ΠΡΟΒΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Φθηνά, πάμφθηνα εργατικά χέρια, χωρίς ρεπό και αργίες, χωρίς τραυματισμούς και ασθένειες θα ήταν το όνειρο κάθε επιχειρηματία για να να μειώσει το κόστος παραγωγής του. Κάποιες φορές όμως το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός και στο οινοποιείο Yealands Estate Wines που βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία σκέφτονται πολύ διαφορετικά από το συνηθισμένο. Προφανώς δεν είχαν αυτές τις αρχές, της μεγιστοποίησης των κερδών τους ως προτεραιότητα όταν σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν ζώα για να τρώνε τα χορτάρια που φυτρώνουν ανάμεσα στα αμπέλια ή τα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος. Ο σκοπός τους είναι η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και των άλλων ειδών, φυτών και ζώων. Η μείωση των ρύπων και του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Έτσι έστησαν το project “Babydoll”.

Η χρήση ζώων για τον καθαρισμό της γης είναι μέθοδος που χρησιμοποιούν αγρότες και καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο. Στην αμπελοκαλλιέργεια, τα πράγματα δεν είνα τόσο απλά καθώς ο κύκλος του αμπελιού έχει ιδιατερότητες.  Στην αρχή, πολλά οινοποιεία χρησιμοποιούσαν ανθρώπινα χέρια και μηχανοκίνητα οχήματα ή ηλεκτρικά εργαλεία για να κόβουν τα χορτάρια, αλλά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος ήταν μεγάλη. Σκέφτηκαν τα ζώα και πρώτα βρήκαν τα μεγαλόσωμα πρόβατα Merinos που όμως έβρισκαν ιδιαίτερα νόστιμα τα φύλλα πάνω στα φυτά. Αντικαταστάθηκαν από ινδικά χοιρίδια που γυρνούσαν μέσα στο αμπέλι κι έτρωγαν τα χορτάρια. Όμως οι επιθέσεις από τα μεγάλα γεράκια ήταν καταστροφικές. Κι έτσι οι άνθρωποι της Yealands Wines κατέληξαν στα μικρά προβατάκια Babydoll.

Στην αραιοκατοικημένη Νέα Ζηλανδία ο πληθυσμός των προβάτων είναι πενταπλάσιος σε σχέση με τους ανθρώπους. Το μέγεθός της συγκεκριμένης ράτσας είναι ιδανικό για αυτή τη «δουλειά».

Κινούνται με άνεση μέσα στους αμπελώνες, ανάμεσα από τα κλήματα ενώ το ύψος τους είναι τέλειο καθώς δεν φτάνουν να φάνε τους καρπούς, τα σταφύλια και αρκούνται σε ό,τι βρίσκουν στο έδαφος. Ακούραστοι εργάτες γης με ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση και πολύ καλή παραγωγικότητα. Οι αμπελώνες στο Marlborough και στο Hawke’s Bay είναι πεντακάθαροι και το ενεργειακό αποτύπωμα είναι πλέον πιστοποιημένα μηδενικό.

Τα μικρά προβατάκια έδωσαν το όνομά τους στο νέο οινοποιείο που παρέμεινε στην αγκαλιά της μητρικής εταιρείας Yealands Estate Wines. Η βιώσιμη αμπελοκαλλιέργεια είναι το ζητούμενο για τους ανθρώπους του οινοποιείου. Η φιλοσοφία τους μας μεταφέρθηκε από τον Lars Venborg, διευθυντή πωλήσεων του ομίλου Yealands Wine για την Ευρώπη, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει τα κρασιά στην έκθεση που οργάνωσε η εταιρεία Cordis που τους αντιπροσωπεύει.

Δείτε Επίσης
ΜΑΜΟΥΘ ΣΕ ΚΕΛΑΡΙ

«Το να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά μας εμπνέει να φτιάξουμε ένα κρασί για ανθρώπους που βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά, δημιουργώντας κρασιά που είναι αγνά και έντονα. Το οινοποιείο Babydoll είναι μια ωδή στο να σπάει κανείς τα στερεότυπα, στο πνεύμα του να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και να κάνει τα πράγματα με διαφορετικό, νόστιμο τρόπο», λέει στο grapemag.gr o Lars Venborg, διευθυντής πωλήσεων στην Ευρώπη για τον όμιλο Yealands Wine Group.

Το οινοποιείο Babydoll παράγει κρασί από Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc και Pinot Noir. Έξι ετικέτες συνολικά με τρία λευκά, ένα ροζέ, ένα κόκκινο αλλά κι ένα Sparkling.

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!