ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Η κυκλοφορία μιας ακόμα Μαλαγουζιάς, σίγουρα δεν αποτελεί είδηση. Όμως, όταν μιλάμε για ένα κρασί που προέρχεται από ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της χώρας κάθε τι που παρουσιάζεται, έχει ενδιαφέρον. Το Κτήμα Κυρ- Γιάννη λάνσαρε την καινούργια του ετικέτα, μια μονοποικιλιακή, single vineyard Μαλαγουζιά.

Και αυτό που κάνει το κρασί ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι ότι αποτελεί αποτέλεσμα μελέτης και πειραματισμού πολλών ετών. Το είδαμε για πρώτη φορά με την σοδειά του 2020 να εμφανίζεται ως πειραματική οινοποίηση σε μικρό αριθμό και διάθεση μόνο μέσω του e-shop του οινοποιείου. Ακολούθησε άλλος ένας τρύγος με το ίδιο μοντέλο, το 2021 για να φτάσει πλέον στο σημείο να κυκλοφορήσει φέτος κανονικά στην αγορά η σοδειά του 2022.

Στα λόγια του οινοποιού συνοψίζεται όλη η φιλοσοφία γύρω από το συγκεκριμένο κρασί. «Σίγουρα, δεν είναι μια ακόμη Μαλαγουζιά που βγήκε στην αγορά για να βγει. Αντιθέτως, την δοκιμάζαμε και μας… δοκίμαζε για 18 ολόκληρα χρόνια, σε ένα από τα μεγαλύτερα υψόμετρα που καλλιεργείται η ποικιλία στην Ελλάδα», λέει ο Στέλιος Μπουτάρης.

Προέρχεται από ένα μικρό αμπελοτόπι με το όνομα «Μπάρα» στα 720 μέτρα υψόμετρο, μέρος του αμπελώνα της Σαμαρόπετρας του Κτήματος Κυρ Γιάννη στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου. Η πρώτη φύτευση της Μαλαγουζιάς έγινε το 2004. Το κλίμα της περιοχής, σε συνδυασμό με τον βορειοδυτικό προσανατολισμό, τη μέση κλίση 15% και τα φτωχά αμμώδη εδάφη του block «Μπάρα» δίνουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Κτήματος Κυρ Γιάννη, η «Μαλαγουζιά Single Vineyard» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή άσκηση και μελέτη, από το αμπέλι στο οινοποιείο.

Δείτε Επίσης
MESSINIA TERROIRS 2024

Στόχος είναι η ποικιλία και ο τρόπος που αυτή εκφράζεται σε αυτό το μικρό κομμάτι αμπελώνα που έχει επιλεγεί μέσα στα χρόνια, να λάμψουν. Και αυτή τη φιλοσοφία ακολουθεί και η οινοποίηση, με προζυμωτική εκχύλιση για ανάδειξη της αρωματικής έντασης της Μαλαγουζιάς και με 4μηνη παραμονή σε ελαφριές οινολάσπες με περιοδική ανάδευση (batonnage) η οποία πρόσθεσε όγκο και δομή στο κρασί.

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!