ΜΙΝΙ ΟΙΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η οινική πορεία της Κεφαλονιάς είναι σταθερά ανοδική τα τελευταία χρόνια με τα οινοποιεία του νησιού να δείχνουν ξεκάθαρα και με κάθε ευκαιρία τη δυναμική τους. Αυτό φαίνεται τόσο στις εκθέσεις κρασιού, όσο και στις συμμετοχές σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Τα κεφαλονίτικα κρασιά κατακτούν συνεχώς σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Η ίδρυση του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς είναι ένας από τους λόγους της αλλαγής. Λειτουργεί ως εργαλείο συνεργασίας για την προώθηση των κρασιών, την ανάπτυξη κοινών δράσεων αλλά για και την καθιέρωση της Κεφαλονιάς ως οινικό προορισμό. Είναι το μόνο από τα Επτάνησα με τόσο οργανωμένη και δραστήρια οινική κοινότητα.

Ο οινοτουρισμός στην Κεφαλονιά δεν εξελίσσεται παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού που έχει συνδεθεί κυρίως με τον μαζικό τουρισμό. Αντίθετα, τα μικρά οινοποιεία του νησιού καταφέρνουν να προσελκύσουν κυρίως ψαγμένους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την τοπική γαστρονομία. Όσοι είναι διατεθειμένοι να παρεκκλίνουν λίγο από τις βασικές διαδρομές του τουριστικού χάρτη, θα επιβραβευτούν. Η επίσκεψη σε ένα από τα οινοποιεία περιλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις, μια βόλτα στον αμπελώνα, ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και παλαίωσης των κρασιών. Πάντα σε συνδυασμό με μία γευστική δοκιμή των κρασιών που παράγονται (κυρίως) από τις μοναδικές τοπικές ποικιλίες. Από κει και πέρα τα οινοποιεία προσαρμόζουν την οινοτουριστική εμπειρία που προσφέρουν στα μέτρα του επισκέπτη. Η επένδυση στο κομμάτι του επισκέψιμου είναι σημαντική και για τα έξι οινοποιεία που συμμετέχουν στον Σ.Ο.Κ. Ο λόγος είναι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα οινοποιεία του νησιού αυξάνεται κάθε χρόνο.

Ο Συνεταιρισμός της Κεφαλονιάς

Αμπελώνας στη ζώνη ΠΟΠ της Ρομπόλας ©Kefalonia Winemakers, Kefalonia, Orealios Gaea Adriana Karantinou Photography 2022

Το μεγαλύτερο οινοποιείο του νησιού, ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στο χωριό Ομαλά, στην καρδιά της ζώνης της Ρομπόλας. Η Ρομπόλα είναι το σταφύλι που κυριαρχεί, και σε αυτή οφείλεται η οινική ιστορία της Κεφαλονιάς. Στην ΠΟΠ ζώνη της Ρομπόλας, στις πλαγιές και τα οροπέδια του Αίνου, καλλιεργούνται περίπου 1800 στρέμματα με αμπέλια. Οι περισσότεροι καλλιεργητές δίνουν τα σταφύλια τους στον Συνεταιρισμό. Ιδρύθηκε το 1982, σήμερα αριθμεί περίπου 300 μέλη και πλέον το όνομα του οινοποιείου άλλαξε. Έτσι τα κρασιά κυκλοφορούν κάτω από τον νέο brand «Ορεάλιος Γη». Είναι μία οινική προσπάθεια πλήρως προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες και οινικά καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα της αγοράς.

Ο Κώστας Μπαζίγος, Διευθυντής του Συνεταιρισμού της Κεφαλονιάς, «Ορεάλιος Γη»

Επικεφαλής του project τα τελευταία χρόνια είναι ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, Κώστας Μπαζίγος, ένας άνθρωπος με συγκρότηση, σκέψη και κατάρτιση. Με τις μεθόδους που ακολουθεί έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα και να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις οινικές εξελίξεις. Η πορεία του Συνεταιρισμού της Κεφαλονιάς προς την ανάπτυξη είναι εμφανής. Στις αλλαγές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, στην οινοποίηση των κρασιών, στην ανάπτυξη του επισκέψιμου με τον χώρο γευσιγνωσίας και το οργανωμένο πωλητήριο, αλλά και στις εμπορικές κινήσεις.

Οι διαφορετικές εκδοχές της Ρομπόλας που κυριαρχούν στο portfolio, συμπληρώνονται με κρασιά από Βοστιλίδι, Μαυροδάφνη, Τσαούσι, Μοσχάτο. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Γεράσιμο και είναι επισκέψιμες για το κοινό όλο τον χρόνο. Περίπου 70.000 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το οινοποιείο και δοκιμάζουν τα κρασιά. 

