ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑΣ

Όλο και πιο συχνά στο χώρο του κρασιού εμφανίζονται περιπτώσεις οινοποιών που ενώ συνεχίζουν την οικογενειακή πορεία, επιχειρούν να αφήσουν και το δικό τους προσωπικό αποτύπωμα. Η προσπάθεια αυτή, εστιάζει κυρίως στην παραγωγή κρασιών σε πιο premium κατηγορίες από αυτές που έχουν κάνει γνωστό το οινοποιείο.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η Στροφιλιά. Στην εταιρεία που ίδρυσαν ο Γιάννης Μαλτέζος και ο Αχιλλέας Λαμψίδης το 1980 στην Ανάβυσσο της Αττικής επικεφαλής είναι πλέον η Μαρία Μαλτέζου ενώ στη σύνθεση της εταιρείας συμμετέχει και ο χημικός και οινολόγος Γιάννης Λίγκας.

Γιάννης Μαλτέζος Αχιλλέας Λαμψίδης Γιάννης Λϊγκας στο Οινοποιείο της Στροφιλιάς

Η νέα σειρά κρασιών με τίτλο «Σπάνιες Γαίες» είναι δημιούργημα της συνεργασίας τους αλλά και ευόδωση των κόπων πολλών ετών των δύο ιδρυτών. Τα κρασιά που παράγει εδώ και 40 χρόνια η Στροφιλιά έχουν ένα κοινό στυλ, μια αφετηρία.

To οινοποιείο της Στροφιλιάς στην Ανάβυσσο.

Δύο οινοποιεία, ένα στην Ανάβυσσο της Αττικής και ένα άλλο στη ζώνη ΠΟΠ της Νεμέας δουλεύουν κυρίως με τις βασικές τοποποικιλίες (Σαββατιανό στην Αττική και Αγιωργίτικο στη Νεμέα). Χωρίς να αλλοιώσει την εικόνα του κόσμου για τα κρασιά του οινοποιείου, η Μαρία Μαλτέζου έχει μπει αποφασιστικά στα πράγματα και με τις μεθοδικές κινήσεις της ακούγεται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο δυνατά.

Το νέο μέλος της οικογένειας “Σπάνιες Γαίες” της Στροφιλιάς

Το πέμπτο μέλος της οικογένειας κρασιών στη σειρά «Σπάνιες Γαίες» κυκλοφόρησε πριν από λίγες μόλις ημέρες. Έτσι, μετά το λευκό Chardonnay «Βίδια» και τα ερυθρά «Γαλάρι» (Αγιωργίτικο, Petit Verdot και Tannat), «Ταμπούρι» (Cabernet Franc) και «Μαύρος Κώνος» (Αγιωργίτικο) έρχεται ένα μονοποικιλιακό κρασί φτιαγμένο από Sauvignon Blanc. Το «Cara» προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα της Στροφιλιάς που είναι φυτεμένος σε υψόμετρο 850 μέτρων, στον Ασπρόκαμπο της Νεμέας. Μετά τη ζύμωση ακολούθησε ωρίμανση για 4 μήνες σε δρύινα βαρέλια και ο τρύγος του 2021 μόλις κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Μαρία Μαλτέζου, το παρόν και το μέλλον της Στροφιλιάς.

Στη συζήτησή μας η Μαρία Μαλτέζου μεταφέρει τη φιλοσοφία που οδήγησε σε αυτά τα κρασιά.

«Οι Σπάνιες Γαίες είναι ο τρόπος να επικοινωνήσουμε στον καταναλωτή την ουσία της Στροφιλιάς. Δηλαδή την αγάπη μας για το αμπέλι. Στις πιο μικρές παραγωγές έχουμε την δυνατότητα του πειραματισμού, της δημιουργίας χωρίς περιορισμούς και της εφαρμογής καινοτομίας. Αυτά τα 5 κρασιά είναι το μεταφορικό μας μέσο. Ας κλείσουμε, λοιπόν, με μία δήλωση: η Στροφιλιά αγαπά την καινοτομία. Άνθρωπος που αναπολεί μόνο το παρελθόν, είναι γερασμένος, ανεξαρτήτου ηλικίας. Το ίδιο και οι εταιρείες. Και πίστεψέ με. Η Στροφιλιά δεν είναι καθόλου γερασμένη. Αναπολεί το παρελθόν της, γιατί τη διαμόρφωσε σε αυτό που είναι σήμερα. Αλλά, δημιουργεί στο παρόν και οραματίζεται το μέλλον».

Το Cara, θα κάνει επίσημη πρεμιέρα στο ετήσιο καλοκαιρινό πάρτυ της Στροφιλιάς που θα γίνει στο Οινοποιείο της Αναβύσσου, το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Δείτε Επίσης
Ο LEBRON ΚΑΙ ΤΟ OPUS ONE

 

 

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!