Όταν ολοκλήρωσε τον επαγγελματικό της κύκλο στην εφημερίδα Καθημερινή, και…
Ένα εξαιρετικά όμορφο οινοποιείο βρίσκεται ακριβώς στην άκρη της θάλασσας στην παραλία Καμάρι, στην περιοχή της Έξω Γωνιάς.
Το μεγάλο πέτρινο κτίριο, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, ήταν κάποτε εργοστάσιο κονσερβοποίησης ντομάτας σε βιομηχανική κλίμακα· σήμερα, στεγάζει ένα οινοποιείο εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα για σύγχρονη οινοποίηση, από δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα μέχρι αμφορείς και πήλινα δοχεία.
Ο χώρος γευσιγνωσίας κρασιού βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, σε μια μικρή αυλή που θυμίζει μεξικάνικη χασιέντα παρά με ένα τυπική κάναβα της Σαντορίνης. Αλλά, και πάλι, δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά τυπικό σε αυτό το οινοποιείο, ειδικά η Λητώ Παρασκευοπούλου, η κόρη του συνιδρυτή του οινοποιείου, Γιάννη Παρασκευόπουλου, ενός από τους κορυφαίους οινοποιούς της Ελλάδας. Ήταν ο πατέρας της που πρώτος σκέφτηκε την ιδέα της παλαίωσης μπουκαλιών Ασύρτικου στη θάλασσα, λανσάροντας την ετικέτα Thalassitis Submerged, η οποία δημιούργησε μεγάλο σάλο στον κόσμο του κρασιού όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2014.
Γνωστή και ώς «ατίθαση οινολόγος», σπούδασε βιοχημεία και βιοτεχνολογία στην Αγγλία και τη Σκωτία και ήρθε στο νησί για να συνεργαστεί με τον πρωτοπόρο οινοποιό της Σαντορίνης, τον Πάρι Σιγάλα.
Καθώς μας ξεναγεί στο χώρο του οινοποιείου ανάμεσα σε βαρέλια και πήλινα δοχεία, η Λητώ λέει ότι θα ήθελε να δημιουργήσει ακόμη μια ετικέτα από το κρασί που ξεκουράζεται στα δοχεία, το οποίο αυτή τη στιγμή πηγαίνει στο χαρμάνι για το Ασύρτικο Wild Ferment, το πιο ακριβό κρασί του οινοποιείου. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό είναι ένα κρασί που έχει υποστεί ζύμωση με γηγενείς ζύμες. Ένα μέρος του χαρμανιού, εξηγεί, ζυμώνεται στα πήλινα δοχεία, επιτρέποντας στο κρασί να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και να μην πάρει χαρακτηριστικά από το βαρέλι και τη ζύμωσή του εκεί. Στη συνέχεια, συναντάμε μια από τις νεότερες ετικέτες του οινοποιείου, το Clay Assyrtiko, φτιαγμένο με σταφύλια από παλιά αμπέλια με δικά τους ριζικά συστήματα· χρησιμοποιεί γηγενείς ζύμες και ενσωματώνει παραδοσιακές μεθόδους στη διαδικασία οινοποίησης.
Το Ασύρτικο που αποτελεί την πιο δημοφιλή ετικέτα του οινοποιείου, ο Thalassitis, ζυμώνεται σε αυτές τις δεξαμενές, όπως και το Ασύρτικο Ammonite, μία από τις νέες ετικέτες του οινοποιείου, η οποία αναγνωρίστηκε αμέσως και κέρδισε βραβεία όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2021.
Αρχική » ΓΑΙΑ
«Αυτό είναι το μωρό μου», μας λέει καθώς δοκιμάζουμε το κρασί από τη σοδειά του 2023. Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη ετικέτα που δημιούργησε· Ήταν το Νυχτέρι 2019, μια ετικέτα που αντικατέστησε το Thalassitis Oak Fermented. Το Νυχτέρι της είναι η εκδοχή του οινοποιείου για ένα παραδοσιακό Νυχτέρι, ένα κρασί φτιαγμένο από πιο ώριμους καρπούς· ωριμάζει και παλαιώνει σε παλαιότερη βελανιδιά από τον Thalassitis, με αποτέλεσμα μια πολύ καλύτερη ενσωμάτωση του βαρελιού.
WINE TASTING
- ΝΥΧΤΕΡΙ 2020 Η ζύμωση και η παλαίωση πραγματοποιούνται σε διαφορετικά είδη και μεγέθη βαρελιών. Το ξύλο είναι παρόν, με νότες βανίλιας, όλα απόλυτα εναρμονισμένα με τα αρώματα του Ασύρτικου. Όπως πάντα, η κλασική έντονη οξύτητα του Ασύρτικου είναι εμφανής, αλλά σε αυτή την περίπτωση, συνδυάζεται με μια στρογγυλότητα, μια λιπαρότητα και έναν όγκο που κάνουν αυτό το κρασί εξαιρετικά απολαυστικό.
- GAIA WILD FERMENT 2021 100% Ασύρτικο από σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τον αμπελώνα στον Πύργο. Μετά από την 12ωρη διαδικασία επαφής με το δέρμα σε θερμοκρασία περίπου 10°C, ο μούστος τοποθετείται σε μικρές δεξαμενές από χάλυβα 1.000 λίτρων και σε νέα βαρέλια από γαλλική και αμερικανική βελανιδιά 225 λίτρων και βαρέλια ακακίας. Στη συνέχεια, η θερμοκρασία αφήνεται να ανέβει φυσικά, χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση. Οι άγριες ζύμες που επικρατούν είναι αυτές που τελικά καθορίζουν τον χαρακτήρα του κρασιού.