνομά της, καθώς η αίσθηση της πέτρας είναι έντονη όταν μυρίσεις αλλά κι όταν γευθείς το συγκεκριμένο κρασί. Η σοδειά του 2021 είναι η πρώτη που κυκλοφόρησε και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών, μόλις 2.800 συνολικά.

«Νιώθω ευγνώμων, που γίνομαι κομμάτι των Decanter World Wine Awards! Είναι μεγάλη τιμή η δουλειά αυτή να γίνεται κομμάτι της Βίβλου της οινικής βιομηχανίας, με ένα Best in Show. Ευχαριστώ πολύ, όλους όσοι ήταν μαζί μου σε αυτό το ταξίδι!» έγραψε στα social media ο Μιχάλης Κούλογλου. Χημικός οινολόγος που εργάστηκε σε σημαντικα οινοποιεία πριν αποφασίσει να κάνει το δικό του βήμα με το Orycton.

Στην ίδια θέση, με 97 βαθμούς βρέθηκε και το Vinsanto του Αργυρού. Είναι το νεότερο στη σειρά των γλυκών κρασιών του Κτήματος και είναι φτιαγμένο με Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι από τον αμπελώνα της Επισκοπής, με τα παλαιά κλήματα ηλικίας ακόμα και 200 ετών.
Το οινοποιείο της Μικράς Θήρας κατέκτησε σημαντικές διακρίσεις και με τα τρία κρασιά του. Το Ασύρτικο πήρε το μοναδικό Platinum για τη χώρα μας ενώ το Νυκτέρι και το Terrasea κατέκτησαν Χρυσά Μετάλλια.

Στην 20η έκδοση των Decanter World Wine Awards συμμετείχαν 18.250 κρασιά από 57 χώρες: Βραβεύτηκαν 50 ως Best in Show, 125 Platinum, 705 Χρυσά, 5.568 Αργυρά και 8.161 Χάλκινα μετάλλια.

Δείτε Επίσης
ΧΑΜΗΛΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Μεγάλη νικήτρια, για πρώτη φορά ήταν η Αυστραλία με 10 Best in Show και τρία από αυτά να προέρχονται από μία από τις πιο απομονωμένες οινικές περιοχές στον πλανήτη, το Margaret River που βρίσκεται στη δυτική Αυστραλία. Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία ξεχώρισαν αναμενόμενα από τις Ευρωπαϊκές συμμετοχές ενώ οι διακρίσεις των κρασιών από τη Νότια Αφρική επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά την ανοδική πορεία της οινικής σκηνής της χώρας.

Χάρτης με τα σημαντικότερα μετάλλια ανά ήπειρο για τα Decanter World Wine Awards 2023

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!