ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

Μετά το μαγικό γαλάζιο της Σαντορίνης- στο 1ο Συνέδριο για τον οινοτουρισμό που πραγματοποιήθηκε εκεί το καλοκαίρι- σειρά είχε η Δυτική Μακεδονία και η άγρια ομορφιά της ως επόμενος σταθμός του οδοιπορικού. Και η περιοχή προφανώς κάθε άλλο παρά τυχαία επελέγη καθώς, εκτός από την μοναδικότητα του φυσικού τοπίου της, τώρα έρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας και για ένα ακόμα σημαντικό λόγο. Καλείται να προσαρμοστεί στη μετά λιγνίτη εποχή με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο και τους κατοίκους της, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετάβασης σε μία νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. 

Το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, διοργάνωσαν ένα τριήμερο Συνέδριο στο Αμύνταιο με θέμα “Συνέργειες Οινοτουρισμού με άλλες θεματικές μορφές τουρισμού”, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την περαιτέρω ανάδειξη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου του ελληνικού οινοτουρισμού.

«Ο ελληνικός οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά ανερχόμενες μορφές τουρισμού, με συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, και με ακόμα ισχυρότερες προοπτικές για το μέλλον”, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη η οποία δείχνει να έχει αγκαλιάσει προσωπικά το όλο εγχείρημα. “Σε διεθνές επίπεδο ήδη αποτελεί τουριστική τάση που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Αλλά πάνω απ’ όλα αποτελεί μια απόλαυση γαστρονομική αλλά και πολιτιστική, ένα μοναδικό, βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και στα αρώματα του κάθε τόπου. Μέσα από το συνέδριο, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα των συνεργείων που ως Υπουργείο συνεχώς επιδιώκουμε, αλλά και οι τεράστιες τουριστικές δυνατότητες της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στη μετάβαση της από την εποχή του λιγνίτη, στην εποχή της αειφόρου ανάπτυξης”.

H υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στο βήμα του συνεδρίου.

 Η λαϊκή τέχνη, η παράδοση, η τοπική γαστρονομία, η κουλτούρα, οι μοναδικές λίμνες, ο οικοτουρισμός, τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας σε συνδυασμό με τα οινοποιεία της περιοχής καθιστούν τη δυτική Μακεδονία ιδανικό προορισμό.  Εξάλλου ήταν σαφές και από όλους όσοι συμμετείχαν στο τριήμερο συνέδριο, ότι δεν νοείται ολιστική τουριστική ποιοτική εμπειρία αποκομμένη από τις υπόλοιπες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Και γίνεται προσπάθεια να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός αφού:

Ήδη στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ενώ μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν και τα προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης από το υπουργείο Τουρισμού, 20.000 ατόμων ανέργων και εργαζομένων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά ώστε να μην υπάρχει το στοιχείο του γεωγραφικού αποκλεισμού για απομακρυσμένες περιοχές. Στην προσπάθεια αυτή ανάκαμψης της περιοχής, έρχεται να προστεθεί και η αναγγελία του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού θα συμβάλλουν οι υποδομές που δημιουργούνται, με την ολοκλήρωση του Ε65, τα υδατοδρόμια στις λίμνες, τον σιδηρόδρομο αλλά και τον ποδηλατικός τουρισμό με διαδρομές στους αμπελώνες, ενώ και ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι ήδη αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται μέσω των προγραμμάτων Leader 89 δράσεις για οινοποιεία προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. 

«Ο οινοτουρισμός είναι βιωματικό ταξίδι και στην Ελλάδα, τον είχαμε βάλει για χρόνια, σε ένα δρύινο βαρέλι, περιμένοντας να ωριμάσει αλλά σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος αναμονής», είπε η Άντζελα Γκερέκου Πρόεδρος του ΕΟΤ, η οποία τόνισε ότι τα στοιχεία ιδιαιτέρως για την περιφέρεια της δυτικής ελλάδας είναι απογοητευτικά. “Ο ικανοποιημένος ταξιδιώτης είναι πρεσβευτής και πρέπει να προλάβουμε τις τάσεις παγκοσμίως, δήλωσε η κα. Γκερέκου, αποκαλύπτοντας ότι στην νέα καμπάνια χειμερινού τουρισμού του ΕΟΤ, έχει τεθεί ως στόχος η ενίσχυση των ορεινών περιοχών της χώρας, της τοπικής οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων, με βασικό μέλημα τον οινοτουρισμό. “H δυτική μακεδονία εξάλλου είναι μαγνήτης για ταξιδιώτες που αναζητούν αυθεντικότητα και οικολογικό πρόσωπο στην εμπειρία. Slow food και slow travel είναι στην ταξιδιωτική ατζέντα, όσο οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας αυξάνονται”.

