Ο NOBU MATSUHISA ΣΤΟ GRAPEMAG.GR

Το όνομά του έχει ταυτιστεί με την ιαπωνική κουζίνα και τις περουβιανές επιρροές οι οποίες έχουν συμπληρώσει το χαρακτήρα της γαστρονομικής τάσης που χωρίς αμφιβολία σκιαγράφησε και καθιέρωσε διεθνώς.

Ο πρωτοπόρος Nobuyuki Matsuhisa γνωστός ως Nobu αποτελεί το απόλυτο case study σε τομείς που ξεπερνούν την κατά κοινή παραδοχή, μαγειρική του ευφυΐα.  

Ο απόλυτος star chef έδωσε άλλη διάσταση στο ρόλο του chef – restaurateur -οικοδεσπότη νοηματοδοτώντας με κάθε αινιγματικό του χαμόγελό στις αμέτρητες φωτογραφίες που ποζάρει με τους επισκέπτες του, τη φιλοξενία.

Η άφιξή του στην Ελλάδα, για το Nobu Food Festival στα εστιατόρια Matsuhisa στην Αθήνα και τη Μύκονο στάθηκε μεταξύ άλλων η αφορμή για ένα υπέροχο δείπνο, μία σέλφι η οποία πήγε καλά μόνο για κείνον και όχι για τη γράφουσα και μία ελκυστική συζήτηση.

G: Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη σας μαγειρική ανάμνηση;

NM: Ήμουν οκτώ ετών όταν ο αδερφός μου με πήγε για πρώτη φορά σε ένα sushi bar. Μπήκα και αντίκρισα κάτι το μαγικό, μία υπέροχη ατμόσφαιρα. Ακόμα μπορώ να ακούσω το σεφ να φωνάζει -σχεδόν ουρλιάζει- ‘’Irasshaimase!’’ δηλαδή ‘’Καλώς ήρθατε!’’Αυτή ήταν η πρώτη μου έντονη ανάμνηση που σχετίζεται με την κουζίνα και τη μαγειρική. Ωστόσο, πολύ πριν από αυτό, η πρώτη μου ανάμνηση είναι η μητέρα μου να μαγειρεύει.

G: Τι σας ενέπνευσε να γίνετε σεφ;

NM: Νομίζω, ότι αυτό που με ενέπνευσε να γίνω σεφ, ήταν εκείνη η στιγμή στο sushi bar. Με εντυπωσίασε η πολυσύχναστη σάλα εστιατορίου, οι σεφ, το sushi και βέβαια η φιλοξενία, το καλωσόρισμα ‘’Irasshaimase!΄΄

Ο διάσημος σεφ με το αγαπημένο του μαχαίρι.

G: Κοιτάζοντας πίσω, μπορείτε να περιγράψετε τις σκέψεις σας όταν ανοίξατε το πρώτο εστιατόριο; Είχατε προβλέψει ποτέ ότι τα Matsuhisa αργότερα Nobu θα είχαν τέτοια επιτυχία; Έχετε αγαπημένο;

ΝΜ: Άνοιξα το πρώτο Matsuhisa στο Beverly Hills το 1987 και τότε φυσικά δε μπορούσα να φανταστώ ότι τα Matsuhisa αργότερα Nobu θα έπαιρναν τέτοια διάσταση. Δε μπορούσα να προβλέψω πως θα γινόταν κάτι τόσο μεγάλο. Έκανα ένα βήμα τη φορά. Αυτό το πρώτο μου εστιατόριο Matsuhisa που άνοιξα το 1987 στο Beverly Hills παραμένει το αγαπημένο μου.

G: Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι θεμελιώδεις αρχές της ιαπωνικής κουζίνας;

ΝΜ: Καλά υλικά, εξαιρετική τεχνική, απλό μαγείρεμα.

G: Αγαπημένα υλικά όταν μαγειρεύετε;

ΝΜ: Μου αρέσει πολύ το dashi και το miso.

G: Sake ή κρασί; Τι σας αρέσει περισσότερο;

ΝΜ: Μου αρέσει πολύ το sake, είμαι Ιάπωνας! Παρόλα αυτά με το δείπνο προτιμώ το κρασί.

G: Τα εστιατόριά σας, σε όλον τον κόσμο, έχουν εξαιρετικές λίστες κρασιών. Πώς πιστεύετε ότι το κρασί συμβάλλει στη high-end γαστρονομική εμπειρία που θέλετε να προσφέρετε στους επισκέπτες σας;

Δείτε Επίσης

ΝΜ: Αγαπάμε το κρασί, μου αρέσει το κρασί και το καλό κρασί ταιριάζει πολύ με το φαγητό μου, έχουμε μεγάλη ποικιλία κρασιών και σάκε.

Ενα από τα πιάτα του διάσημου σεφ που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής.

G: Αγαπημένος συνδυασμός φαγητού και κρασιού;

ΝΜ: Ανάλογα με το φαγητό και το κρασί. Δε μπορώ να πω ότι έχω μόνο ένα αγαπημένο συνδυασμό. Εξαρτάται απόλυτα από το χρόνο, το μέρος που βρίσκομαι και το φαγητό που τρώω εκείνη τη στιγμή. Τη συγκεκριμένη περίοδο απολαμβάνω λίγο περισσότερο από άλλα, τα κόκκινα του Bordeaux.

G: Σας αρέσει να επισκέπτεστε την Ελλάδα; Αγαπημένο μέρος;

ΝΜ: Μου αρέσει πολύ να επισκέπτομαι την Ελλάδα. Άρχισα να επισκέπτομαι την Ελλάδα το 2003 όταν ανοίξαμε το Matsuhisa Μύκονος. Αγαπώ τόσο το εστιατόριο μας στην Αθήνα στην περιοχή της Βουλιαγμένης, αλλά και τη Μυκόνου καθώς ήταν το πρώτο εστιατόριο Matsuhisa στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα δικά μου αγαπημένα μέρη!

G: Οι εντυπώσεις που άφησε το Athens Nobu Food Festival 2022 ήταν εξαιρετικές! Όχι μόνο γιατί είστε ένας κορυφαίος σεφ αλλά και γιατί είστε ένας καταπληκτικός οικοδεσπότης. Απολαμβάνετε να καλωσορίσετε προσωπικά τους καλεσμένους σας και να τους γνωρίσετε; Γίνεται ποτέ εξαντλητική αυτή η διαδικασία;

ΝΜ: Αγαπώ και εκτιμώ τους επισκέπτες. Αρχικά γιατί επιλέγουν να έρθουν στα εστιατόριά μας. Έπειτα γιατί έρχονται για να ξοδέψουν τα χρήματά τους, για να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους, φέρνουν τις οικογένειές τους… Το εκτιμώ αυτό και έτσι θέλω να τους γνωρίσω και να τους ευχαριστήσω όλους τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Θέλω να βεβαιωθώ ότι όλοι οι καλεσμένοι μας χαμογελούν κάθε φορά που τρώνε το φαγητό μου και πηγαίνω προσωπικά να τους ευχαριστήσω κάθε φορά που τους συναντώ. 

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε τα newsletter του grape!