Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Το οινοποιείο Ρούβαλη, με τη νέα γενιά πλέον στο τιμόνι της αμπελουργίας και της οινοποίησης, ακολουθεί έναν δημιουργικό και ριζοσπαστικό δρόμο με νεοτερισμούς που χαράσσεται παράλληλα με την κλασσική διαδρομή των ετικετών που έχουν καθιερώσει από το 1990 το όνομα Ρούβαλη στο χώρο του κρασιού. Η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο Antonio Ruiz Pañego έχουν ανασχεδιάσει την γκάμα των κρασιών τα τελευταία πέντε χρόνια και συνεχίζουν με στόχο να φτιάξουν κρασιά που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο το terroir των πλαγιών της Αιγιάλειας στην Αχαΐα.
Αμπελοτόπια σε οινοπέδια με μεγάλη κλίση, φυτεμένα ακόμα και πάνω από τα 1.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με τοπικές ποικιλίες όπως ο Ροδίτης, η Μαυροδάφνη Τσιγγέλω και άλλες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές όπως η Κυδωνίτσα, η Ρομπόλα και το Ασύρτικο. Ο ιδρυτής του οινοποιείου Άγγελος Ρούβαλης ήταν από τους πρώτους οινολόγους που πίστεψαν στη δυναμική των διεθνών ποικιλιών στη ζώνη και φύτεψε στους ιδιόκτητους αμπελώνες Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling, Viognier και άλλες.
Σήμερα το οινοποιείο Ρούβαλη, παρουσιάζει τη νέα προσέγγισή του στο Chardonnay, με ένα κρασί αποτέλεσμα της αγάπης για τον τόπο αλλά και της σκληρής δουλειάς. Το Chardonnay Single Vineyard προέρχεται όπως λέει και η ετικέτα από συγκεκριμένο αμπελοτόπι που βρίσκεται πολύ κοντά στο οινοποιείο και το ονομάζουν Κούτσουρα 6. Παλαιά κλήματα φυτεμένα σε 850 μέτρα υψόμετρο, μικρές στρεμματικές αποδόσεις με βιολογική, χειρωνακτική φροντίδα. Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς σε μια πλαγιά με τόσο μικρούς κλήρους και τέτοιες κλίσεις.
Ο τρύγος του 2019 που μόλις κυκλοφόρησε, θεωρείται εξαιρετικός. Η ζύμωση και η ωρίμανση με τις λεπτές οινολάσπες έχει γίνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Μετά από 12 μήνες το κρασί εμφιαλώθηκε, αλλά παρέμεινε άλλους 18 μήνες στο υπόγειο κελάρι του οινοποιείου πριν κυκλοφορήσει σε μόλις 3.500 φιάλες στην αγορά.
Μιλώντας με την οινοποιό Θεοδώρα Ρούβαλη για το συγκεκριμένο project αντιλαμβανόμαστε το πάθος που έχει για αυτό που κάνει και την προσοχή που δίνει στην κάθε λεπτομέρεια γύρω από το κρασί. «Εφαρμόζουμε τη φιλοσοφία από το αμπέλι και την καλλιέργεια μέχρι την ετικέτα και τη θέση του κρασιού στην αγορά. Σε όλη αυτή την διαδρομή απαιτείται προσήλωση στο στόχο» μας λέει και προσθέτει:
Αρχική » ΝΕΑ ΑΦΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΡΟΥΒΑΛΗ
«Στην Αιγιάλεια το Chardonnay έδινε πάντα πολύ καλά αποτελέσματα. Από τις αρχές του οινοποιείου και τη σειρά Ιανός μέχρι σήμερα, είναι κρασιά με χαρακτήρα. Για να φτάσουμε στα σημερινά αποτελέσματα, έχει προηγηθεί πολύ δουλειά με σχολαστικότητα, υπομονή και επιμονή στο αμπέλι. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην έκφραση του terroir της Αιγιάλειας. Η φιλοσοφία μας είναι να φτιάχνουμε κρασιά ήπιας παρέμβασης. Θέλουμε να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του εδάφους, του κλίματος μαζί με τις τεχνικές γνώσεις αλλά και τις υποδομές, όπως το ισοβαρικό οινοποιείο, που λειτουργεί με φυσική ροή σε έξι επίπεδα χωρίς τις αντλίες που ταλαιπωρούν τον καρπό. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε τις ιδιαίτερες οινοποιήσεις που επιδιώκουμε και αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία θέλουμε να στραφεί το οινοποιείο.»