Η ‘Αντζελα Γκερέκου Πρόεδρος του ΕΟΤ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η ομιλία της Μαρίας Παπαδοπούλου, προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που είπε ότι η περιοχή ανήκει στις 440 ήπιου χαρακτήρα περιοχές στην Ελλάδα, που καλύπτουν το 30% της χερσαίας έκτασης. Μάλιστα, ανέφερε ότι υπεγράφη μνημόνιο με τη διαΝΕΟσις όπου βασική προτεραιότητα θα είναι η ήπια ανάπτυξη προστατευόμενων περιοχών χωρίς να αλλοιωθούν. Να μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η χώρα μας έχει περισσότερα  από 20.000 είδη χλωρίδας και πανίδας. 

Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Ο Στέλλιος Μπουτάρης από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, επέμεινε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές οι συνεργασίες ανάμεσα στα οινοποιεία τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα όπου ο όρος rewild θα μας επηρεάσει άμεσα στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε σε σχέση με το περιβαλλον. «Η συγκεκριμένη ζώνη είναι ίσως η πιο δυναμική σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι πρωταθλητής σε νέα στρέμματα αμπελιών που μπαίνουν στην παραγωγή, ενώ υπάρχουν ήδη οκτώ οινοποιεία» Ο Άγγελος Ιατρίδης από το κτήμα Αλφα αναπόλησε τις στιγμές του ξεκινήματος όταν είχαν ξεκινήσει 3 και τώρα ξεπερνούν τους 100 εργαζόμενοι στο κτήμα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο αμπελώνας στο Αμύνταιο μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς και “αυτό το γεγονός τον καθιστά ένα πολύ ισχυρό χαρτί στην επόμενη φάση της οινικής κουλτούρας που μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα”. 

Δείτε Επίσης
ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

Η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, ανάμεσα στον Γιάννη και Στέλλιο Μπουτάρη σε διάλειμμα του συνεδρίου.

Το λόγο πήρε και ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος σε μία σύντομη παρέμβαση μετέφερε την πολύτιμη πολύχρονη εμπειρία του στο θέμα του οινοτουρισμού τονίζοντας την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του κράτους προς τους επαγγελματίες.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του οινοποιείου Δημόπουλος, που βρίσκεται στο χωριό Ξινό Νερό Φλώρινας, ωστόσο παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις με μεγάλο ενδιαφέρον, περιηγήσεις σε αμπελώνες του Αμυνταίου, οινογνωσία σε οινοπαραγωγικές μονάδες της περιοχής οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου («ΣΕΟ») του Υπουργείου Τουρισμού (Κτήμα Βογιατζή, Κτήμα Άλφα, Οινοποιείο Vegoritis, ΑΣΕΠ Αμυνταίου, Κτήμα Δημόπουλου.

Ανάμεσα στις χαμογελαστές παρασκευάστριες πιπεριών Φλωρίνης στο βιολογικό κτήμα Ναουμίδη.

Απολαυστική ήταν η επίσκεψη στην παραγωγική μονάδα πιπεριάς Φλωρίνης «Ναουμίδης», όπου είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης αλλά και να δοκιμάσουμε τις εξαιρετικές πιπεριές φλωρίνης σε πολλές παραλλαγές.  Από το οδοιπορικό στην δυτική Μακεδονία δεν έλειψαν και τα παραδοσιακά «καζάνια» της περιοχής αλλά και τα αρχοντικά της περιοχής με τον λαϊκό πλούτο τους και το μοναδικό καταφύγιο της αρκούδας ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ όπου συνέβαλε με την παρουσία του στην ανάπτυξη της περιοχής. 

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!