Ορεάλιος Γη  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26710 86301 και 2671086430 , email: info@orealios.gr

Οινοποιείο Gentilini

Γευστική δοκιμή της Ρομπόλας στο Οινοποιείο Gentilini #Gentilini Wines

Είναι ένα από τα πρώτα οινοποιεία που επένδυσαν από την αρχή με σοβαρότητα στο κομμάτι του οινοτουρισμού. Από το 1997 είναι επισκέψιμο και παράγει ποιοτικά κρασιά που έχουν κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις, με πιο πρόσφατη την τρίτη θέση που πήρε στα 50 Great Greek Wines το ερυθρό Iri’s Vineyard. Μια φρέσκια Μαυροδάφνη που ονομάζεται έτσι από το όνομα της κόρης του Πέτρου Μαρκαντωνάτου και της Μαριάννας Κοσμετάτου ιδιοκτήτες του οινοποιείου Gentilini. Και εδώ πρωταγωνίστρια είναι η Ρομπόλα που παράγεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές. Σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας αφιερώνεται και στη δεύτερη πιο σημαντική ποικιλία του νησιού, τη Μαυροδάφνη. Η γκάμα των κρασιών καλύπτει όλες τις ανάγκες των καταναλωτών από απλές εκδοχές, μέχρι premium κρασιά.

Ο οινοποιός Πέτρος Μαρκαντωνάτος #Gentilini Wines

Ο οινοποιός Πέτρος Μαρκαντωνάτος δεν σταματάει να πειραματίζεται και πολύ συχνά παρουσιάζει στους επισκέπτες κρασιά που δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά. Ο ίδιος έχει οργανώσει τις ξεναγήσεις στον αμπελώνα του κτήματος αλλά και τις γευσιγνωσίες των κρασιών, τις οποίες πραγματοποιούν καταρτισμένοι συνεργάτες. Συνήθως τα κρασιά συνοδεύονται με προϊόντα που παράγονται στο κτήμα, όπως το λάδι και οι ντομάτες. «Σκοπός μας είναι να χαλαρώσει ο επισκέπτης. Να δοκιμάσει, να ευχαριστηθεί, να δημιουργηθεί μια εμπειρία την οποία θα μεταδώσει στόμα με στόμα στον επόμενο» λέει χαρακτηριστικά. Η βόλτα μέσα στον αμπελώνα προσφέρει μοναδική θέα προς τη θάλασσα. «Ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να είναι ωραίο, να έχει ωραίο χρώμα αλλά μόνο του δεν είναι τόσο σημαντικό. Ένας άνθρωπος με ένα ποτήρι κρασί, που περπατάει μέσα στο αμπέλι και νιώθει ανέμελα, είναι πιο σημαντικό. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε μια τέτοια εμπειρία στους επισκέπτες». 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «κλείσουν» την επίσκεψή τους απευθείας, μέσω του site του οινοποιείου που βρίσκεται στις Μηνιές, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς.

Οινοποιείο Gentilini  Email: info@gentilini.gr, Τηλέφωνο Επισκέψιμου: 6988 633 929, Τηλέφωνο Οινοποιείου: 26710 41618

Οινοποιείο Πετρακόπουλου

Η οινοποιός Κική Σιαμέλη #Petrakopoulos Wines

Ο Νίκος Πετρακόπουλος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση της παραγωγής κρασιού στα Θηράμονα, ένα μικρό γραφικό χωριό στο νότο της Κεφαλονιάς. Είναι απόγονος δύο οικογενειών των Μελισσηνών και των Σολομών, με μεγάλη ιστορία στο νησί που αρχίζει από το 1500 και φτάνει μέχρι σήμερα. Με στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, συνεργάζεται με την Κική Σιαμέλη που έχει τον ρόλο της οινολόγου και οινοποιού. Βιολογική καλλιέργεια, φροντίδα και τρύγος του αμπελιού χειρωνακτικά, ήπιες μέθοδοι οινοποίησης με όσο λιγότερες παρεμβάσεις γίνεται, είναι τα κύρια σημεία στα οποία εστιάζει η προσπάθειά τους. Τα κρασιά, κυρίως από Ρομπόλα, Ζακυνθινό, Μοσχάτο, Τσαούσι και Μαυροδάφνη έχουν χαρακτήρα και εκφράζουν τον τόπο που καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια.

