Μια ευοίωνη προοπτική αναδύεται για τους οινοπαραγωγούς της Βρετανίας, καθώς μετά από ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, ο τρύγος ξεκίνησε έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα από το σύνηθες, με τις συνθήκες για ωρίμανση να είναι εξαιρετικές — ιδανικές για παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών.
Τα τελευταία χρόνια, η οινοποιία στην Αγγλία αναπτύσσεται δυναμικά: το 2024 προσετέθηκαν 1.000 νέα εκτάρια αμπελώνων, ανεβάζοντας το σύνολο στα 4.841 εκτάρια, εκ των οποίων τα 3.763 ήταν σε ενεργή παραγωγή.
Το 2024 ήταν βέβαια μια προβληματική χρονιά — με συνολική παραγωγή μόνο 10,7 εκατ. φιάλες έναντι 21,6 εκατ. το 2023 — λόγω κυρίως των άστατων καιρικών συνθηκών και των προσβολών από ασθένειες όπως ο περονόσπορος.
Σϋμφωνα με τον Guardian, οι περιοχές του νοτιοδυτικού και βορειοδυτικού τμήματος της Αγγλίας, όπως και η Ουαλία, αναμένουν μια καλή σοδειά με έντονα αρωματικά στοιχεία. Η νοτιοανατολική Αγγλία, στο Κεντ, προβλέπεται να έχει παραγωγή ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο, αλλά με σταφύλια υψηλής φαινολικής ποιότητας. Οι μεγάλοι παραγωγοί όπως η Nyetimber και το οινοποιείο Gusbourne κάνουν λόγο για ευνοϊκές συνθήκες ωρίμανσης, κυρίως λόγω της παρατεταμένης ηλιοφάνειας και της περιορισμένης βροχόπτωσης.
Σε πρόσφατη αναφορά του το Country Life επισημαίνει ότι το 2025 είναι “ευπρόσδεκτο από τους παραγωγούς” μετά το δύσκολο 2024: οι καλλιεργητές αναμένουν μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερη συγκέντρωση σακχάρων. Ωστόσο, ανησυχούν για τις κλιματικές αβεβαιότητες και καλούν όπως και στις περισσότερες οινικές ζώνες την κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο με ενισχύσεις στον οινοτουρισμό, σε εξοπλισμό και μάρκετινγκ — ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος η Αγγλία να χάσει το momentum ως αναδυόμενη οινοπαραγωγική χώρα.