Ο ΑΡΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Ο μεγάλος νικητής στον φετινό διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα οινοχόου, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων είναι ο Άρης Σκλαβενίτης. Κερδίζει τον τίτλο για τρίτη φορά, η πρώτη ήταν το 2016 και η δεύτερη το 2019. Θα είναι ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου sommelier στον κόσμο που θα γίνει το 2026.

Η τελική φάση του διαγωνισμού διεξήχθη την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023. Εννέα συνολικά συμμετέχοντες, εφτά άνδρες και δύο γυναίκες, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να μπουν στην τελική τριάδα. Στην ημιτελική φάση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens χωρίς τη συμμετοχή κοινού, περιλάμβανε γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων Ανδρέας Ματθίδης με τους τρεις φιναλίστ. Από αριστερά προς τα δεξιά, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, Ανδρέας Ματθίδης, Άρης Σκλαβενίτης, Παναγιώτης Κατσούδας.

Η τελική πράξη παίχθηκε  στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία , μπροστά σε κοινό και όπως κάθε χρόνο εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “ΒορΟινά της Αθήνας” που διοργανώνουν οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» ,
Εκεί, η διαδικασία ήταν πολύ απαιτητική, με επτά δοκιμασίες που περιλάμβαναν: αναγνώριση έξι ποτών, αναγνώριση τεσσάρων κρασιών, διόρθωση λανθασμένης λίστας κρασιώ, pairing φαγητού με κρασί, , μετάγγιση κρασιού, service αφρώδους κρασιού αλλά και digestive. Στο τέλος και οι τρεις φιναλίστ βρέθηκαν μαζί στη σκηνή και κλήθηκαν να αναγνωρίσουν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του κρασιού μέσα από φωτογραφίες.
Η ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής ανέδειξε μεγάλο νικητή τον Άρη Σκλαβενίτη, δεύτερο τον Παναγιώτη Κατσούδα και τρίτο τον Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο.

Όταν πιέζεις τον εαυτό σου παίρνεις γνώση και αυτό σε βοηθάει.

“Δεν είχα το ίδιο άγχος που είχα τις προηγούμενες φορές, μπορώ πλέον να το διαχειριστώ. Δεν υπάρχει μία ξεχωριστή προετοιμασία γι’ αυτό το διαγωνισμό, εννοώ δεν ξεκίνησα να προετοιμάζομαι πολλούς μήνες πριν γι’ αυτό. αλλά κάνω πολλά πράγματα στην καθημερινότητά του μου όλα αυτά τα χρόνια, όλο αυτό είναι προετοιμασία, Είναι προσθετικό αυτό από ένα σημείο και μετά. Η προπόνηση όμως είναι δύσκολη. Είναι κουραστική, είναι δαπανηρή στο θέμα του εξοπλισμού, των κρασιών αλλά και χρόνου”, λέει ο Άρης Σκλαβενίτης στο grapemag.gr λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

“Γίνεσαι καλύτερος μέσα από αυτή τη διαδικασία. Όταν πιέζεις τον εαυτό σου παίρνεις γνώση και αυτό σε βοηθάει. Στην ουσία όμως, πάλι θα με βρείτε στο Oinocent να σηκώνω το δίσκο και να σερβίρω ή να μαζεύω τραπέζια. Αυτό που αλλάζει είναι ότι φτάνοντας στη διάκριση αυτή έχεις προσπαθήσει τόσο πολύ που ανεβαίνεις επίπεδο κι εκεί υπάρχει μία σημαντική βελτίωση”, λέει ο grapemag.gr ο Άρης Σκλαβενίτης. photo: Μάριος Θεολόγης/ MATH STUDIO

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, Ανδρέας Ματθίδης που είχε και το γενικό πρόσταγμα του διαγωνισμού μας μίλησε για τη διαδιακασία αλλά και για τα κοινά χαρακτηριστά των τριών οινοχόων που συμμετείχαν στην τελική φάση: «Η λέξη που χαρακτηρίζει και τους τρεις, είναι η “οξυδέρκεια”. Όλη η διαδικασία είναι εξαιρετικά απαιτητική και μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Ο Άρης έχει πάθος για αυτό που κάνει κι αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει κανείς να ξεχωρίσει και να ανέβει ψηλά. Η Ένωση μας εδώ και χρόνια στη διοργάνωση του διαγωνισμού ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα, γίνεται μία απίστευτα λεπτομερής δουλειά για να προβλεφθεί και το πιο απίθανο σενάριο. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις δοκιμασίες, τη βαθμολογία και τελικά την ανάδειξη του καλύτερου. Είμαι πολύ περήφανος που ο Άρης Σκλαβενίτητς θα εκπροσωπήσει και πάλι τη χώρα μας στους διεθνείς διαγωνισμούς».

Όταν μπαίνεις σε αυτό το παιχνίδι δεν σταματάς. Οι δοκιμασίες είναι συνεχείς και οι προκλήσεις ασταμάτητες. Σε λίγες ημέρες ο Άρης Σκλαβενίτης ταξιδεύει για το Παρίσι προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου sommelier στον κόσμο, ως απόρροια της νίκης του στον ελληνικό διαγωνισμό το 2019. Παράλληλα εξασφάλισε τη θέση του και τον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2026 και μάλιστα είναι ο πρώτος στον κόσμο που το πέτυχε.
Μετά τη χθεσινή του επιτυχία, γίνεται ο δεύτερος που καταφέρνει να κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου οινοχόου για τρίτη φορά. Πρώτος ήταν ο Νίκος Γιαννόπουλος που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό τρεις συνεχόμενες φορές. ( 2011, 2012, 2014).

Δείτε Επίσης
3o ATHENS COCTAIL FESTIVAL

Ο Άρης Σκλαβενίτης έχει πτυχίο στην Οινολογία, είναι πιστοποιημένος Sommelier από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων, το Court of Master Sommeliers, Wine & Sommelier Expert Course και σπουδαστής στο WSET Diploma. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, Sommelier Ambassador στο οινοποιείο Bodegas Krontiras και στο Star Wine List. Επίσης είναι Wine Director στην εταιρεία Δειπνοσοφιστήριον και στο δυάστερο εστιατόριο Delta. Γράφει άρθρα σε αρκετά περιοδικά του ομίλου Καθημερινή, είναι εισηγητής στο Μεταπτυχιακό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, στην Genius in Gastronomy και Head Sommelier και συν-ιδιοκτήτης στο Oinoscent Wine Food Cellar.

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!