Ο Νίκος Πετρακόπουλος στον αμπελώνα στα Ζακυνθινά
#Petrakopoulos Wines

Κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό φιαλών ενώ στο οινοποιείο και στο e-shop υπάρχουν προς διάθεση και φιάλες από παλιές σοδειές. Το οινοποιείο τώρα στεγάζεται στο σπίτι που αποτελούσε την στέγη της οικογένειας τους θερινούς μήνες και στο κελάρι του εμφιαλώνεται κρασί από το 1950 μέχρι σήμερα. Ο φετινός τρύγος αναμένεται να γίνει στο νέο σύγχρονο οινοποιείο που χτίστηκε ακριβώς απέναντι. Ο χώρος είναι επισκέψιμος Δευτέρα με Παρασκευή 10:00 με 17:00. Η γευσιγνωσία μπορεί να γίνει στην αυλή του μικρού οινοποιείου ή να οργανωθεί (μετά από συνεννόηση) κάτω από τον ίσκιο της ελιάς, στα αμπέλια που βρίσκονται στα Ζακυνθινά. Σε μικρή απόσταση από το οινοποιείο, η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί «βλέπει» τη Ζάκυνθο, και αναμφισβήτητα έτσι όπως κρέμεται στην άκρη του γκρεμού είναι από τα πιο όμορφα οινοπέδια του νησιού. 

Οινοποιείο Πετρακόπουλου τηλέφωνο: 2671029716 και 6943072889

email: info@petrakopouloswines.gr

 

Οινοποιείο Σαρρή

Τα κρασιά του οινοποιείου Σαρρή #Sarris Wines

 Ο Πάνος Σαρρής αν και άρχισε σχετικά πρόσφατα να καταπιάνεται με την παραγωγή κρασιού, έχει καταφέρει να κάνει το όνομα του γνωστό κυρίως λόγω του ιδιαίτερου στυλ που έχει υιοθετήσει. Προσεγμένη καλλιέργεια που δίνει ζωντανό φρούτο και ήπιες έως ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση. Χρησιμοποιεί αυτόχθονες ζύμες, για την ωρίμανση επιλέγει μεγάλα και χρησιμοποιημένα βαρέλια με τα κρασιά να εμφιαλώνονται αφιλτράριστα.

Ο οινοποιός Πάνος Σαρρής #Sarris Wines

Το ζητούμενο για τον οινοποιό είναι η καθαρή έκφραση του terroir της περιοχής αλλά και η ξεχωριστή δυναμική της κάθε τοπικής ποικιλίας. Ρομπόλα, Βοστιλίδι και Μαυροδάφνη όπως είναι λογικό βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας. Ο Σαρρής που ήταν διακεκριμένος σομελιέ πριν ασχοληθεί με την παραγωγή κρασιού έχει επενδύσει σημαντικά στο κομμάτι του οινοτουρισμού.  Το επισκέψιμο οινοποιείο βρίσκεται πολύ κοντά στην Άβυθο μια μικρή παραλία στον νότο του νησιού. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής δεν είναι μεγάλες, αλλά η θέση και η θέα προς τη θάλασσα κάνουν την εμπειρία της γευσιγνωσίας ξεχωριστή. Μια μεγάλη σκιασμένη βεράντα με οργανωμενες υποδομές είναι ο χώρος της δοκιμής των κρασιών και της ενημέρωσης των επισκεπτών για το project.

Για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω, η επίσκεψη στην οικογενειακή ταβέρνα που απέχει λίγα μέτρα από το οινοποιείο επιβάλλεται. Παραδοσιακή κεφαλονίτικη κουζίνα με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες, πιάτα που δημιουργούν τον ιδανικό συνδυασμό για να απολαύσει κανείς τα κρασιά του οινοποιείου. 

Οινοποιείο Σαρρή  τηλέφωνο:   +30 2671041638, email: info@sarriswinery.com

 

Οινοποιείο Σκλάβου

Γευστική δοκιμή στο οινοποιείο Σκλάβος #Sclavos Wines

Από τους πρωτεργάτες του κινήματος των κρασιών ήπιας οινοποίησης στην Ελλάδα, ο Ευρυβιάδης Σκλάβος έχει γίνει γνωστός για τις ιδιαίτερες οινικές του προσεγγίσεις εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Πιστός στις αρχές της βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας, με πιστοποίηση από τον οργανισμό ΔΗΩ εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Demeter, ο οινοποιός φροντίζει τα αυτόριζα αμπέλια του. Βρίσκονται εντός των ορίων της ζώνης καλλιέργειας της Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας, στην περιοχή της Πάλλης. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι πολύ χαμηλές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 400 κιλά το στρέμμα. Η παραγωγή φυσικών κρασιών και ο σεβασμός στη φύση και το περιβάλλον είναι τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφικής προσέγγισης του Σκλάβου στο κρασί. Επιλεγμένα αμπελοτόπια που βρίσκονται μέσα στη ζώνη ΠΟΠ της Ρομπόλας, στην περιοχή Λακομάτια δίνουν την πρώτη ύλη για τις ιδιαίτερες Ρομπόλες που προέρχονται από δύσκολα ασβεστολιθικά εδάφη σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων.

Ο οινοποιός Ευριβιάδης Σκλάβος #Sclavos Wines

 Πέρα από τις καθαρές εκφράσεις των ποικιλιών, που προκύπτουν από τις κλασικές μεθόδους οινοποίησης, υπάρχουν και τρία ιδιαίτερα μονοποικιλιακά κρασιά. Μοσχάτο, Βοστιλίδι και Ζακυνθινό στις orange εκδοχές τους ζυμώνουν με τα στέμφυλα σε ανοξείδωτες και τσιμεντένιες δεξαμενές. Η συνεργασία του Ευρυβιάδη Σκλάβου με την οικογένεια Ζησιμάτου έχει δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη του εγχειρήματος με την επέκταση και αναβάθμιση του οινοποιείου αλλά και την προμήθεια νέου σύγχρονου οινοποιητικού εξοπλισμού. Το κομμάτι του επισκέψιμου στελεχώνεται από καταρτισμένο προσωπικό και η γευστική δοκιμή των κρασιών δίνει μία πλήρη εικόνα για το στυλ των κρασιών ήπιας και φυσικής οινοποίησης.

Δείτε Επίσης
Ο LEBRON ΚΑΙ ΤΟ OPUS ONE

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο Δευτέρα με Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Καλό είναι να προηγηθεί κράτηση μέσω email ή τηλεφώνου.

Οινοποιείο Σκλάβου υπεύθυνος επικοινωνίας : Γιάννης Παπαδημητρακόπουλος Τηλ: 6947709895

email: yiannipapadim@gmail.com και sclwines@otenet.gr

 

Κτήμα Χαριτάτου

Η αγροικία του 1863 στο Κτήμα Χαριτάτου #Haritatos Vineyard

Στα Κλαδάτα της Κεφαλονιάς στη χερσόνησο της Παλικής, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων που περιλαμβάνει ένα αρχοντικό «αγροτόσπιτο» του 19ου αιώνα, αμπέλια, δάση, λίμνες, καλλιέργειες, φυτά και ζώα, δημιουργείται ένα παραμυθένιο σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται μια οινοτουριστική εμπειρία που θυμίζει αντίστοιχες σε καθιερωμένες και γνωστές περιοχές στη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο Κτήμα είναι η ψυχή των ανθρώπων του.

Τα τρία αδέρφια Χαριτάτου Ο Χαρίτος, η Ιωάννα και ο Κωνσταντίνος #Haritatos Vineyard

Η Ιωάννα Χαριτάτου και τα δύο αδέρφια της,  ο Κωνσταντίνος και ο Χαρίτος έχουν ρίζες στην περιοχή που φτάνουν πίσω στον 14ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια αναβίωσαν τον αμπελώνα που καταλαμβάνει έκταση 45 στρεμμάτων, καλλιεργούν με βιολογικές μεθόδους  και παράγουν κρασί από κεφαλονίτικες ποικιλίες. Μοσχάτο, Μαυροδάφνη και Βοστιλίδι. Μικρή γκάμα, με επτά ετικέτες, μικρές παραγωγές με κάθε φιάλη να περιέχει εκτός από τις γεύσεις ή τα αρώματα των σταφυλιών και την αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο τους.

Άνθρωποι ανοιχτόκαρδοι, με ευγένεια, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι του οινοτουρισμού. Η παλιά αγροικία θα μπορούσε να είναι μουσείο που απεικονίζει τον τρόπο ζωής στο νησί πριν από ένα ή ενάμιση αιώνα. Σήμερα είναι επισκέψιμη και η ξενάγηση σε αυτή είναι αξέχαστη εμπειρία. Η αυλή που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού με την κάθε λεπτομέρεια να έχει την δική της αξία και σημασία, φιλοξενεί τις γευστικές δοκιμές. Ανάλογα με τον χρόνο και τη διάθεση των επισκεπτών, οργανώνονται βόλτες στο Κτήμα αλλά και γεύματα ή δείπνα με χαρακτηριστικά πιάτα της κεφαλονίτικης κουζίνας όπως το κουνέλι ή η κρεατόπιτα. Σερβίρονται στην εξωτερική τραπεζαρία συνοδευόμενα από τα κρασιά του Κτήματος και από τις ιστορίες που αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο οι Χαριτάτοι.

Κτήμα Χαριτάτου τηλέφωνο:  6976108768 και 6973232170 email: haritatosvineyards@gmail.com

 

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!